Az Európai Bizottság közleményében azt írja: az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben. 

Brüsszel legújabb kijelentése biztosan kiveri a biztosítékot a magyar kormánynálFotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Európai Bizottság csütörtöki közleménye szerint komoly aggodalmakat vet fel a lengyel alkotmánybíróság azon döntése, amely szerint az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek az alkotmánnyal – írja az MTI.

Ezért – mint a közlemény fogalmaz – a bizottság fenntartja és megerősíti az unió jogrendjének alapelveit, vagyis

az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, beleértve az alkotmányos rendelkezéseket is.

A lengyel alkotmánybíróság arról döntött csütörtökön, hogy az Európai Unióról szóló szerződés bizonyos rendelkezései nincsenek összhangban a lengyel alkotmánnyal. A testület többségi véleménye szerint az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Unió Bíróságának döntései kötelező érvényűek a tagállamokra nézve.

Az Európai Bizottság ennek kapcsán hangsúlyozta: a lengyel alkotmánybírósági döntés megkérdőjelezi az uniós jog elsőbbségét és az Európai Unió Bírósága tekintélyét.

Leszögezte: az uniós bíróság minden határozata kötelező a tagállamok hatóságaira nézve, beleértve a nemzeti bíróságokat is.

A közlemény szerint az uniós bizottság elemezni fogja a lengyel alkotmánybíróság döntését, majd határoz a további lépésekről. A bizottság – mint a közlemény leszögezte – szükség esetén élni fog az uniós szerződésekből eredő hatáskörével az uniós jog egységes alkalmazásának és integritásának biztosítása érdekében.

Az Európai Unió az értékek és a jog közössége, amit minden tagállamnak tiszteletben kell tartania. Az európaiakat megillető, az uniós szerződésekből eredő jogokat védeni kell, függetlenül attól, hogy hol élnek az Európai Unióban

