A Nemzetközi Energiaügynökség egy 400 lépésből álló javaslattal állt elő, amelyek betartása a szakértők szerint szükséges lenne ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímaegyezmény célját, és kordában tartsuk a globális felmelegedést.

2025-től betiltanák a gázkazánok értékesítését, teljesen megváltozhat a fűtés Európában

Fotó: Pixabay

A szervezet által közzétett, 400 lépést tartalmazó tanulmánya szerint 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni. Összehasonlításként: az új benzin- és dízelüzemű autók gyártását és eladását világszerte 2035-re kellene felfüggeszteni.

Az IEA természetesen nem azt javasolja, hogy 2025 után ne fűtsük a háztartásokat. A szervezet szerint reális lehetőség lenne arra, hogy a gáz helyett hidrogén elégetésével termeljük meg az otthonunk számára a hőt. A jelentés szerint az ilyen típusú kazánok 100 fonttal (nagyjából 41 ezer forinttal) kerülnének csak többe, mint a jelenlegi, brit árakkal számolva 2000 fontos (kb. 811 ezer forintos) gázkazánok.

Ez a technológia valószínűleg csak a háztartások 11 százalékát fogja fűteni, mert a hidrogén korlátozott mennyiségben érhető majd el. Persze ez nem feltétlenül baj, hiszen a geotermikus energia is használható fűtésre. Más kérdés, hogy az a hidrogénüzemű kazánnál is jóval drágább technológia – írta a témában a BBC.

Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, soha nem látott beruházásokra és globális összefogásra lesz szükség. Emellett azt is el kell érni, hogy az a 785 millió ember is zöldenergiából származó elektromos áramhoz jusson, akik jelenleg nem férnek ehhez hozzá. Ehhez azonban arra van szükség az IEA szerint, hogy a világ négyszer annyi szél- és napenergiát termeljen, mint 2020-ban.

Forrás: hvg.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
pár ezerrel kerülne csak tőbbe aztán 811 ezer kérjük máris majd havi 150 ezres Nyögdécselőből 6 hónap alatt kipengetjük e csekályke árát. addig se kaja se pia se más egyetlen szuszanást sem.Ha netán nem élnénk túl hamvasztásra se kéne egy pengő sem.
division
Nálam már régen van napenergia a gáz mellett, kár hogy kevesen gondolkodnak így.
Sámannus
Én már tavaly levágattam a gázvezetéket a házamról, pedig csak a helyi áramtermelő lehetősége van napirenden, ráadásul fúziós eredetű. Mit ád az Isten hosszú távon putyinnak a sarkkörön túl semmi keresni valója.
Ráadásul az energia szállítás nem is szükséges, így a nagy cégek mehetnek a klotyóba.
Lepényleső
...s vélhetően az ipari felhasználók továbbra is minden korlátozás nélkül szennyezhetik a környezetet,holott háztartási
fűtés az emberek megjelenésével egykorú lehet ami ugye több ezer év. Az ipari szennyezés viszont "csak az ipari
forradalom" kezdetétől számítható ami nincsen kettőszáz év. Egyébiránt ezt a természet úgy fogja megoldani,hogy
a kőolaj megszűnésével az emberek túlnyomó hányada éhen hal,aki pedig életben marad az a "kis" létszámának
köszönhetően nem lesz képes oly annyira szennyezni,hogy a természet megújulni képtelen legyen?
/Kőolaj nélkül mi minden nem volna,talán az összes tárgyi dolog,(beleértve az élelmiszert is) 94%-ka?/
Eladott Ország
A magyar EP képviselők biztos szólnak, hogy Magyarországon 3-400 euróért is dolgoznak emberek, nem is kevesen. Így kicsit nehéz lesz az átállás 2025-re. Erről valahogy mindig elfeledkeznek a fejlett országban élő képviselők és törvényhozók.
Sámannus
@Pokróc: Ráadásul a hőszigetelő anyagok ára is megy az egekbe. Fasisztánban csak ez a módi. ahol tudnak ott rombolnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.