Az ülésről beszámoló különböző források alapján össztűz alá vették az uniós állam- és kormányfők Orbán Viktort, amikor az Európai Tanács csütörtöki ülése után rendezett vacsora előtt tartottak vitát a melegellenes magyar törvényről, amit Áder János még szerda este írt alá. Az Euronews brüsszeli tudósítója szerint a vitán Orbánnak azt mondták, „most túl messzire ment” az LMBTI-közösség kipécézésével és „aláásásával”.

Keményen beszóltak Orbánnak az EU-csúcson a homofóbtörvény miatt

Fotó: MTI/EPA pool/John Thys

A tudósító szerint Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök azt mondta Orbánnak: „Egy meleg férfi vagyok, és egy zsidó férfi unokája. Tudom milyen az, amikor kipécéznek és megbecstelenítenek – ne csinálja ezt.” A Telex által idézett Irish Times tudósítója és a Politico szerint Bettel hozzátette:

„Nem lettem meleg. Az vagyok, ez nem döntés kérdése. Látja, hány LMBTI-fiatal követ el öngyilkosságot. Ez nagyon rossz. Ez megbélyegző. Tisztelem magát, de ez egy vörös vonal. Ez az alapvető jogokról szól, hogy lehetünk mások.”

Mark Rutte még a csütörtöki munkavacsora előtt mondta azt, hogy a melegellenes törvénnyel Magyarországnak nem lenne keresnivalója az Európai Unióban – ezt a források szerint megismételte a vitán is:

„Viktor, ha ezt csinálja, miért akar egyáltalán az EU-ban maradni?”

A holland kormányfőhöz pedig állítólag csatlakozott portugál kollégája is: aki szerint ha nem szereti az EU értékeit, megvolt a választási lehetősége, és követhette volna Norvégia vagy Svájc példáját, ehelyett Magyarország a csatlakozás mellett döntött – mondta António Costa a Politico szerint, ezzel a pusztán kereskedelmi kapcsolatok lehetőségére hívva fel Orbán figyelmét.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: MTI/EPA pool/John Thys

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
"Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök azt mondta Orbánnak: „Egy meleg férfi vagyok, és egy zsidó férfi unokája. Tudom milyen az, amikor kipécéznek és megbecstelenítenek..."

Ezek szerint ilyen megtörténhet nyugaton?! Úúúúúúúúúúú! Nincs több kérdésem...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@justhpeter: 13.12

Ádert nem hatották meg a neki írt levelek. Semmilyen inger nem éri el a lelkét. Be van programozva: csak zombi módban tud üzemelni.
teuton57
@Bástya Béla Elvtárs: Olvasni mikor tanulsz meg magyarul??? NEM azt mondta, hogy övele törtent meg, hanen hogy TUDJA! Esetleg lapozz fel egy törtenelemkönyvet, de nem nemzethyt, abban benne all, mi lett 400000 magyar zsido sorsa, akiket Horthy kiadott a naciknak! A melegseg pedig egeszen a hetvenes evekig több orszagban büntetendö volt, Orban pedg ujbol azza tette. Analfabetakkal persze nehez vitatkozni.
ómió
@Aki Én: Már a mentális állapotodat is rám hazudnád? Nem elég, ha a tetves bolsiságodat próbálod?
fergeteg
Érik a FIDESZ MAGYAR POLGÁRI PÁRT 4/5-ös győzelme.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.