A volt emberminiszter, Balog Zoltán szerint az európai vezetőknek szüksége van ellenségképre és ez Orbán. A Yale történésze szerint azonban Orbán Viktor se nem vezető, se nem erős.

Orbán se nem erős, se nem vezető

Az ellenségképen alapuló politizálásról, az erős vezető mítoszáról rendezett konferencián vett részt Balog Zoltán volt Emmi-miniszter. A Körber Alapítvány (Körber Stiftung) Fenyegetést jelent-e az erős vezetés a demokráciára – személyiség, hatalom és populizmus történelmi kontextusban című pódiumbeszélgetésén Balog úgy vélte, a balliberális szellemi elit a tekintélyelvű, autoriter kormányzással és a nemzetállam visszatérésével riogat, így leplezné tanácstalanságát.

A nyugat-európai elitnek "kell egy ellenségkép, amelytől meg lehet menteni Európát, és sokan úgy gondolják, hogy ez a magyar nemzetállam, ami részben nevetséges, részben pedig szomorú, hiszen éppen arról terelik el a figyelmet, amit ők rosszul csinálnak".

Timothy Snyder történész, a Yale Egyetem professzora az ellenségképen alapuló politizálásról beszélt, amelynek nem a jogállamiság vagy a pluralizmus az alapja. Erre a formára jellemző a magát erősnek láttató vezető, aki azonban "nem erős, és nem is vezető". Közösségét nem előre viszi, hanem a múltba, méghozzá nem a "bonyolult történelmi, hanem a mitikus nemzeti múltba". Saját közösségük megerősítése helyett pedig az ellenfélnek, ellenségnek kijelölt tényezők meggyengítésére törekednek – ilyen politikus Donald Trump, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor is.

Balog szerint Orbánt többször, demokratikusan választották újra, nem értelmezhető rá az autoriterség, miközben. Magyarország megerősödött 2010 óta.

Forrás: hvg.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Mi az, hogy nem erős?
Egy kézzel kitartja a seprűnyelet 7 pár házikolbásszal!!!

Mi az, hogy nem vezető?
Láttam youtube-on, ahogyan a VW kisbuszon tekergeti a kormányt!

De a maffiózósága viszont azért életszerűtlen, mivel azonnal összeszarja magát a legkisebb ágrezdülésre is.
Szemben például Habony Árpáddal, aki viszont vérbeli maffiózó.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Macskaszem: mint az általam már máshol bemutatott hamburgi "Körber Stiftung"!
advocat
Azért Hitlert is szabályosan választották meg. Többször.
Kookas
@advocat: de ő tudott festeni a miénk még teknőt sem tud vájni nem hogy hegedülni.
Lepényleső
Az ellenségkép akkor kép,ha egyébként nem létezik. Ebben az esetben ez valóság,
hiszen a magyarok nap mint nap érzik,javaik magánosítása miképp történik.
kokopelli
@advocat: ...és a "Körber Stiftung" (alapítvány) tulaja azt tudja,mert az "Adolf testvér" hadseregében volt főtiszt!
Már a focizó fideszes (miniszter?) csaj is megjárta azt az iskolát Hamburgban!
Eladott Ország
A pusztai Hannibál Barkasz Brüsszelben… A mi kétütemű hadvezérünk mindig derekasan állja a sarat, bár néha állítani kell a gyújtásán, de most is ott áll a vártán Brüsszelben, ahol megint támadják a drágakicsimagyarországot. Viharos körülmények között. De ő fél kézzel is megharcol ,a másik a zsebében van, azőmagyarjaiért. Mimagyarok ugyan nem kértünk belőle, mert itt egy kurva darab ellenséget sem látunk, de ha harc nincs, akkor van korrupció, van lopás, van minden más cikornyás ügy, amikről a rohadt liberálbolsevista sajtó firkál, hát nyomjuk el a tények hangját csatazajjal. Zseni a mi hősünk, komolyan. Igazi csodaország az, ahol már isten tudja hányadik éve eredményesen működik az, hogy az ügyeletes Hollik kiáll és rezzenéstelen pofával két perc leforgása alatt tízszer sorosozva büfögi a kamerába, hogy már megint megtámadták Magyarországot. Mert Sorosnak mindenhol megvannak az emberei. A cél egyértelmű. Társadalmunk nem agymosott tagjainak elüldözése, vagy megőrjítése. A maradék állomány kitűnő rabszolga munkát fog végezni a 93 000 négyzetkilométernyi orbáni birtokon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. August 7., 18:49
Meghalt Reigl Judit