Nagyon érdekes jelenet zajlott le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter moszkvai tárgyalásán, amit Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott még január 22-én.

A Népszava szúrta ki, hogy az orosz külügy által nyilvánosságra hozott videón a magyar delegáció érkezésekor az orosz külügyminiszter angolul odaszól vendégének, hogy mondjanak néhány mondatot „a kameráknak”.

Durva: „Rögtön lopják a tollat” – mondta az orosz külügyminiszter, amikor Szijjártóék leültek vele szemben

A Szijjártóval érkező tolmács ekkor laza mozdulattal kivesz egy tollat az asztal közepén álló tartóból és úgy néz ki, mintha a táskájába dugná, mire Lavrov somolyogva oroszul megjegyzi a mellette ülőnek:

„Rögtön lopják a tollat.”

A külügyminisztérium a Hvg-vel később közölte:

"A magyar delegációval kiutazó tolmács hölgy természetesen nem tett el semmilyen tollat. Mindössze annyi történt, hogy a tárgyalás elején előbb egy tollért nyúlt, majd pedig megigazította a széken lévő táskáját. A két külügyminiszter rendkívül jó személyes viszonyt ápol, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezért tett vicces megjegyzést a tárgyalás elején."

A jó viszonyra az is utal, hogy Szijjártó Péter nagyon szokatlan módon, végig tegeződve beszél az orosz politikussal.

(Fotó: Facebook)

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Komoly esemény! Komoly hír! Egy toll... Az orosz utódállam átvállalt (szovjet) államadóssága felénk még mindig nincs rendezve! A 28 db MiG-29 vadászgép a teljes összeg egyharmada volt! Ehhez képes egy toll?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
@human: Akkor nézd meg újra a felvételt: Lavrov egyenesen a tolmácsra néz, amikor mondja, nem pedig a munkatársára. A tolmácsról tudja, hogy tud oroszul (hivatalos tolmács, akivel szerintem nem először dolgozott együtt), és nem halkan jegyzi meg, hanem éppen annyira, hogy akinek a viccet szánta, az hallja meg.
verőce21
Lavrov egy sült paraszt! A megjegyzésével együtt, meg nélküle...!
És azok is, akik támogatják az "állásfoglalását"!
human
@Namely: Csak hogy definiálja a pontos fogalmat. Én a tolmácsot (aki mellette ül) is a munkatársának tekintem. És mivel a mellette ülőre néz és nem Szijjártóra vagy annak a munkatársára, ezért nem is nekik szánta a mondatot. A felvételen pedig továbbra is halk megjegyzésként hallható (a mikrofon technikát ami erősíti a hangot kalkuláld bele) amit mond és nem Szijjártóék irányába szól.
Namely
@human: hű, én ezt teljesen másképp látom a felvételen. :?
-8:57: jönnek be, Szijjártó Lavrovval szemben, a tolmácsnő Szijjártó jobbján.
-8:53: nyúl a tollért.
-8:51: Mutatják Lavrovot amint amit mond, azt a mellette lévőre sandítva kezdi, de
-8:49: utána egyenesen ránéz a tolmácsra, és látszik, hogy megvárja, amíg találkozik a tekintetük, és várta amíg reagál rá valamivel (mosoly, stb).

"a mikrofon technikát ami erősíti a hangot kalkuláld bele"
Nem sokkal halkabb a második (ahogyan én hallom).
human
@Namely: Én is csináltam már olyat, hogy a mellettem levőnek motyogtam valamit miközben biccentettem egy arra járó ismerősnek. Ezt látod te másként a felvételen.
Ha pedig a hang terén nem hiszel nekem, akkor kérdezz meg egy hangtechnikában jártas ismerősödet. Én csak annyit mondok, hogy amatőrként dolgoztam hanganyagokkal és van némi rálátásom adott környezetben mi milyen távolról hallható és a különböző mikrofonok hogy is dolgoznak ilyen környezetben. Úgyhogy bizonytalanság nélkül állítom, hogy az asztal túloldalán nem hallották mit motyogott Lavrov a mellette ülőnek.
Namely
@human: "Én is csináltam már olyat, hogy a mellettem levőnek motyogtam valamit miközben biccentettem egy arra járó ismerősnek. Ezt látod te másként a felvételen. "
Igen, de akkor is be volt kapcsolva a mikrofon, amikor Szijjartónak beszélt, és a 2 között nem volt nagyságrendi különbség. Az "arra járó ismerősöd" a fentinél valszeg messzebb van, itt pedig max 2 kar távolságra van egy olyan személy, aki tud oroszul. Nem hiheted azt, hogy nem hallja (plusz még le is olvashatja a szádról mert egyenesen rá nézel), ráadásul akkor, amikor beszél, egyenesen a másikra néz, és reakciót vár, amit amikor megkap, azt egy mosollyal viszonozza.
Szerintem.
Persze lehet, hogy igazad van. Biztosan sajnos már nem fogjuk megtudni, ehhez ismerni kellene Lavrovot és a tolmácsot személyesen.
Sajnos a hangtechnikához tényleg nem értek, ilyen ismerősöm sincsen, azt tudom, hogy amikor volt rajtam, akkor (mivel figyelmeztettek minket) takartuk, ha nem akartuk, hogy hallják (bár az nagyobb közönség volt, valszeg erősebb mikrofonnal).
Apropó: ilyen helyre a sajtó miatt kell a mikrofon?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.