Az európai bizottsági pozíciók szétosztása alapján megállapítható, hogy a visegrádi négyek (V4) ereje megnőtt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Prágában, miután részt vett a V4-ek és nyugat-balkáni államok csúcstalálkozóján.

Orbán: megnőtt a V4-ek ereje

A V4-ek két európai bizottsági alelnököt is adhatnak – hívta fel a figyelmet a kormányfő, aki a szlovák alelnök, Maros Sefcovic leendő portfólióját tartja a legfontosabbnak, neki kell ugyanis "beállítania" – mondta – az Európai Bizottság és az Európai Parlament együttműködését, amelyben egyébként a legtöbb európai ügy akad el.

Örömét fejezte ki továbbá, hogy a magyar biztosjelölt, Trócsányi László "olyan szép és nagy feladatot" menedzselhet, mint az Európai Unió bővítése. Trócsányi László volt alkotmánybíró és igazságügyi miniszter érti a bővítés bonyolult aspektusait – mondta Orbán Viktor, majd reményét fejezte ki, hogy a jelölt meg is fogja kapni a szükséges támogatást.

A miniszterelnök az unió bővítéséről szólva úgy fogalmazott: ha az EU nem aludt volna el, és már korábban felvette volna tagjai közé Észak-Macedóniát, Montenegrót és Szerbiát, akkor ma nem lenne sok millió illegális migráns Nyugat-Európában.

"A balkáni útvonalat meg tudtuk volna védeni közösen" – folytatta –, ám a Görögország és Magyarország közötti teret "gazdátlanul" hagyták, ami elfogadhatatlan, ezért "azt a teret ki kell tölteni, az ott lévő országokat fel kell venni, és akkor meg tudja védeni magát az EU". Megjegyezte: az EU-tag Románián keresztül nem érkeztek migránsok az EU-ba; "ott jöttek, ahol nem tagállamok helyezkedtek el", és azután Magyarországnál kellett feltartóztatni őket.

Orbán Viktor úgy összegzett, az elmúlt néhány év történelme alapján evidens, hogy mind az uniónak, mind Észak-Macedóniának, Montenegrónak, valamint Szerbiának – "és ha már így állunk, akkor Albániának is" – érdeke az EU-tagság.

A balkáni országok csatlakozása nem teher, hanem lehetőség az uniónak, amely erősebb lesz ezek felvételével – hangoztatta, Magyarország támogatásáról biztosítva ezeket az államokat.

Az EU következő költségvetésével kapcsolatban a magyar álláspontot ismertetve a kormányfő közölte: lehet új közös politikákat nyitni, de semmiképpen sem lehet erre hivatkozva csökkenteni a régi politikák pénzügyi forrásait.

Magyarország nem zárkózik el új közös bevételi forrásoktól, ha a régi politikák fenntartása mellett újakat is akarnak finanszírozni – tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a tagállamoknak a pénzfelhasználásban sokkal nagyobb rugalmasságra van szükségük.

Orbán Viktor arról is beszélt a házigazdához, Andrej Babis cseh miniszterelnökhöz szólva, hogy a magyarok "mérceországnak" tekintik Csehországot, és

a magyart bántja, ha a cseheknek jobban megy, mint nekünk. Nem lerontani szeretnénk az ő teljesítményüket, hanem felzárkózni

. Jelen pillanatban a cseheknek még jobban megy, mint a magyaroknak, és Magyarország különösen a munkanélküliségben szeretné "megverni" Csehországot, ahol az EU-ban a legalacsonyabb ennek mértéke – mondta.

A miniszterelnököt a szerb sajtó megkérdezte arról, hogy Trócsányi László lehet az unió bővítési biztosa, amire Orbán Viktor úgy reagált: "ha szerb lennék, örülnék". Megjegyezte: a magyar EU-elnökség a horvát csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszára felhalmozódó nehéz ügyeket is jól oldotta meg. "Hogy a horvátok erre nem mindig emlékeznek, ez most már nem tartozik a tárgyhoz" – fűzte hozzá.

"Nincs kétségem afelől, hogy Szerbia nagy erőkkel járul majd hozzá az EU gazdasági teljesítményéhez" – jelentette ki, úgy értékelve: ha a szerb integrációt megoldják, akkor az egész térség integrációja felgyorsul és megoldódik. A szerb csatlakozáshoz ugyan még sok kérdést kell rendezni, például Koszovó ügyét, de ezek mind rendezhetők – közölte Orbán Viktor.

