Az Afganisztánban a hatalmat magukhoz ragadó radikális iszlamista tálibok felszólították az országban élő nőket, hogy maradjanak otthon, mert a katonák nincsenek „arra kiképezve”, hogy tisztelni tudják őket – adta hírül az MTI CNN amerikai hírtelevízió alapján.

Tálibok: a nőknek otthon kell maradniuk, mert a katonák nincsenek arra kiképezve, hogy tiszteljék őket
Fotó: MTI/AP

Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő úgy fogalmazott: a nőknek a saját biztonságuk érdekében nem tanácsos munkába menniük. A szóvivő szerint az erre vonatkozó iránymutatás ideiglenes jellegű, és lehetővé teszi a tálib mozgalom számára, hogy megtalálja a módját annak biztosítására, hogy a nőkkel „ne bánjanak tiszteletlenül” vagy „ne bántsák őket”. Kifejtette: az intézkedésre azért van szükség, mert a tálib harcosok „nincsenek kiképezve”.

A szóvivő szerint biztosítani akarják, hogy a nőknek ne legyen okuk az aggodalomra, de arra kérték a nőket, hogy vegyenek ki szabadságot, amíg a helyzet nem rendeződik.

A CNN megjegyzi: az utasítással egyidőben a Világbank egyebek között a nők sorsa miatti aggályokra hivatkozva zárolta az afganisztáni segély- és fejlesztési projektekre szánt összegeket, az ENSZ pedig "átlátható és azonnali vizsgálatot" követelt azoknak a jelentéseknek a nyomán, amelyek a tálib hatalomátvételt követő jogsértésekről szólnak.

Az amerikai hírtelevízió emlékeztetett: a tálibok előző, 1996 és 2001 közötti uralmuk idején kitiltották a nőket a munkahelyekről, és csakis férfi hozzátartozóikkal, arcukat és egész testüket teljesen elfedő ruházatban hagyhatták el otthonukat. A tálibok ezzel szemben ezúttal azt állítják, hogy most majd mérsékeltebb politikát folytatnak, és tiszteletben tartják a nők jogait – ahogyan fogalmaztak: – az iszlám keretén belül.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/AP

