A kijevi külügyminisztérium a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet vasárnap este kiadott nyilatkozatában, "kemény reakciót" helyezve kilátásba.

A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar tárcavezető kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy ez aláássa a magyar-ukrán tárgyalásokat.

Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán-magyar kapcsolatokban fennálló problémákra

- hangsúlyozta a kijevi minisztérium.

Nyilatkozatában a tárca leszögezte, hogy a magyar fél által tett kijelentéseket elfogadhatatlanoknak tartja és "kemény reakciót" helyezett kilátásba.

Megállapítjuk, hogy Budapest figyelmen kívül hagyta Kijev többszöri felszólítását, hogy hagyjon fel a jogállamiság és a jószomszédi kapcsolatok elveinek figyelmen kívül hagyásával, és tartsa tiszteletben Ukrajna törvényeit... Elfogadhatatlan Budapestről "súgni" a választóknak, ez megsérti az ukrán jogszabályokat, az ukrán félnek nem marad más választása, mint hogy keményen reagáljon az ilyen lépésekre a bevett nemzetközi gyakorlatnak és Ukrajna jogszabályainak megfelelően. Az érzelmek túlfűtése a magyar fél részéről, valamint az ukrán állampolgárok arra való provokálása, hogy ne tartsák be Ukrajna alkotmányát és törvényeit, kudarcra van ítélve

- áll a nyilatkozatban.

Az ukrán külügyminisztérium október 20-án kiadott közleményében már figyelmeztette a magyar tisztségviselőket, hogy kárpátaljai látogatásaik során tartózkodjanak a politikai agitációtól és az ukrajnai helyhatósági választásokba történő beavatkozástól.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Na kakadu! Remélem most téges fognak az ukránok raportra hivatni!! Azt megtudod milyen az egész, amikor megfordul a kocka és nem te ugatsz más diplomata szemébe!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Na, kiken fog az ostor csattanni, ha a Szijjártó nem tudja a pofáját tartani? Ha az ukránokat sokat piszkálja, majd hoznak olyan törvényeket, hogy az ottélő magyarik attól koldulnak.
Petikém, gondolkodjál már, akkor is, ha tőled nem ezt várja a Tartótiszted. Ukrajnában az ukránok vannak otthon. Ők mond/hat/ják meg a tutit.
simmering73
Nem kellene az ilyen felforgató elemeket átengedni a határon.
tothjani
Magyarország a világ vezető Katonai és Gazdasági nagyhatalma, mi beleszólhatónk bármely ország belügyeibe !!
Emlékezzünk rá amíg ez a szerep Amerikáé volt, addig ezt ők is megtették. :(
verőce21
Csak nem félnek, hogy megismétlődik a Krími népszavazás...?
SystemError
Ha túl sokat loptak vagy jachtoztak és már mindenki őket nézi, akkor kicsit buziznak, könyvet tépnek vagy álmagyarkodnak. Ez ügye ilyenkor csak terelés, hogy senki ne a tolvaj, nemzetáruló milliárdos mutyikat és az urizálást nézze, hanem az ő törvények feletti indentitását és "munkamániáját" , hiszen ez felül írja igazából, hogy egy tolvaj, jachtkokós, köcsög banda...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.