Hadiállapot bevezetését javasolta hatvan napos időtartamra az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vasárnap éjjel tartott ülésén Olekszandr Turcsinov, a testület elnöke, amit Petro Porosenko államfő is támogatásáról biztosított – derült ki az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósításából.

Háborús helyzet alakult ki Ukrajna és Oroszország között

Porosenko közölte: kéri a parlamentet, hogy hétfőn rendkívüli ülésen vitassa meg a kérdést. Szavai szerint az ukrán hajókkal szembeni vasárnapi agresszió alapján nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent "hadüzenetet". "Semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Ukrajna senkivel sem akar háborúzni. A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetjük be – szögezte le.

Az elnök azt javasolta, hogy a parlament zárt ülésen tárgyalja meg a kérdést.

A Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt riadókészültségbe helyezték közben az ukrán haditengerészet teljes állományát, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre.

Az incidens azzal kezdődött, hogy vasárnap egy orosz határőrhajó szándékosan nekiment három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének. Az ukrán hadihajók az odesszai kikötőből indultak el és a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba tartottak. Útjukat a nemzetközi normák szerint előre bejelentették.

Ez első incidens után néhány órával az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Kercsi-szorosból kifelé haladó hajókra már tüzet nyitott, aminek következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan. Ezt követően mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg.

Kijev az incidenst a nemzetközi jog megsértésének és katonai agressziónak minősítette, Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán fél provokálta ki az egészet.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / MYKHAILO MARKIV

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
... és Putyinnak kötelező volt lövetni...
Tehát már itt tartunk. Most vartyogj Viktor !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
... és Putyinnak kötelező volt lövetni...
Tehát már itt tartunk. Most vartyogj Viktor !
rdos
Meg mintha egy "Azovi-tengeri blokád" is alakulna. A Kercsi-szoros mintha le lenne zárva.

www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:36.0/centery:44.9/zoom:9

Nagyítható. lekérdezhető.
kereső
Az oroszok "csak visszalőttek"! Putyin elmegy a falig.
rdos
Ez pedig a katonai - biztonsági konfliktusok friss térképi keresője, szintén nagyítható, szintén lekérdezhető.

liveuamap.com/

A Kercsi-szoros körül megsűrűsödtek az események. :-(
Gauntlet
És még az aggódókra mondják hogy keletfóbiások ! :(
36
Végül is. Rég volt már tengeri csata.
Klafa
Porosenkónak épp kapóra jött ez a hadiállapot.
Ugyanis addig nem írhatnak ki választásokat, amíg hadiállapot van.
És a közvéleménykutatások szerint nem sok esélye lenne.
36
Én már 2014-ben megírtam, hogy állomásozik még majd az orosz hadsereg Kárpátalján...

Ukrajna egy kizsigerelt, éhező és fázó ország. Minden pénz-ami hitel-a hadseregre megy el. Lehetetlen a helyzetük. (De az ukrán kis embert nagyon sajnálom. A Kárpátaljai nemzettársainkat még annál is jobban:(
kereső
Kiváncsian várom a külügyminisztérium állásfoglalását-különös tekintettel Ukrajna szuverenitására vonatkozóan! Toporzékpeti???A határainkon van a hadiállapot! Nem illene megszólalni?
relatív
Azt azért meg kell nézni, hogy hol van háborús hisztéria Oroszországban, vagy Ukrajnában ?! Ez sokat elmond a törekvések és a hatalomhoz való eszeveszett ragaszkodásról IS !!
Gauntlet
Megnéztem a videót: az oroszok az álló (!!!), lefékezett hajónak mentek neki, teli rüsszttel. Még 2 mentőgumi le is repült !
magyarbakancs
Oroszok soha nem fogják engedni ,hogy Ukrajna akár az EU akár a NATO tag legyen.
magyarbakancs
Mesélje el már nekem valaki ha kitörne valami balhé az Oroszok -Ukránok között melyik EU állam szállna harcba az Ukránok oldalán?
Ki kockáztatna meg egy 3, világ háborút? Inkább megy a levesbe Ukrajna.
Klafa
@Gauntlet: A nagyobb hajó az ukrán. A kisebb az orosz.
Érdekes, de én nem mondanám, hogy az orosz megy neki az ukránnak.
twitter.com/twitter/statuses/1066769037382828033
Klafa
Helyesbítek. Írnak mindenfélét, hogy melyik az orosz és melyik az ukrán.
Annyi a biztos, hogy 3 ukrán hajó volt és egy orosz, ami a partiőrséghez tartozik.
relatív
@Gauntlet: A videóból egyértelmű, hogy minden hajó nagy sebességgel ment egy irányba, ami a víz fodrozásán jól látszik.A kisebb hajó viszont megállt (?) várva az ütközést, ami a nagyobb hajón lévők beszédéből kivehetően váratlanul érte őket, és az ütközés minimálisra csökkentve ( súrolták csak a kisebb hajót ) igyekezték elkerülni azt, de - aki ismeri a vízen való manőverek lehetőségét az érzékelheti ennek gyorsaságát - erre már nem volt idő. Ez a nagy hír igazi mondanivalója, egy vízi baleset, és semmi mást nem kellene belemagyarázni, ami persze nem mindegyik résztvevőnek a törekvése... IS !
ittott
a geci porosnak jó lenne, ha elmaradna választás. bukik, mint a szocik tavasszal. jön vissza barátnője, akit börtönbe zárt. lesz ott helycsere. már várom, de az sem lenne baj, ha a nacionalisták agyonlőnék
Jennijina
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
fekete
Mindenki tudja,hogy kik is az Ukranok! Hollywood majd segit!
Greg
@Klafa: No meg a VÉLETLENÜL ott lévő különleges erők/SPECNAZ. Akkor hogy is van ez?
Greg
@36: Ne sajnáld "nemzettársaidat" Megkapják a tiédnél jóval magasabb magyar nyugdíjat és abból Ukrajnában úri módon megélnek.
papa.49
A végén a muszkák VÉLETLENÜL nyitottak tűzet, és VÉLETLENÜL elfogták az ukrán hajókat a tengerészekkel együtt !!!
A lavor meg szintén csak VÉLETLENÜL HAZUDOZOTT A TÉVÉBEN !!!
relatív
Ukrajna már hosszú ideje háborúzik - a címmel ellentétben -, saját állampolgárait löveti halomra. Most pedig nemzetközi szintre emeli azt. Mikor elégeli meg a világ ennek az ukrán disszidensnek az amik bujtatta játékait ?!
Az ami fegyvergyárosoknak, fegyverkereskedőknek - mások kizárását sikertelenül, de sértődötten IS igyekeznek - kell a kereslet, de sajnos a mi pénzünk IS bánja ezt a gyakorlatot.
rdos
@Greg: Amennyire tudom a határőrizet az oroszoknál az FSzB-hez tartozik (ha jól tudom a KGB utód szerve). Szerintem a Szpecnaz az meg a GRU-hoz tartozik, az meg a katonai titkos szolgálat.

Hogy miért nem a katonák őrzik a határokat? Ezt már a hazai átszervezésnél sem értettem, de biztosan így van ez jól. :-(
Eladott Ország
@36: tegnap, 09:49; Csak nehogy a magyarokat vigyék el az orosz-ukrán háborúba, mert a végén már felesleges lesz az ukrán nyelvtörvényen is rugózni, mert nem lesz kinek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.