Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkoszolgálatoknak dolgoztak – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Prágában.

Csehország kiutasított 18 orosz diplomatát
Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Babis szerint a kiutasítás konkrét oka: erősen megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkossszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Babis a diplomaták kiutasításról tájékoztatta Milos Zeman cseh államfőt, aki szerinte teljes mértékben egyetértett az intézkedéssel.

A kiutasított orosz diplomatáknak 48 órájuk van Csehország elhagyására.

Jan Hamácek megbízott cseh külügyminiszter a diplomaták kiutasításáról pedig a prágai orosz nagykövetet értesítette. Hamácek az ügyről tovább tárgyal külföldi partnereivel – jegyezte meg a CTK hírügynökség.

A dél-morvaországi Vrbeticében, egy régi gyártelepen kialakított raktárakban 2014-ben több nagyobb robbanás történt, melyek következtében két személy meghalt, és komoly anyagi károk keletkeztek. Később a Vrbeticében tárolt, fel nem robbant lőszert más helyre szállították. A rendőrség a robbanások ügyét szándékos veszélyeztetésként vizsgálta. A robbanások következtében három környékbeli falu több száz lakosát kellett kitelepíteni.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
Nem kő aggódni majd mi befogadjuk Őket. Nagy Orr Bán szereti az Oroszokat. Vagy lehet nem ? Jó van má attól függ mi a dátum. Mikor-hogy. Hol menjenek ki hol jöjjenek be már azt se tudják mit csináljanak főleg ha ugyan attól hallják. Még a végén tudathasadásuk lesz. Vagy csak legyintenek egyet a falu bolondjára.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Majd mi befogadjuk őket. És ezeknek még diplomáciai autó se kell az idehozatalukhoz.
Nessy
@namihami: Legfeljebb bővül az itt lévő orosz bank létszáma. Építünk nekik örök lakásokat!
Néro
@Nessy: Csak előtte felveszünk tőlük hitelt és abból. Jó Nemzethy Magyarosch szokás szerint. E-toncsi a pöttyössegű kisbabák nagy genetikusa meg majd meg magyar rázza rázza és rázza ,milyen jó is lesz az nekünk.
Nessy
@Néro: Már úgyis fűnek, fának tartozunk, oroszoknak, kínaiaknak, meg még akikről nem szól a fáma. Lassan az unió közvetlenül a hitelezőknek utalhatja a" támogatást"!
justhpeter
Nem kell nekünk őket befogadni, van itt már elég.
balos
"Még nem elég a ruszki segget nyalni",mikor ott a másfél milliárd kinai,mert csak a fideSS...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.