Egy másik kérdésre a kormányfő arról is beszélt, hogy míg Nyugat-Európában "multikulturális bevándorlótársadalmakat" építenek, addig Közép-Európában ez nincs így, "a mi országaink nem bevándorlótársadalmak". A kérdés az – mondta –, hogy ez a két különböző formát felvett világ hogyan fog együtt élni.

Kifejtette: az eddigi Európai Bizottság válasza az volt, "kényszerítsük a közép-európaiakat, hogy ők is olyanok legyenek, mint amilyenek mi vagyunk. (...) Mi meg ellenálltunk". Reméli azonban – folytatta –, hogy most egy olyan brüsszeli testület áll fel, amely belátja: két különböző életfelfogásról van szó, és inkább az egymás mellett élést kell menedzselni.

"Abban bízunk, hogy a bizottság több tiszteletet ad majd nekünk (...), és ha ezt a tónust üti meg, megegyezéseket akar, és nem erőszakból akar bennünket kényszeríteni, akkor van jövője az EU-nak, és egy fantasztikus öt év előtt állunk. De ha folytatódik a megerőszakolás politikája, akkor nekünk ellen kell állni, és ott leszünk megint, ahol most vagyunk" – mondta a miniszterelnök.

A prágai várban tartott csúcstalálkozó elején a V4-ek miniszterelnökei külön egyeztettek, majd munkaebéd keretében tárgyaltak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia vezetőivel.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
"Abban bízunk, hogy a bizottság több tiszteletet ad majd nekünk (...),,,,Vazzze,,ez bolond,,,ez meg van huzatva.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
leginkább a te elmebajod ereje növekedett!!! =))
reagens
A Fidesz parádésan szerepel. Köszönjük!!!
Clavigo
"Abban bízunk, hogy a bizottság több tiszteletet ad majd nekünk (...),,,,Vazzze,,ez bolond,,,ez meg van huzatva.
Clavigo
@reagens: Idióta román... Elékeztet a stílusod a Shicarescu szintén oláh kreténre...
Cicamama55
A cím igaz, mert igencsak kicombosodva indul a nagypapi Brüsszelbe, megvívni a csatáját! :)))
kokopelli
...mint a kis Viktorka,ha lemegy a pincébe! ",,,én már nagy és erős vagyok...!" A V4-ből már V4,5-et
csinálni.!..és nem tibi,hanem shikari! (;-))
reagens
Orbán tagadhatatlanul megerősödött az Eu n belül. Lehet nyüszíteni. :-)))))))
csak úgy....
@reagens: ...és ö vezeti az eu-t,mint azt te ígérted! :) oszt hol lépsz föl tibi,fölvárosi nagy cirkusz? mint bohóc ?
kokopelli
@csak úgy...: bucsúkban,lánccal ill. karikával az orrában táncol! (;-))
csak úgy....
@reagens: nyüsz-nyüsz...,így gondútad bugris? jó néked,ha viszket a segged azt is ki bírod nyalni...
justhpeter
@reagens: Valami ütőset vettél ma be megint. Ezzel a szerrel ne kísérletezz, károsan hat a szellemi kapacitásodra.
Clavigo
@reagens: Te tényleg a shicarescu nevű büdös lábú bocskoros oláh vagy,,te rottyantó..:) :) :))))
csak úgy....
@justhpeter: túlböcsülöd! ö "normálisan"tudatmódosító szerek nélkül is ennyire plöm.
simmering73
@reagens: Beteg vagy te birka. nem kicsit. Nagyon.
csak úgy....
@reagens: aztán a következö ciklusra mit kívánsz a fidesznek? én azt,hogy ne menstruáljanak többé ! már nem fiatalok ...
F_Viktor
@reagens: Pocok, milyen a felmosórongy szerep? :-))
Aki Én
@Clavigo: az. Ez a földönfutó jazaáruló felszopó féreg a
Shikari.
Listázva van már a magyarellenes férge.
reagens
@justhpeter: Te és az elvtársaid hangoskodva átkozódtok csak közben Orbán egyre jobban erősödik az Eu n belül. Lehet tagadni, hazudozni sőt akár tudomást sem venni róla csak nagy lesz majd a meglepi ha már tovább nem tudjátok félremagyarázni a nyilvánvalót. A mostani választásra is varrja már a Fidesz a nagy zakót nektek. Mire fogjátok rá a következő vereséget?
Szánalmasak vagytok és egyre jobban undorodnak tőletek. Hajrá! Legyetek még nevetségesebbek! Milyen egyébként ilyen gyűlöltnek lenni? Mesélj!!!:-))))))))))))
Aki Én
