Miért maradt Horvátország a több millió dollárt érő Seuso-kincsek nélkül, és miért kerültek azok a magyarok kezére – címmel közölt terjedelmes cikket a Vecernji List című legolvasottabb horvát napilap vasárnapi számában.

Horvát lap: "Miért kerültek a Seuso-kincsek a magyarok kezére?"

Ivica Miskulin egyetemi tanár írásában azt taglalja, hogyan került ki a kincs Horvátországból (akkor Jugoszlávia) 1977-ben egy diplomata táskájában. Felidézi az azért folyó New York-i per részleteit, és azokat a bizonyítékokat, amelyekkel Zágráb állt elő visszaszerzésük érdekében, egy volt rendőr szemtanú vallomását is kiemelve, aki 1960-ban vizsgálta a kiásott kincsek helyszínét. Ezek feljegyzések korábban tikosak voltak. A horvát kormány idei első ülésén oldotta fel a Seuso-kincsek eredetét és eladásának körülményeit vizsgáló horvát bizottság archív anyagainak tikosítását, a cikkből az is kiderül, hogy Miskulin kérésére.

A római eredetű Seuso-kincs 14 ezüsttárgyból áll, amely nevét tulajdonosáról kapta. Feltételezések szerint

Seuso valamelyik barbár betörés idején rejthette el kincseit, de nem lehet tudni pontosan hol: Magyarország, Libanon és Horvátország is magának követelte.

Az említett tizennégy darabot 1980. és 1987. között vásárolta meg befektetési céllal egy Lord Northampton vezette angol befektetési társaság. A kollekciót a Getty Múzeumnak akarták eladni, majd 40 millió fontért árverésre bocsátották, az ügylet azonban meghiúsult, mert a tárgyak libanoni eredetét tanúsító papírok hamisítványnak bizonyultak.

Horvátország, Magyarország és Libanon is bejelentette igényét a kincsre. Libanon a tárgyalás kezdete előtt elállt követelésétől, Magyarország és Horvátország pedig elvesztette a pert: az 1993-ban New Yorkban hozott ítélet szerint egyik ország sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy területén találták meg a leleteket.

Horvátország azt állította, hogy a kincset Isztrián, Pulától 20 kilométerre, Barbarigán ásták el, míg Magyarország szerint a leletek a Balaton környékéről kerültek elő,

amit azzal támasztották alá, hogy az egyik tálon a Balatonra emlékeztető alakú tó vizében ficánkoló hal fölött ez a felirat olvasható: Pelso (azaz Balaton).

Az obskurus származású ezüstedények a lord birtokában maradtak, ugyanakkor a legális nemzetközi műkincspiacon gyakorlatilag eladhatatlanná váltak. A brit tulajdonos 2006-ban kijelentette, hogy eladná a kincseket, amelyet nem nyilvános kiállításon be is mutattak.

2014. március 26-án Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: Magyarország 15 millió euróért (mintegy 4,5 milliárd forintért)visszaszerezte és hazaszállította a Seuso-kincs hét darabját, a műtárgyak második hét darabja 2017-ben tért vissza Magyarországra.

Miskulin felteszi a kérdést:

vajon Horvátország 2014-ben miért nem próbált meg bekapcsolódni a kincsek egy részének visszavásárlásába?

Reményének adott hangot, hogy a közeljövőben a dokumentumok további tanulmányozása során minden kérdésére választ kap, és végre lezáródhat a Seuso-kincsek története, amelyek visszaszerzéséhez Horvátország szerinte túl könnyedén állt hozzá.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
@cikicakk55: A baba törökül apát jelent, például Gül Baba a "rózsák atyja".
Valóban érdekes volt, de nekem szomorú az a tény, hogy az ilyen kincseknek mindig halál jár a nyomukban valamint az, hogy orbánék kezébe került.