– fogalmazott a nyilatkozat, hangsúlyozva: az Európai Bizottság feladata, hogy biztosítsa az unió jogrendjének megfelelő működését.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ők csak a saját érdekeiket érintő jogokat ismerik, a kötelezettség nekik ismeretlen fogalom!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Egészen biztos, hogy ezt a lengyel és a magyar kormány máshogy gondolja.
Nessy
Ők csak a saját érdekeiket érintő jogokat ismerik, a kötelezettség nekik ismeretlen fogalom!
csak úgy....
majd jucika a viktor terminátora lerendezi öket ...,legalább is magyarországon az aktuális hírekben! :)
Néro
Ennek a Fityma rendxarnak bármi kiveri a biztosítékot ami nem Heil Orbán.
Egyébként egy kalap szar többet ér nálatok az legalább ráfolyik a tetű képére. 2010 óta csak bazári majmot csinál belőletek.
teuton57
@csak úgy...: Ja, majd üzen Brüsszelnek a faszbukon magyarul...
RonaGyuri
@Nessy: nagyon jól írtad le a lényeget! =))
Nessy
@Shikari: Csak a pénzt küldjék,de ellenőrzés nélkül ezek a "liberálnáci patkányok!" Nekik ez a kötelezettségük, Orbánnak a minden ellen tiltakozás, és a szapulásuk. a joga! Illiberális munka megosztás.
Toller Béla
A lengyel kilépés ezzel kezdetét vette, nyilvánvalúóan nem vitatéma a törvények hierarchiája. Orbánnál csak a lengyel kacinski ostobább, elvakultabb ...A dicső lengyel nép meg hagyja ezt ?
Németh István
Nagy bajban vannak az Eu. bíróságok! Ahhoz, hogy valóban bíróságként, ügydöntnökként kezeljék őket, hitelük legyen, mi több megdolgozzanak a nem kis pénzükért! Ki kell forgatniuk a maguk (eu.) szabályzatának pontjait, és ki kell forgatniuk az adott nemzetségek alkotmányos előírásait, kötelmeit, sajátos nemzetiségi elvárásait önmagukkal a néppel, nemzettel szemben!
EZ NAGY FALAT! Különösen ha önkéntes Eu. tagságról beszélünk, ha a demokratikus alapelvről beszélünk, vagy akár a nemzeti szuverenitásokat vesszük alapul! Az Eu. adott közösségi szabályzata nem változtathat a nemzetek belső szabályzati rendszerén! Ez mindenképpen jogsértő! Ugyan is ha a nemzet szigorúbb és nem enged migráns behatolást akkor a nemzet akarata az elsődleges! A családtörvény, vagy a fiatalok védelme következetes a saját gomdolatiság és az erkölcsi nézetek szerint, abba a Eu, nem szólhat bele! Amiért szólhat az Eu. a a nemzetek gazdasági potenciáljának közérdekű koordinálása! MERT EZ A FELADATA!! nem más !!! Sem belpolitikai, sem külpolitikai vonatkozásban nem szólhat bele és irányíthatja a közösség munkáját! Mi több gazdasági koordinátori tevékenységében nem korlátozhatja az adott nemzet sajátos gazdasági tevékenységét más országok esetében, ha az elvárt együttműködési szerződésnek megfelelő teljesítések megvannak és azok biztosítottak! NEM RABLÁNCON MOZGÓ ÉS MOZGATOTTAK A Z EU> TAGÁLLAMOK!
A leyer rövidesen meg fog bukni!!! MERT a szabadság égisze alatt élő nemzetek nem fogják a saját gazdaságaikat szűkíteni, csökkentő adottságoknak kitenni!
Nessy
@Shikari: Hát, ami a jelenlegi igazságszolgáltatást illeti kis hazánkban, az is hagy némi kívánni valót maga után. Úgy hogy ne az Uniót oktassuk! Igaz, "aki tudja csinálja, aki nem az oktatja"!
Németh István
@Shikari: Az igazságszolgáltatás mindig a hatalom sajátos eszköze! Ha az adott kormány intézkedésével mész szembe teljesen jogilag megalapozott háttérrel akkor is lerúgnak a pályáról!
A tyúk perekben működik persze az igazságosdi, de itt is felvetődik az erősebb kutyus elve!
A munkaügyi esetekben pl. megint csak az erősebb kutyus, az államérdek kerül elő! Közel 250 munkatársammal tapasztaltuk meg! Az Eu. politikai érdekeltségek alapján a bírók felmentését sérelmesnek tartotta, míg az ok nélkül elbocsájtott nyugdíjkorú dolgozókat nem tette helyre!
Tehát a bíróságokról ennyi! > A röhej az ügyvéd azt mondotta volt, hogy csak nem képzelitek, hogy a bíróság az állam ellen fog dönteni és kifizet nektek súlyos milliókat kártérítésként?
Ez a bíróság, mi több az ügyvéd is! Adott esetben!!
ómió
A brüsszeli efftársaknak "totál kiment a fejéből", hogy az Európai Egyesült Államok - pechjükre - még mindig nem alakult meg?
Németh István
Az Eu. sajnos nem a számára adresszált elven működik, hanem hatalmi érdekszövetségként az őt alkotó un. vezérnemzetek kívánalmainak megfelelően! Az az elv, hogy a nemzetek alkotmányát alá kell vetni a közösség által kiumbuldált un. Eu. alkotmánynak, teljesen elfogadhatatlan! Ha szövetségről beszélünk egyértelműen konszenzus alapján működik a vezetés, ahol a szavazok a nemzetek érdek képviseletének megfelelően működnek és darab-darab, alapon, amely nem a lélekszám függvénye! Ha pedig Eu. egyesült nemzetek szövetsége, más néven egyesült Európa színében tetszelegve (mint egyesült Eu.) működne akkor a nemzeti szuverenitás igénye kiesik! Kifejezetten szembetűnővé válik egy akármilyen vezetés sajátos uralmi viszonyának valóssága - ez pedig Európa szinten nem megy! Európa nem a bevándorlók gyilkos valójának alapján megalakult sajátos népességű földrész, hanem a nemzetiségek sajátos, akármilyen hatásra toleránsan kialakult társadalmi rendszere életvitelén alapuló nemzetek élőhelye! Tegyük hozzá ősidőktől fogva - a területszerzési hódításokkal, és egy-két aljas hatalmi akarnokossággal együtt! (pl. trianon, de jugoszlávia, csehszlovákia, stb.)
Nessy
Ami azt illeti Justitia kezéből már a mérleget, és a kardot is kilopták! Marad a bekötött szemmel való irányított ítélkezés.
Nessy
@Shikari:Nem is tudtam, hogy Kína, Oroszország és még pár ázsiai ország, liberálfasiszta?? Ja, ott nincs diktatúra. Ezért jó barátjuk Orbán!
Nessy
@Shikari:Na, ez még nekem is sok! Sőt ezek után jöhet Észak Korea!
Nessy
@Shikari: Minő szerencse, hogy nálunk nem a "minoritás" harácsol!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.