Tüntetők menetoszlopai indultak el vasárnap délelőtt a Minszk központjában lévő Függetlenség tere felé, követelve Aljakszandr Lukasenka államfő lemondását, de helyszíni tudósítások szerint a rendőrök kordonokkal zárták le a tér felé vezető utcákat.

Belarusz: a tüntetők kitartanak, a diktátor távozását követelik

A TASZSZ tudósítói arról számoltak be, hogy a Partizanszki sugárúton és más városnegyedekből elindultak az ellenzéki tüntetők a főváros központi tere felé, a menetoszlopok mellett elhaladó gépkocsik pedig dudálva biztosítják őket a támogatásukról.

Egyelőre nem tudni, hogy a tiltakozók eljutnak-e a Függetlenség terére, mert az odavezető utakat rendőri kordonokkal zárták le, ráadásul mindenhol rendőrségi szállító teherautók, rabszállító kocsik, vízágyúk és más tömegoszlató eszközök zárják el az utcákat. Kordonokkal zárták le a Győzelem és az Oktyabrszkaja teret is. A Függetlenség terén lévő miniszterelnöki hivatalhoz jelentős számú belügyi katonai kontingest vezényeltek.

Hírügynökségek szerint a rendőrök már elkezdték a tüntetők letartóztatását a Függetlenség terénél, tucatnyi embert szállítottak el rabszállítókkal.

Előző napon, szombaton, dacolva a hatósági tilalommal, több ezer nőt tüntetett Minszkben Lukasenka lemondását követelve. Akkor is komoly rendőri készültség kísérte a felvonulást.

A belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint, hogy előző napon 29 ember állítottak elő a nem engedélyezett tömegmegmozdulásokon való részvétel miatt. A tárca szerint 42 "gócponton zajlott le polgári politikai aktivitás", és több mint 8,5 ezren vettek részt.

A Kreml közben arról tájékoztatott vasárnap, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonon egyeztetett Lukasenkával, és abban állapodtak meg, hogy az elkövetkező hetekben Moszkvában találkoznak egymással. A közlemény szerint a telefonbeszélgetés során megerősítették az orosz-fehérorosz szövetség megszilárdításának kölcsönös szándékát. Putyin felköszöntötte Lukasenkát születésnapja alkalmából.

Putyin és Lukasenka az elmúlt napokban-hetekben többször beszélt egymással telefonon a fehérorosz válságról. Korábban Putyin egy interjúban közölte, hogy elismeri az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás eredményét, és Moszkva visszafogottabban kezeli az ottani helyzetet, mint az Egyesült Államok és az európai országok, amelyek politikai nyomást gyakorolnak Minszkre. Hozzátette, hogy Oroszország teljesíti a orosz-fehérorosz államszövetség keretein belül vállalt kötelezettségeit, és abból indul ki, hogy a minszki helyzet békés úton rendeződik. Putyin csütörtökön bejelentette, hogy tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy "szükség esetén" segítséget nyújtson Fehéroroszországnak, a lépést heves nemzetközi bírálatok érték a többi között a NATO, Lengyelország, illetve a fehérorosz ellenzék részéről is.

Az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és Svájc szombaton közös nyilatkozatban élesen bírálta a fehérorosz hatóságoknak a tüntetőkkel szembeni fellépését. Mint írták, elítélik az aránytalanul alkalmazott erőszakot, és követelik a fehérorosz hatóságoktól, hogy hagyjanak föl ezzel, valamint azzal is, hogy katonai erő bevetésével fenyegetik az ország polgárait.

Fehéroroszországban az elnökválasztás óta – több mint három hete – zajlanak ellenzéki tüntetések. A választás hivatalos végeredménye szerint Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Jauhen Jercsak

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
legott
Minszk a minta, a követendő példa.
Ők nem csak a saját diktatúrájuk ellen harcolnak, hanem minden modern kori diktatúra ellen - így a miénk ellen is.

Ha ők feladják és nem tartanak ki, az egész emberiség veszít !!!