@Szeparepa2: Jól látod, két öv, meg nagy kincset talál, és öngyilkos lesz? Egy fenét. Egy fenét. Megölték a kincseket elrabolták. Amúgy a horvátok ire verik a nyálukat? Semmi közük a kincsekhez.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...de mivel a lord által bemutatott lelőhely hamisnak bizonyult úgy miért nem vonták felelősségre lopás gyanújával ?
tudode
Miért, miért!
.
Amiatt, mert a PATÁS ÖRDÖG ószeres!
.
Mindent gyűjt a hapciKÁI segítségével, hotelt, fotelt, földet, árkot, aranycsapat RELIKVIÁIT, világörökség részét, ki tudja még milyen vicek, vacakokat arra az időre, amikor már NEM IS LESZ RÁ SZÜKSÉGE a törvényes 3 m2-en:
.
Jellemzően más TOLLÁVAL ékeskedik
.
www.pfla.hu/?q=static/puskas-intezet
.
Amelyhez hozzányúl azt, nem tisztességeSS!
wpym
A horvatoknak kuss!
Meg a teruletuk is a mienk, osi magyar tulajdon!
cikicakk55
@Szeparepa2: Köszi,hogy ezt mind leírtad.Szégyen,de semmit nem tudtam ezekről a dolgokról.Természetesen hallottam róla,hisz elég nagy port kavart fel a haza hozataluk az akkor még valamennyire szabad médiában. Érdekes volt mind ezt így megtudni. Kár,hogy nem te voltál a történelem tanárunk.Akkor biztos jobban odafigyeltem volna,olyan érdekesen írsz. Lehet,hogy gyerekes 64 évesen ilyet írni,de számomra olyan volt mint egy mese. Mint pld Aladin és a csodalámpa,vagy Ali Baba és a 40 rabló. Tényleg,azt nem tudod miért hívtak régen több embert " Baba"-nak.? Az egy rang volt?
szekely.a
Már egyszer leirtam. A egyik médianagyság azt mondta "Magyarországon ha kincsre lelsz gyorsan dobd be a Dunába, hogy senki meg ne lássa, mert csak bajod lesz belőle" sajnos teljesen igaz. Más országokban engedélyt kérsz-kapsz ha találsz bejelented, felértékelik, leadózol, tul jól ott sem jársz, de becsületesen (törvényesen) megkapod a jutalmadat.
fekete
Fe'l Yugoszlavia Magyarorrszage' volt.Hogy miert maradtak MO-On a kincsek?. Mie'rt ,maradtak
Hollywoodban a Magyar korona kincsei? USA es Anglia sze't loptak egesz Europat,Japant,Fulop-szigeteket stb,stb.Iraqrol,es Libiarol nem is besze'lve.Horvatok maradjanak csak csendbe.Nincs
miert -ofa'zniuk?
Desischado
@cikicakk55: A baba törökül apát jelent, például Gül Baba a "rózsák atyja".
Valóban érdekes volt, de nekem szomorú az a tény, hogy az ilyen kincseknek mindig halál jár a nyomukban valamint az, hogy orbánék kezébe került.

@Szeparepa2: Jól látod, két öv, meg nagy kincset talál, és öngyilkos lesz? Egy fenét. Egy fenét. Megölték a kincseket elrabolták. Amúgy a horvátok ire verik a nyálukat? Semmi közük a kincsekhez.
Desischado
@Szeparepa2: Érdekes volt amit írtál, köszi. Mindenesetre orbán már lecsapott rá, és tudod, hogy amire ő ráteszi a tolvaj mancsát, annak annyi.
cikicakk55
@Szeparepa2: április 7 19:40
Nagyonis méltó vagy rá,mert olyan szavakkal írtad le,ami megtudta tartani a figyelmem.Sokszor azért nem olvasok el cikkeket,mert unalmasan vannak megírva.Sok szót nem is értek belőlük,de te úgy írtad le,hogy érdekes volt minden szavad.Tudom,hogy nagyon sok még a rejtély körülötte és szerintem soha nem is fogjuk megtudni a teljes igazságot. Amennyiben a KGB benne volt,akkor nem hinném,hogy egyéni megtorlás volt,vagy magán ember áll az egész mögött. Minden esetre a KGB neve már alapból elég rémisztően hat. Valahogy nekem az ÁVO jut róla eszembe,csak persze sokkal kiterjedtebb és nagyobb hatalmasságokkal. Én csak hallottam az ÁVO-ról,de nagyon kicsi voltam mikor Ők itthon rontották a levegőt.
cikicakk55
@Desischado: Köszönöm a választ. Gül Babáról hallottam és tudtam,hogy csodálatosan szép rózsái voltak.úgy is említik többször,mint ahogy te is írtad,a Rózsák Atyja. Tudod és egész kislány voltam mikor diafilmen megkaptam az Ali Baba és a 40 rabló című mesét. Már akkor sem értettem,mit jelenthet a " Baba" elnevezés. A diafilmben olyannak tűnt Ali baba,mint egy gyerek.Gondolom azért,mert gyerekeknek lett csinálva a film. Azért örülök,hogy gyermekkorom egyik nagy rejtélyét 64 évesen megismerem.
Veleda
Kincs, ami nincs! legalábbis a horvátoknak! Tetszettek volna érdemben bizonyítani, hogy mi alapján tartanak rá igényt. A magyar állam megvette, vagy visszavásárolta, ahogy tetszik, most már hiába követelnék.
verőce21
Szavamra, polgártárs, soha senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy sok pénzt keressen. Római polgár vagyok. Tőle kaptam a megbízásokat, vagyont szereztem. De nagyon nehéz meggyőzni a bírákat arról, hogy valaki önzetlenül nemes célok érdekében gazdagodott meg.
Csendesen röhögtek. Tanuld meg, közéleti férfiból csak akkor lesz jó vevő, ha előbb kirabolja a közéletet. Tanuld meg az üzlet alapelveit. Ékszerész vagyok, nem mészáros. Hajóim vannak, rabszolgáim, ágyasaim, szenátoraim, akiket veszek és adok…
- Ásni akarsz?...Ma éjjel?...
- Mindenki ás ma éjjel. A szenátorok, a tábornokok...Mindenki… Amikor ilyen embert megölnek...Első éjszaka mindenki ásni kezd...
Desischado
@cikicakk55: Tudod, hogy nem gúnyból írtam, ugye? De vannak akik nem tudják a szó jelentését, azért írtam. Az Ali Baba és a negyven rabló nekem is nagy kedvencem, mind a mai napig.
arcmás
Mert az identitászavaros nagyon magyaroknak (páros héten kommunisták, páratlan héten nácik - és ez sokszor egymás után) kellett valami ősi népnemzeti bullshit, amibe beleragadhatnak, mint légy a légypapírba.
Orbán ezért hajlandó volt a világ magyarok pénzét is beáldozni.
Az, hogy ennek kb annyi értelme van, mint hülyegyereken a sok izomnak (mert hát mihez kezd egy hülyegyerek sok izommal...?), vagy mint az ablakon félig lehúzott rolós szúnyoghálónak, az már nem érdekli az identitászavaros nagyon magyarokat.

