Magyarország 110 százalékig lojális, megbízható partnerként viselkedik az afganisztáni evakuálási műveletek során, ezért ezt várja el szövetségeseitől is, ami azonban nem minden esetben valósul meg – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten a tárca közleménye szerint.

Szijjártó az amerikaiak kritizálására használja az afganisztáni evakuálást – Szerinte nem minden szövetséges olyan lojális, mint Magyarország
Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy előző éjszaka megérkezett Budapestre a mentőakcióban részt vevő első repülőgép, 173 emberrel a fedélzetén, akiknek egy jelentős részét amerikai és osztrák kérésre szállították el.

Leszögezte, cserébe a kormány azt várja el, hogy a szövetségesek, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikai katonák, ne gátolják a Magyarország által kihozni kívánt emberek bejutását a légikikötő területére, ahogyan ez az elmúlt időszakban többször megtörtént.

Azt az érvelést, miszerint a túl nagy tömeg miatt akadályozták meg a bejutást, a miniszter elfogadhatatlannak titulálta.

Mi nem növeljük a tömeget, ott a gépünk, bemennek az emberek, és felszállnak. Nem várakozni akarjuk bevinni oda az embereket

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy több csatornán is jelezték a problémát, és van is előrelépés, de fontos, hogy még rugalmasabb legyen az együttműködés.

Arról is beszámolt, hogy vannak magyar katonák a terepen, akik segítik az érintettek azonosítását, bejutását. Mint mondta, a kimenekítendő magyar állampolgárok mellett százas nagyságrendben vannak olyan helyiek is, akik a magyar katonai kontingenst segítették személyesen az elmúlt években.

Természetesen őket bajtársként kell kezelnünk, az ő kimentésükön is folyamatosan dolgozunk. Kizárólag a honvédelmi minisztérium által beazonosított, a magyar katonákkal együttműködő, velük együtt dolgozó, őket segítő emberekről és családjaikról lehet szó

– fogalmazott.

Végezetül úgy vélekedett, hogy mindenekelőtt az emberéletek mentésére kell összpontosítani, utána lehet beszélni a történtek kapcsán erkölcsi kötelességekről, illetve arról, hogy mi okozta az afganisztáni nemzetközi beavatkozás „totális kudarcát”.

Forrás: MTI
Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Az izgága pöcs éppen csak visszajött szabiról, már nyüzsög mint egy taliga veszett pondró.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
@Horizont: a kommentmotor lecsípte:
"legyünk".
Namely
@Horizont: "Miért nincsenek érveim? "
Ezt kérdem én is? :D Már ne is haragudj, de egyetlen érv nincs abban, amit írtál, csak az, hogy az ensznek mik a hivatalos céljai, hány tagja van, és ki lehet lépni. Ezzel nem indokoltad meg, hogy miért kell a tagjának lenni.
Natonál pedig, hogy a hazai hadsereg nem a legjobb a világon. És? Ez érv volt arra, hogy miért legyünk nato tagok?
"Nem tudsz olvasni?Értelmezni?"
Én igen, te viszont nem tudod, hogy mi az érvelés lényege. Hogy alátámasztod a "véleményedet".
Tehát, én kifejtettem, hogy miért gondolom azt, hogy az ensz/nato nem jó szervezetek. Meg is indokoltam. Cáfold az állításaimat, vagy ahogyan írtad "Hagyjuk is". Írd azt, hogy "mert és kész". De akkor ne pufogtass olyan frázisokat, mint "Szoktak itt is hülyeséget írni de ma te viszed a prímet. " , meg "tény", mert ezek szerint ez akkora "hülyeség", hogy nem tudod cáfolni, és a "tény"-ek nincsenek sehol, max a propagandafüzetekben.
csipetke
Agresszív kismalac megtalálta Amerikát. Van még akinek/aminek nem szólt be?Mi lesz ezzel,ha egy év múlva nem nyüzsöghet?
vacsi
@Horizont: Neked nyilván nem. De ez kölcsönös.
kulabombaafityiszre
Az egész világ jobban járna ha a hülye bemondásai helyett elmenne inkább randizni a dzsudzsákkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.