Engedélyezték Alekszej Navalnij kómába esett ellenzéki orosz politikus Németországba szállítását az omszki első mentőkórház orvosai.

Az orosz orvosok mégis engedélyezték Navalnij Németországba szállítását
Fotó: Youtube

Anatolij Kalinyicsenko, a kórház helyettes főorvosa közölte, hogy a páciens állapota stabil és Navalnij hozzátartozóinak kérésére az orosz orvosok megadták az engedélyt a berlini kórházba való átszállítására azzal a feltétellel, ha a német orvosok vállalják a páciensért a felelősséget. Kalinyicsenko ismételten kizárta a mérgezés lehetőségét.

A helyi egészségügyi hatóság szerint a páciens elszállításáról döntő konzíliumon jelen volt a politikus felesége, Julija Navalnaja is, aki egyébként a nap folyamán Vlagyimir Putyin elnökhöz fordult levélben azzal a "hivatalos követeléssel", hogy engedélyezze férje átszállítását egy berlini kórházba. Ehhez a német Cinema for Peace Foundation magánalapítvány Nürnbergből egy Bombardier Challenger 604-es orvosi repülőgépet küldött Omszkba.

Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren szintén azt közölte, hogy a tárgyalások elmozdultak a holtpontról és esély nyílt a politikus elszállítására. Pedig még este is úgy tűnt, hogy Navalnij Omszkban marad, mert Alekszandr Murahovszkij, a szibériai város első mentőkórházának főorvosa azt mondta, hogy a kómába esett Navalnij szállítása kockázatos lenne. Azt mondta, hogy erről a Németországból érkezett orvosok részvételével megtartott konzílium döntött. Jarmis hazugságnak nevezte, hogy Navalnij feleségét is beengedték a konzíliumra.

Murahovszkij egyebek között arra hivatkozott, hogy a politikus azután lett rosszul, hogy az őt szállító repülőgép felszállt a tomszki repülőtérről. Mint mondta, ennek alapján feltételezhető, hogy állapota ismét súlyosbodhat nyomásváltozás esetén.

Kalinyicsenko erről később azt mondta, hogy a német orvosok Navalnij szállíthatósága, az oroszok pedig az állapota stabilizálásig való omszki ápolása mellett érveltek.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai és hozzátartozói szerint az ellenzéki politikust megmérgezték és az orvosok csak azért tartják a kórházban, hogy a méreg kiürüljön a szervezetéből.

Az omszki orvosok ezzel szemben bejelentették, hogy nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot a politikus szervezetében. Az átaluk legvalószínűbbnek tartott diagnózis szerint megbomlott a szénhidrát-egyensúly, anyagcserezavar lépett fel, amelyet a vércukorszint hirtelen zuhanása váltott ki.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kreml beavatkozott-e Navalnij elszállításának ügyébe, újságíróknak Moszkvában azt mondta, hogy ebben az ügyben a kezelőorvos hivatott dönteni. "A Kreml nem foglalkozik páciensek gyógyításával. Mi nem vagyunk orvosok" – hangoztatta a szóvivő még Navalnaja levelének közzététele előtt.

Oroszország néhány városában Navalnijt támogató megmozdulások voltak csütörtökön és pénteken, ezeknek több részvevőjét előállították a rendőrök.

(MTI)

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@Eriksson: Lehet segíteni, csak nem mindegy kinek és miben butus komcsikutyus.

Ghaith Rashad Pharaon (NER és Orbán család üzleti partnere)
hu.wikipedia.org/wiki/Ghaith_Rashad_Pharaon

"1991-ben a Nemzetközi Kereskedelmi és Hitelbank – aminek Ghaith Pharaon volt a képviselője – összeomlott. Emiatt 1991. november 15-én az Amerikai Egyesült Államokban vádiratot nyújtottak be Ghaith Pharaonnal kapcsolatban. Alan Kay amerikai bíró még aznap kiadta az elfogatási parancsot Pharaon ellen. A nemzetközi botrányt John Kerry szenátor is vizsgálta, aki 600 oldalas jelentést írt a történtekről, amiben a Nemzetközi Kereskedelmi és Hitelbankot nemzetek feletti bűnszervezetként írja le."

Nikola Gruevszki
hu.wikipedia.org/wiki/Nikola_Gruevszki

"2017. szeptember 28-án Orbán Viktor magánrepülőgéppel meglátogatta Gruevszkit a macedóniai Ohridban magánszemélyként, mint a kormányon levő Fidesz elnöke. Három órát tárgyalt vele, majd egy helyi választási kampány részét képező sajtótájékoztatón nyilvánosan is kifejezte támogatását. Meghívólevelet adott át neki magyarországi látogatásra, amit Gruevszki benyújtott a bírósághoz az elkobzott útlevelét visszaszerzendő, de október 31-én elutasították."

"2018 októberének elején egy miniszterelnöksége alatt elkövetett korrupciós bűncselekmény miatt a macedón bíróság jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte: Gruevszki állami pénzen vásároltatott egy páncélozott autót, befolyásolta a döntést, hogy a kocsit mely kereskedőtől szerezzék be, a kereskedő pedig pénzt fizetett neki. Kiderült, hogy számos embert valóban jogtalanul lehallgattatott, köztük ellenzéki politikusokat, kormánytagokat és bírákat is, továbbá nyilvánosságra kerültek választási csalásokkal, zsarolással, korrupcióval és gyilkosság eltussolásával kapcsolatos felvételek is. A volt kormányfőnek november 8-án kellett volna megkezdenie büntetésének letöltését, azonban az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Gruevszki november 11-én Magyarországra szökött."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
@Eriksson: Aha, mint a te összes válaszod. Gondoltam ezt megérted agyhalott
SystemError
@Eriksson: Ha nem érted, akkor nézegesd a kiemelt hozzászólást üzemipudli
Eriksson
@SystemError: Olyan szered nincs amely a változatosság kedvéért vitaképessé tenne téged? Mert olyan vagy szövegileg, akár egy GIF.
SystemError
@Eriksson: " Mert olyan vagy szövegileg, akár egy GIF" MI?:) Tudod mit hagyjuk, már így is nagyon fájdalmas, nem akarom tudni mire "gondoltál" :) Menj nyaldosd Putyin gyilkos seggét. Aztán tiszta legyen az is, mint az Orbán gazdádé. Ott is nagyon munkát végzel!
Eriksson
@SystemError: Húzd le magad a budin, ha kérhetem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.