@reagens: ...hát, mitagadás, megerősödött a vajdád, az már biztos. Alig fér a bőrébe.
csak úgy....
@F_Viktor: azért szöbben is beszélhetnél a falu eszivel,tibi egy díva! isten tudja,hogy mióta nem vót mándokinál.
csak úgy....
@reagens: regél a pondró? :) azt tudod,hogy horthy 100 évvel ez elött,karóba húzatta volna orbánt és a fideszes csöcseléket.
Clavigo
@reagens: Gyagyás vagy Shicarescu..:) :)
reagens
@Clavigo: @csak úgy...: @Aki Én: @F_Viktor: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbe13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
reagens
@simmering73: Ilyen ha egy elvakult liberális képtelen a gondolkodásra. Személyeskedik!
Clavigo
@reagens: Lassan senkivel sem állsz szóba, agyalágyult.. :) :)) XD. .. Idióta,,:)
reagens
@Clavigo: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbe13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
Horizont
Most hallgatom a Kossuthon a puhost. Miket mond beszarás. Ha el is hiszi akkor nem alkalmas ME- nek , ha hazudik végképp nem az. Hihetetlen...
papa.49
@Horizont: Ez neki soha nem okozott gondot, bármit mondani, aztán a következő mondatban az ellenkezőjét állítani !!!
solidedge
Orbán minden nap elmond egy lózungot. Hülyék figyeljenek, nekik szól.
Clavigo
@Horizont: :) :) Mazochista vagy...:) :)))) Kiújulna az arcidegzsábám,,:)XD: ha csak egy percig kellene hallgatnom azt a dagadt Majmot. Engem vallatni lehetne a hangjával,,látványával.:)))XD.:)
kokopelli
@papa.49: ...ha van rá vevő?
A fater mondta:" minden reggel felkel egy csomó buta ember,ergo mindent el lehet adni!"
(..de azt soha nem mondta,hogy pénzért még a baromságot is)
kokopelli
Nem akarom elkeseríteni Orbánt,de nem építenek nyugaton bevándorló társadalmat,csak anno M.o. áten-
gedte a migránsok tömegét nyugatra! Mi lett volna akkor,ha déli államok az EU-hoz tartoztak volna? Meg-
állították volna a migránsokat? Nem!!! Mi is volt az a nagy ellenállás? A továbbküldése a tömegnek? Nem
vette be gyógyszerét a főnök?
Szeparepa2
Kurva anyád picsája, az nőtt meg... te kisfasz komplexusos, arrogáns értelmi fogyatékos náci idióta... mindig csak erő erő erő... a V4-nek csúfolt, KDNP kategóriás, kamu szemfényvesztésnek mégis MIVEL SZEMBEN KELLENE ERŐ TE BAROM? EU tagok vagyunk, mi is, ők is... az EU-nak kell legyen ereje bármivel is szemben, nekünk együtt kell és van is erőnk... a különutas szánalmas infantilis elmebeteg hülyeségedre épeszű, értelmes ember nem kíváncsi... mást nem érsz el csak szánakozással vegyes megvetést és röhögést...te idióta trottyos akarnok náci bugris seggfej... elég vicces hogy összebarmoltál egy személyiségzavaros tudathasadásos népet, ahol a társadalom fele még mindig nem fogta fel hogy a világ legerősebb és legkorrektebb szövetségének tagjai vagyunk... másféle erőre nincs szükségünk hiába vergődsz te idióta barom náci hazaáruló törpepatkány...
Horizont
@Clavigo: Hát nem volt könnyű...de néha szeretném tudni merre tévedt el a sűrűben. Már nem is kérdez tőle a műsorvezető igazán. A puhos meg olyan öntelt, beképzelt a hangját is szörnyű volt hallani is.
Horizont
@Clavigo: Ja és szó szerint ezt mondta a korrupcióról:
"„Egy olyan országban, ahol folyamatosan nő a dolgozó emberek száma, ahol fejlődés van, ahol beruházások vannak, ahol magas a gazdasági növekedés, ott biztos probléma a korrupció, mert az mindenhol probléma, de hogy nem meghatározó probléma, az bizonyos, mert akkor nem fejlődne az ország. Onnan lehet megismerni a korrupciótól szenvedő országokat, hogy nem fejlődnek, hiszen ellopják a pénzt."
Berosáltam...
kokopelli
@Aki Én: az apja farkát erősödött! A sok külföldröl betelepített nagyvállalatok ellenére is,az ország GDP-je
a nyugati nagyvárosokét sem éri el!Amikor olympiát akart rendezni,akkor néztem utána!Azon nagyvárosok
