Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból – mondta a párt korábbi vezetője, Sigmar Gabriel egykori alkancellár és külügyminiszter a Der Spiegel című német lapnak szerdán.

Gabriel példátlan politikai trükközésnek nevezte a miniszter jelölését az Európai Bizottság élére, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy úgy lett volna helyes, ha von der Leyent előbb a német kormány jelöli az uniós testületbe, és utána nevezi meg elnökjelöltként az Európai Tanács.

A biztosi jelölés viszont kormányzati hatáskör, s ezért koalíciós egyeztetésre lett volna szükség hozzá.

Angela Merkel kancellár Brüsszelben kedden éppen arra hivatkozva tartózkodott von der Leyen jelölésénél, hogy a német koalíció nem egységes a kérdésben. Gabriel szerint ez az érvelés "hülyeség".

"Ha Merkel a kormány felhatalmazása nélkül nevezi meg von der Leyent, azzal világosan megsérti a kormány szabályait, és ez elég ok a kormány elhagyására" – fogalmazott a korábbi alkancellár, aki szerint az SPD-nek meg kell akadályoznia, hogy von der Leyent kinevezzék az Európai Bizottság élére, máskülönben részesévé válik a "kutyakomédiának", és viccet csinál az EP-választásokból.

Steffen Seibert, a német kormány szóvivője a kabinet szokásos szerdai sajtótájékoztatóján reagált a szociáldemokrata politikus bírálatára. Leszögezte: von der Leyen jelölése jogszerű, nem történt trükközés.

Az Európai Tanács feladata, hogy az Európai Parlamentnek javaslatot tegyen arra, hogy ki legyen az Európai Bizottság elnöke, a bizottság többi tagját pedig az európai szerződések értelmében valóban a többi tagállami kormány nevezi meg – emlékeztetett Seibert.

Annagret Kramp-Karrenbauer, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője viszont üdvözölte, hogy pártja egyik politikusát jelölték az uniós testület élére. A politikus szerint abból is látszik, hogy a választási folyamatban milyen fontos volt a konzervatív uniópártok számára a csúcsjelölti rendszer, hogy Manfred Weber, a néppárt csúcsjelöltje a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatásával kész volt visszalépni, hogy egy másik csúcsjelölt lehessen végül a bizottság elnöke. A konzervatív pártvezető szerint a szociáldemokraták erre nem voltak képesek, és csak a saját pártpolitikai érdekeiket követik, nem Németország és nem Európa érdekeit nézik.

Markus Söder, a CSU vezetője szintén bírálta a szociáldemokratákat, és példa nélkülinek nevezte, hogy annak ellenére, hogy német a jelölt a bizottság élére, Németország nem képes őt egyhangúlag támogatni. Mint mondta: kínos, hogy az SPD nem képes konstruktívan állni a helyzethez.

"Ez eléggé megterheli a koalíciós együttműködést" – hangoztatta Söder a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

"Példátlan politikai trükközés" – A volt német alkancellár felmondaná a kormánykoalíciót von der Leyen jelölése miatt

Ursula von der Leyen. Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

Az Európai Tanács kedd délután döntött arról, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelöli az Európai Bizottság élére, a francia Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnöki posztjára, Josep Borell spanyol külügyminisztert, az EP korábbi elnökét az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára javasolja, Charles Michel belga kormányfőt pedig megválasztotta Donald Tusk utódjának az Európai Tanács elnöki posztján.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Hány perc múlva lenne a szavazás, csak nem kezdik el megint az alkudozást?
kokopelli
@RonaGyuri: 2019 máj. 25-én jelentette be a S.Gabriel,hogy elhagyja a Bundestagot,(parlament)
és visszavonul a politikából (Tagesspiegel)Már köpködhet mindenkire a gyáva! Ilyenkor valamilyen
gazdasági szerepet vállal,és mindent leß@rhat amiért,mint szoc.dem évtizedekigekig nagy pofával
ugatott,és "harcolt"!..mégis van az a pénz...! Meddig fogja mosni a nyelvét sósavval nemtoom?
(egyenlő a az Orbán "libsi...illibsi" megvilágosodásával!)Csak igaz az,hogy egy politikust megismer-
n iakkor ha hazudik! (jár a szája!)
36
von der Leyen részt vett pár éve a Bilderberg konferencián. Több kérdésem a személyével kapcsolatban már nincs is.
Jozefina
Az SPD sértettségből beszél!!! Schulz maradt volna EU tisztségviselő, akkor járhatna a szája, de otthagyta és visszatért az SPD élére, ahol csúfos vereséggel ért véget a pályafutása!!! Akkor most miért replikázik Gabriellel együtt???
RonaGyuri
Háttéralkuk esete Őfeneségével

persze ez a fogalomzavar sem igazán zavarja a kormányzati propagandát

Hát mit mondjak még a világsajtó intenzív figyelése mellett – tegyük gyorsan hozzá, hogy az érdeklődés sokkalta kisebb volt, mint a magyar médiáé, a német közszolgálati TV-n túl a többinél kis túlzással mínuszos hír volt a hercehurca – is – szerintem – nem mond igazat, aki azt állítja, hogy átlátja a dolgokat. El tudom képzelni, milyen lehet a helyzete azoknak, akik rá vannak szorúlva a hazai médiára, s az európai sajtót is csak a derék MTI tolmácsolásában élvezhetik. Ettől még persze értelmesen gondolkodni lehetne, pl. nem ártana belegondolni, hogy mitől is demokratikusabb dolog a kormány- és álla-fők egyezkedése, mint a választásokon elért eredmények alapján történő osztozkodás.
Kicsiny hazánkban már odáig jutottunk, hogy a közszolgálatinak csúfolt m1-en a derék ifj., CÖF-kás, mint felkent szakértő arról zagyvált, hogy: micsoda hatalmas siker volt Őfeneségétől, hogy – nem viccelek: ő egy személyben =)) – megakadályozta, hogy az EB vezetése háttéralkuk során alakuljon ki. =))
Nem tudom megállni, hogy ehhez ne mellékeljem azt a hírt, amit a derék matyar média többé kevésbé rendben (kiferdítették belőle a feltételes módot, valamint nem hangsúlyozzák, hogy magánvélemény) továbbított:
„Sigmar Gabriel egykori alkancellár és külügyminiszter a Der Spiegel című német lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy politikai trükközés a védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére, … és ez elegendő ok lehetne ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból ”
kokopelli
@RonaGyuri: ...erre azt mondja a német,hogy "a Gabriel Sigi weg vom Fenster",ergo ugathat
mint a töketelen kutya!...amire ez az egykori akárki még egy korty vizet sem kap a "Gasthausban"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.