Magyar ellenzéki pártok, hogy segíthetnénk a Minszkieknek?
Vagy titeket ez nem érdekel, nem hoz lázba?
Így is - úgy is ugyanannyi pénzt kaptok - ha csináltok valamit, vagy ha nem csináltok semmit?
geopapa
Nyilvánvaló patthelyzet: Lukasenko fittyet hány a tüntetésekre, a külföldi bírálatok pedig inkább érvet adnak, mint ártanának. Amíg a rendőrség és katonaság támogatja, fenn tudja tartani uralmát. Az ottani ellenzéknek kell meggyőzni az erőszakszervezeteket azzal, hogy Lukasenko bizalomvesztett, helyzete csak rövid távon tartható, álljanak át.
tudode
Remélhetőleg végigsöpör a beloroszuk igazságérzete ott, ahol piti diktátorok rázzák a rongyot, Min pl. őfélesége a lengyel szolidaritásból írta a disszertációját, amely valahogy felkerült a világhállóra
.
Nyilvános O.V. szakdolgozata
.
hvg.hu/itthon/20120404_nyilvanos_orban_szakdolgozata
--------------------------------------
.
De aztán úgy elszaladt vele a döglődő dakota lova, hogy hasonlóan mesterkedett, mint Lukasenka
.
www.google.com/search?q=Csal%C3%A1s+volt+a+2018-as+v%C3%A1laszt%C3%A1s%2C+megsz%C3%B3lal&oq=Csal%C3%A1s+volt+a+2018-as+v%C3%A1laszt%C3%A1s%2C+megsz%C3%B3lal&aqs=chrome..69i57.14655j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
------------------------------------
.
Mestermű volt ahogy 2011-ben a rendvédelmi szerveket is sikerült csőbe huzatnia:
.
www.youtube.com/results?search_query=rendv%C3%A9delmisek+t%C3%BCntet%C3%A9se
---------------------------------
.
Orbán takarodj már 2011-ben, és 2020-ban még mindig osztogat, és fosztogat, elvégeztetve a piszkos melót a közlóvéból jól megfizetett fullajtáraival, bármely tüntetést klub délutánnak minősítve!
advocat
A biztonsági erők még kitartanak mert ha veszít Lukasenka, akkor ők is mehetnek. Ideje lenne ha elgondolkodnának. Csak nekik - hivatalból - nincs mivel.
advocat
@tudode: A magyar ellenzék kb. annyit ér, mint egy kisebb rakás kutyaszar. Mert bejárnak, felveszik a"fizetést". Maradjanak otthon! Ez lenne a megoldás. De addig csak a pofájuk jár, de az is minek! EREDMÉNY? Van? Nincs, mert kétharmad, ami ismét meglesz, mert még jelöltet sem képesek állítani.
tudode
@advocat: .
Az ellenzékről annyit, hogy u.a. megélhetési valamik, mint őfélesége NER-je!
.
Az un. ellenzéknek nem azon kellene töpiznije, hogy ki legen a miniszterelnök jelöltjük, hanem azon, hogy azt a katyvaszt, amit a magamutogató összehányt "csak" egy szakértő gárda lenne képes gatyába rázni. Már ami az alkotmányos, lakhatási, egészségügyi, megélhetési, és ki tudja hány válság lekezelését illeti!
.
A Csipke Rózsika álmát alvó népnek akkora áldozat árán, amelyre talán csak a II. vh. után volt példa!
.
Őféleségét akárhogy osztanak, szoroznak ugyanúgy nem tudják félreállítani, mint a Lukasenkót, mert ezeknek a diktátoroknak drog a hatalom!
Csizmás Kond
Ma amikor egy ilyen esetben amikor egy megnyert választás megkérdőjelez egy civilizáltnak és demokratának titulált nyugat felveti azt a kérdést, hogy valójában szabadna-e az ilyen embereknek választási jogot adni akik az egyik nap megválasztott valaki ellen kezdenek tüntetni a másik nap...mert ugye valójában a nyugati demokrácia bevezetéséről van szó...magyarán bolondokházáról.
Eladott Ország
@Csizmás Kond: Bocs, lemaradt link, ma, 10:05 ♦ 2018-ban nekünk is ezt kellett volna csinálni. Ez az ami itt nálunk hiányzik! Már a tökös emberek, mert csak süket duma van. Fel kellene lázadni, utcára menni, és a fidesz bűnöző és politikai prostituáltakat el kellene zavarni! Ők is Lukasenkára szavaztak?!
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/117953030_1581688945369167_6560666051835604714_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=l9IbMqVuoWIAX8g5zcJ&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=69d32977729ec94216dbab067592df54&oe=5F6C1F61
Eriksson
@Eladott Ország: tegnap 10:05
" Most történik Belorusz '56-ja."
Valóban. A magyarok 56-ja is amerikai impulzusra indult be.
Eladott Ország
@Eriksson: ma, 09:53 ◘ Értünk lopnak nem ellenünk.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/111237720_816088512258198_4596227788143702940_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=iVyoAZ_E9BsAX9E3A4Q&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=d4f3a3e6e674f4f522614957d0d905c0&oe=5F75D96A
"Jöttünk...
Kovács 1951-ben este 9-kor lefekvéshez készülődik, amikor dörömbölnek az ajtón.
Kinyitja az ajtót, és két nagy darab, bőrkabátos ÁVH-st pillant meg. Azonnal megfordul és menekülni kezd. Az egyik bőrkabátos atyáskodva utánakiabál:
- De elvtárs, hát érted jöttünk, nem ellened!"
Eladott Ország
@Eriksson: Putyin BERENDELTE magához Lukasenkát és a tartalék orosz "VÉDELMI" erők készen állnak, hogy "MEGVÉDJÉK" Fehéroroszországban a demokráciát. Nagyon érdekes, hogy több mint 80 %-kal Lukasenka nyert és az egész ország az utcán van! Hogy is van ez?! Egy gombostűt sem lehet leejteni az utcán annyian vannak tüntetni!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/117908943_839624606571255_2004125385424664898_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=HvYZnou3hY0AX_KI0MD&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=0e8826e2370ccd6b1367980d97a09231&oe=5F753311
Eriksson
@Eladott Ország: Végképp nem értem, mi köze a te beírásaidnak az én megjegyzésemhez. Na, de mindegy. Hagyjuk.
csak úgy....
@Eriksson: te egy ritka butus farkcsóváló és lihegö kutyus,nem csodákszok,hogy nem értesz semmit..
legalább ne reklámoznád a butaságod!
Eladott Ország
@Eriksson: Sajnos nem tehetek róla ha szellemi toprongy vagy b+! Akkor védjétek a csúti cigánnyal a Belorusz diktátort, te fidesz faszszopó barom!
Eriksson
@Eladott Ország: 17:30
Egyből kitetszik a mondanivalód stílusából, hogy ez nem másolt szöveg. :)))
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.