540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett megszavazta az Európai Parlament saját tárgyalási álláspontját a digitális zöldigazolvány kapcsán – írta meg az EUrologus.

Nem támogatja az Európai Parlament, hogy a keleti vakcinákkal beoltottak könnyebben utazhassanak

Fotó: Pixabay

A cikk szerint így akár holnaptól megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások az Európai Bizottság és az Európai Tanács küldötteivel annak érdekében, hogy júniusban, a turisztikai szezonra működőképes legyen a rendszer.

Az EP álláspontja szerint célszerűbb lenne Covid19 igazolványnak nevezni a dokumentumot, amelynek tanúsítania kellene, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen.

Maga a dokumentum a Parlament szerint nem tekinthető útiokmánynak. Lényege abban áll, hogy az igazolványok birtokosainak ne kelljen további kötelező utazási korlátozásokra, például karanténra, önkéntes karanténra vagy tesztelésre számítaniuk, javasolja a Parlament. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a tagállamoknak a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetésének elkerülése céljából és gazdasági okokból „egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket" kellene biztosítaniuk.

A parlamenti állásfoglalás azonban rögzíti, hogy a tagállamok általi kölcsönös elismerésnek kötelezően csak az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott vakcinákra kellene kiterjednie. Ezen túlmenően minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel. Jelenleg sem a kínai Sinopharm, sem az orosz Szputnyik nem rendelkezik ezzel az engedéllyel, de a Sinopharm napokon belül megkaphatja. Ugyanakkor ez még mindig csak arra lenne elég, hogy a tagállamok mérlegeljék az elfogadását.

A magyar EP-képviselők közül a jobbikos Gyöngyösi Márton és a szocialista Ujhelyi István támogatta az előterjesztés végső változatát. Ujhelyi ugyanakkor közleményében jelezte, hogy “Mindegyik olyan módosító-indítványt megszavaztam, amely lehetővé tette volna, hogy a pusztán tagállami hatóságok által engedélyezett oltóanyagok is automatikusan elfogadottak legyenek az igazolványban; ezek végül nem kaptak többséget.” Ezt követően a végső állásfoglalást támogatta a turisztikai szakma érdekében. “Továbbra is fenntartom, hogy egyetlen módon lehetne megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet: ha az orosz és a kínai oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát” – jelezte a politikus.

A Momentum, a Fidesz, illetve a KDNP képviselői nemmel szavaztak. A DK-sok tartózkodtak, nevükben Rónai Sándor ezt írta:

“Most tisztán látszik, hogy Orbánék dacból, érdekből, ocsmány módon több százezer magyart vertek át, hitegették őket, hogy a portyázóik által összehordott keleti vakcinák pontosan ugyanannyit érnek az Unióban, mint az EU-s hatóság által engedélyezettek. Épp ezért, bármennyire is jogos lenne, mi, a DK EP-képviselői tartózkodni fogunk, amikor az európai oltási igazolványról szavazunk.”

Forrás: hvg.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@NKF: Ez nem "ellenes" döntés- ebben ne keress már politikát. Ez kimondottan egészségügyi kérdés, amely 470 millió uniós állampolgár érdekeit szolgálja. Mert az unió az általa nem vizsgált és hatósága által nem engedélyezett vakcinák hatékonyságát nem ismeri, nem tudja, hogy mennyiben nyújtanak védettséget az oltást felvevők számár. Ez az állásfoglalás már ismert volt akkor is, amikor Magyarország el kezdte használni a sinopharmot és a Szputnyik V-t. Azaz ez már 2020 januárjában tájékoztatásként megjelent.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Nessy: Nem tudom, hogy ezt most mire irtad. Nem szóltam a magyar "védettségi igazolványról" egy szót sem most. Akit érdekel egyébként az unió oltási igazolvány- leirása, és hogy kötelezően mit kell tartalmaznia, kinél lehet igényelni ingyesen, ki álltja ki és milyen formában, az az EP magyar nyelvű honlapján meg tudja nézni.

Én is megkaptam a "védettségi" igazolványomat pár nappal az első oltás felvétele után. Az első gondollatom az volt, hogy ezek teljesen meghülyültek- ekkora baromságot az NNk hogyan követhet el, hiszen nekik kéne nap-mint nap szajkózni, hogy a védettség kialakulása a második oltás után 10-14 nappal alakul ki, vakcináktól függően ( vagy nem, főleg ha a Sniporhmmal oltották és 65 éven felüli).
tudode
Tele van már a fehérneműje is a moslékzabáló magyarok nevelhetetlen öregfiujával, aki szégyent hoz minden magyarra akik ha bármely vásárláskor fizetnek, többet ad vissza a pénztáros, visszadják!
.
Nem úgy, mint az aki politikai prostiként Sorossal, majd a székházmutyival tartja fel népes családját, és a szektává alacsonyodott párt csökevényét:
.
----- 25 éve lett vége az ártatlan srácok korszakának
index.hu/belfold/2018/01/10/fidesz_szekhaz_botrany_mdf_tiszti_kaszino_1993_orban_viktor_simicska_lajos_varga_tamas/
--------------------------------
.
A moslékzabáló nép csak akkor horkan majd fel, amikor még a párnát is kirángatja ez a szekta a feje alól!
Emmersson71
Magyarország saját hatáskörben engedélyeztette a Sinopharm és Szputnyik V vakcinákat. Európai engedélyt (még) ezek nem kaptak.
Minden magyar állampolgár szabadon dönthetett - és a döntésének következményére folyamatosan figyelmeztetett az ellenzék (a kormány pedig maszatolt!) - arról, kéri-e a kínai vagy orosz vakcinát!
Nessy
@kereső: Arra gondoltam, hogy itthoni használata is, ami előjogokat jelent, megtévesztő. Utazásnál úgy szintén.
kereső
@Nessy: Utazásnál? pontosan a magyar hatóságok nem ismerik el az orbán kártyát. Külföldön felmentve az EMA engedélyezett vakcinákkal oltott a karantén alól, amikor meg hazajön karantén.
namihami
Hát Viktor, ez se jött össze. Egyre gyakrabban alakul így. Ezek hajtanak rád? Elunták a pávatáncot?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.