A neonácikkal megjelenésük pillanatában és tabuk nélkül kell felvenni a küzdelmet – jelentette ki szombaton Angela Merkel német kancellár, miután a hónap elején pártja egyik politikusát meggyilkolta egy szélsőjobboldali támadó, aki a gyanú szerint neonáci csoportokkal állt kapcsolatban.

"A szövetségi kormány ezt nagyon-nagyon komolyan veszi" – szögezte le a kancellár Dortmunban a németországi protestáns egyházak napján.

Walter Lübckét, Hesse tartomány Kassel körzetének kereszténydemokrata vezetőjét június 2-án lőtte agyon otthonában egy akkor még ismeretlen tettes. A múlt hét végén vettek őrizetbe a gyilkossággal összefüggésben egy 45 éves férfit, aki neonáci csoportokkal is kapcsolatban állt.

Merkel a nácik ellen akar harcolni

Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter pár órával korábban a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy "Németországnak terrorizmusproblémája van". Mint fogalmazott: 12 ezer, erőszakra is hajlandó jobboldali szélsőséges van az országban, és közülük 450 embernek az ellenük kiadott letartóztatási parancs ellenére sikerült felszívódnia a hatóságok elől.

"Még jobban kell védekeznünk! Tapodtat sem engedhetünk a szabadság ellenségeinek!"

- írta Maas.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió politikusa tudatta, hogy a kormány megvizsgálja, hogy milyen alkotmányos eszközök állnak rendelkezésre a szélsőjobboldal visszaszorítása érdekében. Seehofer felvetette, hogy korlátozni lehetne a véleménynyilvánítás szabadságát az interneten, és vizsgálatot lehetne indítani azok ellen, akik gyűlöletre uszítanak.

(MTI)

(Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Azzal már egy kicsit megkésett, hogy a "megjelenésük pillanatától" harcol ellenük. Először is a jelenlegi fő ideológusuk ellen kéne "harcolni", keményebben fellépni- aki nem más,mint orbán . Nem én mondom, hanem a brit történész- Merkel asszony ezek szerint nem olvasta az Eu csúcs előtt megjelent irást. pedig nagyon tanulságos-és felfedezhetnék a párhuzamokat a német néppel történtekkel.
jesz
Pihenésképpen javaslom megtekinteni a Kabaré c. amerikai filmet...tanulságos.
kereső
@jesz: Mephisto.../Szabó István filmje/
Csizmás Kond
Mindenféle terrorizmust és erőszakot elítélek, viszont a banya amikor nem egy embert hanem tömegeket gyilkoltak az általa meghívottak,akkor nem volt ennyire harcos kedvében...tehát most ez egy szembeköpés az akkori áldozatokkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.