Francia politikusok nyomására lemondott a női muzulmán fejkendő, a sporthidzsáb forgalmazásáról a Decathlon francia sportszeráruház.

Megverték az eladókat, a Decathlon lemondott a sporthidzsáb forgalmazásáról
Fotó: Youtube

A vallást szigorúan magánéleti kérdésnek és a közszférában tiltottnak tekintő francia közéletben a néhány nap alatt kialakult társadalmi vita a burkini viselése két évvel ezelőtti polémiájára emlékeztetett.

A muzulmán öltözékek betiltása rendszeresen heves vitát vált a leginkább szekularizált európai országban, amelyet sokszor értetlenséggel követnek a multikulturális angolszáz országokból. Az amerikai Washington Post szerint

"Franciaországban ismételten dráma lett a női muzulmán viseletből".

A Decathlon által forgalmazni szándékozott sporthidzsáb bojkottjára egyszerre szólított fel Valérie Rabault, a szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője és Nicolas Dupont-Aignan, a szuverenista jobboldali Talpra Franciaország elnöke. Aurore Bergé, a kormányzó Köztársaság lendületben szóvivője pedig kijelentette, hogy "nincs többé bizalma abban a márkában, amely szakít értékeinkkel", míg a jobbközép Köztársaságiak szóvivője, Lydia Guirous szerint a Decathlon "a nők alávetettségét" támogatja.

A vita akkora méreteket öltött a közösségi oldalakon, hogy a Decathlon a Twitteren jelezte:

telefonon és e-mailben folyamatosan fenyegetéseket kapnak, s a boltokban az eladókat fizikailag is bántalmazták. Mindennek következtében a sportszeráruház kedd este bejelentette, hogy lemond a sporthidzsáb forgalmazásáról.

A kérdés hisztérikus kezelését szerdán elítélte Nicole Belloubet igazságügyi miniszter. A kormánytag arra emlékeztetett, hogy a hidzsáb szabadon hagyja az arcot, ezért nem ellentétes a közrenddel és nem sérti a szekularizációról szóló törvényt sem. "Magánemberként" ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte a sportnak az egyetemesség értékeit kell tükröznie, és személy szerint nem érti, hogy "a nőknek miért kellene ilyen jellegű öltözéket kényszeríteniük magukra".

Marlene Schiappa, a nők és férfiak közötti egyenjogúságáért felelős államtitkár a Huffington Post című francia portálon közzétett írásában elutasítva a hidzsáb viselését, úgy vélte, hogy "filozófiailag kell a kérdést megközelíteni".

"Milyen üzenetet küld Franciaország azoknak a bátor nőknek, akik a világ több országában, az életük veszélyeztetése mellett utasítják el a kendő viselését?"

- írta az államtitkár.

Egyedül Roxana Maracineanu sportminiszter foglalt egyértelműen állást a hidzsáb árusítása mellett.

"Én szeretnék minden nőt, anyát, lányt, mindenhol ahol él, és úgy ahogyan, arra ösztönözni, hogy sportoljon, mert meggyőződésem, hogy a sport az emancipáció egyik hatalmas csatornája" -

fogalmazott a román származású miniszter.

Két évvel ezelőtt a burkini, a teljes női testet eltakaró fürdőruha tengerparti viselését betiltó önkormányzati rendeletek váltottak ki hasonló társadalmi vitát.

Raphael Liogier szociológus "őrületnek" tarja az újabb vitát, mert szerinte ezekben az esetekben nem lehet az iszlám által kiváltott "civilizációk összecsapásról beszélni". A burkinit vagy a sporthidzsábot viselő nők az iszlám modernizálásának a pártján vannak, ezért ezen öltözékek forgalmazásának beszüntetésével inkább a szélsőséges fundamentalisták kezére játszik a politika – mondta a szociológus a francia hírügynökségnek.