lakóssága leszavazta a megrendezést,akik esetleg szóba jöttek volna! Az EU-n belűl megerősödött? Olcsóbb
lett az anabolika?Vagy csak a "birkozóß@r"! Malaca van,hogy nyugaton nem olassák az agymenéseit! Brüsz-
szelben a pincébe járnának röhögni! Kis ember nagy pofa?!!
tudode
Megetette őket a felfüggesztett erőspistával netán!!!
durbincs
@kokopelli: azt a maga "döglött" röfjéről meg mi újság ?
kokopelli
@Szeparepa2: Azt hiszi a szerencsétlen,hogy négy szegényből ha összeállnak,akkor gazdagok
lesznek!Nincs aki megsúgja neki a valót? Írjon egy zetlit névtelenül!
Szeparepa2
@kokopelli: Egy barátom azt szokta mondogatni, hogy nem vesszük észre hogy középkor óta, lényegében amióta betereltek ide minket ebbe a jobb sorsra érdemes medencébe, azóta kondícionálnak minket folyamatosan arra, hogy rabnép legyünk SIKERESEN, és lám valóban, ez van. Európa egyetlen "népe" vagyunk, ahol az elitnek csalt, hazudott és erőszakolt söpredék,nem csak hatalmat bitorol tartósan és rabol-fosztogat, gyaláz, aláz KÖVETKEZMÉNY NÉLKÜL... sem fentről sem lentről... és szépen csak nyeli az agymosott, agyhalott, rabszolga birkanép a tömény szart zokszó nélkül..., az értelmesebbje, meg mindigis menekült, vagy a lelketlenebb fajta inkább beáll a parazita patkányok közé... Erről szól egyébként a Tomóceusz Takatiki és Gyugyu példázat is ugyebár... a legtöbb elitnek csúfolt állatember nem is érti, nincs is képben, azt képzeli, hogy neki ez jár, ez így van jól... kb ugyanúgy ahogy a középkorban volt.. EZER ÉVE VÁLTOZATLANUL EZ VAN... nem volt még másképp! A forradalmak is predesztinált és háttérből szervezett akciók voltak, nem a népakarat vagy népharag, erről ne is tessék álmodni...
kokopelli
@Szeparepa2: ..engem mindíg az "öreg szivaros angol" mondása vezetett: "A történelem az ,amiben az
utókor megegyezik! Én még az '56-ra sem emlékszem! Örülök is neki,mert azt (n-1) változatban hallottam!
Szeparepa2
@kokopelli: Annyiban vitatom a vén alkesz szabadkőműves "bölcs" mondását, vagy inkább talán pontosabba, kiegészíteném, hogy ez egy feltétel több közül, ugyebár a másik közhely, "a győztesek írják" is részben helyes... azonban vannak itt még kritériumok, pl az hogy, amire a vitathatatlan, tényszerű bizonyítékok mutatnak... olyat nem lehet azért történelmileg sem hazudni, amire semmi bizonyíték nincs vagy igen kétes láthatóan fals bizonyíték próbálkozások... ezért is megy nagyüzemben Róma óta a bizonyítékok eltakarítása.. ld Alexandriai könyvtár és Bizánci könyvtár "véletlen" porig égése... vagy éppen a dél- é közép-amerikai indián magaskultúrák és civilizációk földbe döngölése... ami a keresztényterror útjában volt, vagy éppen veszélyeztette "tényeit", azt szó szerint tűzzel-vassal pusztították... Viszont hogy pozitív is legyek kicsit, ha tetszik, ha nem FEJLŐSÜNK, az emberiség, legalábbis a tudomány fejlődik rohamléptekkel... a bifurkatív kérdés csak az, vajon a fejlődésünk győz vagy az elmeterror, amit ez a náci hazaáruló barom is nyom... a fejlődésünknek BE KELL ELŐZNI ezeket a parazita emberellenes patkányokat, mert ha lemarad, akkor az emberiség visszasüllyed nemhogy középkori, hanem ókori barbár szintre... Most éppen ez az arrogáns idióta zagyválás amit letolt, gyakorlatilag a deszekularizációt jelentette be ugyebár... ami az emberi civilizáció fejlődésének egyik fő progresszív sarokpontja volt... tehát irányt mutatott vissza a középkorba... és nem hiszem, hogy ha elérünk oda (azaz elér ez a nyomorult birkacsorda, mert én már rég nem leszek itt), akkor megállna ez a náci barom... nem kérem, megy tovább lefelé a pokol felé a barbár császári birodalmi korokat éleszti azaz élesztené újra, ahogy Hitler is akarta...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.