Egyébiránt mihez kezd a hülyegyerek a sok izommal?
Pl a hülyegyereknek fontos a karizma.
Ezért sokat gyúr karizomra.

(Igazából úgy érzem megbolondulok a sok bolond között, de még tartom magam)
arcmás
Egy volt kommunista - aki most náci - feljelentett valakit, mert le volt kommunistázta.
Hol kezdődik az agyhalál?
Az biztos, hogy nem ott, ahol a józan ész véget ér, mert a józan ész végére érve is maradhat normális az ember - ha utána összeszedi magát.
qxy
Na végre egy igen értékes eszme futtatás. Na. ezeket szeretem. Nem csak a politika meg szidalmazás. Gratula mindenkinek. Ha otthon lennék, mondanám hogy gyertek el és egy kerti partin jókat beszélgetünk a világ folyásairól . Legyen szép napotok
qxy
Amúgy meg, Ha én lennék Orbán, én is a ti pénzeteken meg venném ezeket a " bizbaszokat" ( mert nem hiszem hogy ehhez is ért hogy mik ezek). és közbe meg jegyezte. " Jó lesz ez nekem a várba. Nehogy már ennyi pénzt kiadok és nem az enyém? az ki van csukva
Eladott Ország
A legizgalmasabbnak tűnő darabot, az összecsukható állványt viszont nem láttuk a kiállított tárgyak között. Kíváncsi lennék hogy kinek a konyhapultja mellé van támasztva. uploads.disquscdn.com/images/4eede00433c049ce29cb9d925fa6f381e4e9d4f88424f3bad192b62fd57ee2d5.jpg?w=600&h=563
Tán nem Ránkszarsz fáraó tulajdonába került?!
m.blog.hu/dr/drgempa/image/31459_589174137762286_755342423_n.jpg
A horvátok helyében meghívnám a kiállítást Zágrábba, oszt nem adnám vissza. Szevasz-tavasz, csak annyit mondanék: mol. mol-mol. mol-mol-mol.
cikicakk55
@Szeparepa2: tegnap 18:19
Nagyon jól tennéd ha tényleg elkezdenél írni. Az én egyszerű gondolkodásom alapján mindig értem,hogy mit írsz és miről írsz. Régóta olvasom minden írásodat és már eddig is lekötött az,ahogy megírod a dolgokat. Nem azt írom,hogy teljesen hülye vagyok,de én egy egyszerű ember vagyok,aki a szakmáját becsületesen megtanulta ( ápolónő),de azon kívül mindenben csak annyira vagyok tájékozott,mint a Kádár korszakban a munkás emberek voltak. Soha nem buktam meg egy tantárgyból sem,de nem indultam volna egyikből sem vetélkedőre. Gondolom érted mit akarok ezzel kifejezni. Nagyon nem szeretem a túlzottan sok idegen,vagy jogi,vagy politikai szavakkal teletűzdelt írásokat. Az ország fele legalább bizton,hogy jobban érti és élvezi is az olyan írásokat,amik felkeltik a figyelmet 10 éve elvégeztem az agykontrollt és én előtte el nem tudtam volna képzelni,hogy 4 napon keresztül reggeltől estig egyetlen ember előadását hallgassam. Dr. Domján László tartotta és én aki 10 percig nem tudok nyugton ülni,azt vettem észre,hogy már este van. Olyan közérthetően,annyira az emberekhez beszélt,hogy mindenkit lekötött. Még rajta kívül Dr.Czezler Endre tudott olyan előadásokat tartani,hogy mindenkit érdekelt,senki nem aludt el. Te is ilyen lennél,csak írásban,bár gondolom előadásban is ugyan így tennéd. Feltétlen kezdj el írni.
Eladott Ország
@Szeparepa2: Én nem tudok róla. Az összecsukható állvány mindenesetre nem szerepelt az utazó Seusó kincsek bemutatása között, a szöveges tájékoztató szövegben sem.