Minél inkább kötelezzük a nőket a kendő levételére vagy bűntudatot keltünk benne, a fundamentalisták annál inkább ismételgetni fogják, hogy Franciaország iszlámellenes – véli Farhad Khosrokhavar szociológus. Véleménye szerint a muzulmán fejkendő viselésének ideológiai síkra terelése Franciaországban egyre inkább elszakadt a valóságtól. Miközben a muzulmán kendő máshol mindennapossá vált a politikai életben vagy a divatban, addig a szociológus szerint Franciaország beleragadt a szekularizáció régies formájába.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
S rájuk nem lőnek gumilövedékkel?! Csak az adófizető franciákra??? Milyen állam ez, ahol az ott született honpolgárnak kevesebb joga van, mint egy jött-ment migránsnak?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@durbincs: Azt mond csak, te narancsos seggnyaldosó félfaroknyi Sügér! Te gondolatmentes agyatlan, nyűves herélt kappan, jó dolog ott üldögélni, lent a denevérürüléken a bányába, 10 emelet mélyen, a lopott bánya-wifin ?
tulipan
@durbincs: Te narancsos seggnyaló, félfaroknyi Sügér, ott a romány Ploestibeli bűzös bányakecódban!Te valami rettenet egy primitív állat lehetsz , lehet benne vagy a 10 éves leányka 100 erőszakolójában ?...Pedig ? azt tudod uhye,hogy rád is a kasztrálás vár,tönkön ? mind Nyüves Heréltre ? a nyüszítő Kappanra ?te a a kiskorú unokatesóidat is döngeted ? csak megszokásból S természetesen ? De rettenet ordas 1 Neader-elfajzás a bányáidban ? Vérrontó is vagy ?Bezzeg-Tahó téged kéne mielőbb eltakarítani ,meg a denevér kakás bányakeccodat ? te sötét román muki, te nem egy tenger ész vagy?te egy szerencsétlen Denevér ürülék rágcsáló is vagy ? hát téged még mindig nem csipáznak itt eléggé látod? Alias Nyüves Herélt ?
Húzzál csak vissza bátran a Ploesti-bányákeccodba,tönkön herélt kappan?
tulipan
durbincs: @durbincs: Te narancsos seggnyaló, félfaroknyi Sügér, ott a romány Ploestibeli bűzös bányakecódban!Te valami rettenet egy primitív állat lehetsz , lehet benne vagy a 10 éves leányka 100 erőszakolójában ?...Pedig ? azt tudod uhye,hogy rád is a kasztrálás vár,tönkön ? mind Nyüves Heréltre ? a nyüszítő Kappanra ?te a a kiskorú unokatesóidat is döngeted ? csak megszokásból S természetesen ? De rettenet ordas 1 Neader-elfajzás a bányáidban ? Vérrontó is vagy ?Bezzeg-Tahó téged kéne mielőbb eltakarítani ,meg a denevér kakás bányakeccodat ? te sötét román muki, te nem egy tenger ész vagy?te egy szerencsétlen Denevér ürülék rágcsáló is vagy ? hát téged még mindig nem csipáznak itt eléggé látod? Alias Nyüves Herélt ?
Húzzál csak vissza bátran a Ploesti-bányákeccodba,tönkön herélt kappan?
Te szerencsétlen...
SystemError
@durbincs: maga nem egy automatizált program? Mindig rá van állítva az aktuális fidesz propagandára? meddig fogja ugyanazt kis változással válaszolni? Kipróbáljuk? maga a gyökér kis segédprogramja? Mintákat követ, de ha eltérés van jön az igazi gyökérke? A kis szocipata Shikákááá, akinek ez a munkája, hogy istenkomplexusos náci senki? akinek a nyomi kis mintakövető félautomata pincsije? Twitterbot maga?
SystemError
@durbincs: maga nem egy automatizált program? Mindig rá van állítva az aktuális fidesz propagandára? Dolgozna, de nem tud, mert a friss üzenet lista max 4, de systemeroor kimaxolja, ha megmozdul és így nem megy a propaganda trigger? meddig fogja ugyanazt kis változással válaszolni? Kipróbáljuk? maga a gyökér kis segédprogramja? Mintákat követ, de ha eltérés van jön az igazi gyökérke? A kis szocipata Shikákááá, akinek ez a munkája, hogy istenkomplexusos náci senki? akinek a nyomi kis mintakövető félautomata pincsije? Twitterbot maga?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.