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Most találtam...
Jászberényi Sándor
6tgSpogn disóor.Shedcd ·
Sosem jártam Afganisztánban. Nem ismerem sem a pastu törzsi szokásokat, nem beszélem a fárszit, nincs kapcsolatrendszerem a térségben. Minden megkeresést ezzel kezdtem az elmúlt napokban. Tragikusnak tartom, hogy mindezek dacára, az, hogy nem látták a kedves olvasók a holdvilágképemet itt meg ott, hogy nem szakértettem meg Afganisztánt, az kizárólag rajtam múlt.
Egyébként teljesen mindegy ki milyen baromságokat beszél, az a lényeg, hogy elolvassák, megnézzék. Más szempont nincs.
Nem is kívántam megszólalni Afganisztán ügyben, de most már kezd elegem lenni abból, hogy a nyugati média szitokszóként használja, hogy visszavezetik a Saríát a tálibok. A Saría konkrétan szitokszó: az elmaradottságot, a nők lefedését, a brutális kivégzéseket jelenti, valami alsóbbrendűt a nyugati olvasónak.
Mielőtt rátérnék a rövid ismeretterjesztésre tisztelettel felhívnám mindenki figyelmét, hogy attól, hogy valami teljes mértékben más, mint a nyugati törvényi rendszereink, még nem lesz alsóbbrendű.
Bizonyos társadalmi csoportok törvénykezése, szokásai pusztán másmilyenek lehetnek, mint a mieink. Alsóbbrendűek semmiképpen. Ha ugyanis barbárnak és alsóbbrendűnek tartjuk a tőlünk különbözőt, ezzel gyakorlatilag felhatalmazzuk magunkat arra, hogy pöffeszkedő felsőbbrendűségünk tudatában majd 'elvigyük a civilizációt' a 'jólétet' meg az 'igazságosságot', olyan helyekre, ahol szerintünk nincsen. Ennek szellemében mészároltuk le Amerika őslakosságát, szálltuk meg Indiát, Afrikát, a Közel-Keletet. A nyilvánvaló gazdasági kizsákmányolást sosem hangoztattuk, ezt azonban igen.
Ékes példája Afganisztán annak, hogy milyen remekül működik a mi értékrendünk exportálása. Az ország kevesebb, mint egy hét alatt 'elesett', a tálibok kezei közé került. Mi nézzük a híreket, a városok nyugatizált lakosainak a vergődését, és nem értjük, hogy ez, hogy az Istenben volt lehetséges. Úgy drága barátaim, hogy azt kapjuk, amit látni szeretnénk. Ami...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Ami kiszolgálja a felsőbbrendűségi tudatunkat.
A valóság az, hogy azok, akik most kétségbeesett üzenetekben kérlelik elárulóikat (minket), a kabuli reptéren egymást taposó emberek, a nők elnyomásán és a kötelező teljes eltakarás miatt kiakadó tinédzserek csak egy kisebbség az országban. A többségnek semmi baja nincs a tálibokkal. Nincs baja a visszavezetett Saría törvénykezéssel sem. Ha lenne, ebben a pillanatban is utcáról-utcára harcolnának a tálibok ellen. Semmilyen meglepetés nem ért senkit. Mindenki tudta, mi jön vissza a tálibokkal.
Mielőtt még valaki rám sütné, nem szeretnék a Saría törvénykezés alatt élni. Nem szeretném morálisan felnagyítani vagy elítélni, egyszerűen szeretném tisztázni a félreértéseket.
A Saría iszlám törvénykezést jelent. Ennek alapja a Kegyes Korán, a Szunna (a kanonizált prófétai hagyományok) és Kíjász (hasonló, analóg esetek). Mielőtt azt gondolnánk, hogy létezik egyfajta büntetőtörvénykönyv vagy ilyesmi, le kell hűtenem a kedélyeket. A Saríának öt iskolája van, ebből négy szunnita (Hanafi, Maliki, Sáfi) és egy siíta (Dzsáfári). Ezek a legnagyobbak. Persze vannak kisebbek, de ezt most hagyjuk.
Rengeteg kérdésben eltérnek egymástól, erre most nem térnék ki. Arra azonban igen, hogy melyik iskola domináns a tálibok között: ez a Hanafii skola. A Hanafi Saría értelmezés a Hanbali mellett legkeményebb mind közül. Tényleg vannak csonkítások, kövezés, minden. Mielőtt azonban a földi poklot vizionálnánk Afganisztánba, rögzítsük, hogy nem az egyetlen ország, ahol hasonló iskolára alapozzák a törvénykezést. A másik ilyen a Szaúdi Arábiai királyság. Barátunk és szövetségesünk.
A kérdés persze adott, miért fogadja el ellenállás nélkül egy társadalom, amibe húsz éven keresztül kalapálták a demokráciát egy pillanat alatt a visszatérést a világ egyik talán legszigorúbb törvénykezéséhez?
Nekem két válaszom van erre a kérdésre, persze lehet, hogy tévedek. Az egyik, hogy a Hanbali/Hanafi iskola korántsem idegen az afgán társadalomtól, tudják a...
Csizmás Kond
Az egyik, hogy a Hanbali/Hanafi iskola korántsem idegen az afgán társadalomtól, tudják a szabályokat. A másik, hogy minden törvény jobb a törvénytelenségnél. Valaki ilyen törvényt akkor választ, vagy fogadja be a bevezetését ellenállás nélkül, ha amit eddig tapasztalt, az nettó igazságtalanság. Márpedig sanszos, hogy ez történt az afgánok nagy részével. A nyugati típusú bíróságok embertelen bürokráciája, a korrupció, és az általunk favorizált hadurak kvázi törvényfelettisége és büntethetetlensége mind megalapozta, hogy inkább egy kőkemény, de két ülésben döntést hozó, mindenki számára puskatussal egyértelművé tett szabályokkal dolgozó helyi testületeket preferáljon.
És a mindenkiben benne vannak az afgán nők is bőven. Ők alkotják ugyanis a társadalom felét.
fűre lépni szabad
@Csizmás Kond: Ezzel leértél a legaljára, te beteg állat!

Szélsőséges iszlamistákat mentegetsz, akik az egész keresztény világ ősellenségei és, akik félelemben tartják a szabadságszerető, szabadságra vágyó lakosságot - a saját népüket, vérüket terrorizálják.

Az orbánista fideszesek teljesen eltorzult, elfajzott gondolkodásmódja, már több, mint undorító !!!
magyar1
A katonák mint az állatok, rájuk jön a kangörcs akkor mindegy nekik, bunkók. De hát nincs késztetésük a szocializálódásra. Gyilkolni is képesek a mocskok. Legalább a nőknek ingyen osztani kellene titokban fogamzásgátlót nemzetközileg.
ómió
Napláne az "iszlám egyenjogúság" nevében!
istván irén
nem kellett volna beavatkozni más ország belügyeibe most nem itt tartanánk, ha nem jó nekik tegyenek róla az ő dolguk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.