cikicakk55
@Szeparepa2: tegnap 18:21
Amennyire én megismertem az igazi Oroszországot,szerintem mélyen benne voltak és a mai napig is benne vannak ebben,de még mennyi lehet amiről eddig még nem tudtunk. Lehet,hogy ha az összes titkot feloldanák,még mi kérnénk,hogy inkább titkosítsák vissza,mert olyan borzalmakat rejtegethetnek,hogy jobb is ha nem ismerjük. Azért írtam,hogy az "igazi" Oroszországot,mert én 34 éves voltam a rendszerváltáskor. Addig és utána is sokáig nem érdekelt a politika.Azt viszont nagyon furcsának éreztem,hogy én még azt tanultam és 34 éves koromig azt szajkózták,hogy a " hős Szovjet katonák" Ők mentették meg a nőket és a gyerekeket a " mocskos" nácik megerőszakolásától. Enni adtak a szegényeknek a sajátjukból,volt amelyik a testével védte a terhes nőket. Majd 1989 után sorra azt hallottam,hogy a mocskos oroszok megerőszakolták a nőket.Mindenkit megöltek,akit a tanyán találtak csak azért,hogy a jószágokat elhajtsák,vagy levágják. Szadistán bántak a magyar foglyokkal. Tehát pont a fordítottja lett mindennek.Akkor már a Németek voltak a jók és az oroszok a rosszak. Nekem ezt a mai napig nagyon nehéz megemészteni és épp ezért érzem magam tudatlannak,mert mikor én tanultam ,még más volt a történelem könyvben. Nem csak az oroszokkal kapcsolatban,de Mátyás Királyról is mást tanultunk,mint ami az Unokám könyvében van.
cikicakk55
@Eladott Ország: ma 14:51
Bár csak mi is így láthatnánk már,köböl kifaragva!!!
cikicakk55
@Desischado: Persze.jogy tudtam,hogy nem gúnyból írtad. Meg sem fordult a fejemben.Tényleg nem tudtam mit jelentett ez a szó. Gondoltam,hogy valami rang féle,mert túl sok ilyen jelzővel olvastam. valamiért mindig is vonzott az Arab világ meséje. Az ezeregy éjszaka meséit is kiolvastam gyerekkoromban nem is egyszer.Még mindig itt van a polcomon,pedig kb 8 éves koromban kaptam,tehát 56 éve meg van ez a könyv. Olyan varázslatosnak tűnik az a világ a gyerekek szemébe,de nekem a mai napig az is maradt.
cikicakk55
@Szeparepa2: Sajnos tényleg úgy érzem,hogy nagyon aljas világba kerültünk. Már írtam máskor is,hogy bár milyen mocskos korszaknak akarják beállítani a Kádár korszakot,én akkor sokkal boldogabb és nyugodtabb voltam mint most. 34 évig én nem figyeltem fel semmilyen besúgásra,vagy olyanra,hogy valakit elvittek volna ok nélkül a rendőrök.Szegesen nőttem fel,ott érettségiztem,ott jártam a nővérképzőbe is.Éltem a világomat,vidáman,politika mentesen.egész biztos,ha olyan nyomorban éltek volna a szülei és a nagyszüleim,mint amilyenben most én élek,biztos felfigyeltem volna rá,hogy mennyire hibás a politika. Akkoriban azonban csak azok éheztek,akik elitták,elszerencsjátékozták a pénzüket,vagy rendesen átvágták őket.Most hiába dolgozik mind a két fiam az orrvérzésig,képtelenek Úgy félre tenni,hogy egy váratlan nagyobb kiadást túléljenek.( 30.000ft felett) Sok olyan dolog van az Unokám történelem könyvében,amit már én magam is ismertem és látom mennyire félre van magyarázva minden. Nem csoda,hogy a Fidelitás annyi kőbunkóból áll.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.