Elképesztő gázárat fog fizetni Európa a katonai akció hatására belengetett gazdasági szankciók miatt – üzenték az orosz elnök legbelső köréből.

Nemrég a német kancellár tett bejelentést, hogy leállítják az Északi Áramlat 2 nevű gázvezeték németországi engedélyezését az oroszellenes szankciók jegyében, írja a Portfolio. Erre válaszként éles reakciót küldött Dimitrij Medvegyev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese:

Nos, üdv a szép új világban, amelyben az európaiak nagyon hamar 2 ezer eurót fognak fizetni ezer köbméter gázért.

Csak összehasonlításképpen: jelenleg a holland TTF gáztőzsdén a márciusi lejáratra 80 euró körül jár egy megawattórára a jegyzés (a nemrégen már végbement 8 százalékos emelkedés után).

Nagyon csúnya következményei lesznek, ha Európa szívózik Oroszországgal, mindannyian megérezzük majd

Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Karácsony előtt már amúgy is új történelmi csúcsot jelentett a gázár. Medvegyev most azt vázolta, hogy az Északi Áramlat 2 engedélyezésének leállításával elmaradó plusz orosz szállítási kapacitás, illetve az egyéb európai importlehetőségek korlátozott volta, továbbá áprilistól az intenzív betárolási igény miatt extrém árszintre fogja feltornászni a gáz árát, ami akár tartósan is megmaradhat.

Mindez persze óriási kihívásokat jelentene egész Európa-szerte az ipari fogyasztóknak, de a háztartásoknak és az államháztartásoknak is, hiszen egy ilyen árszint tartós elviselése rengeteg forrást emésztene fel.

Forrás: Portfolio.hu

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Ha most nem állítják meg Putyint, megint meg sem áll Berlinig!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Ez a liburnyák Európa, bizony, nagyon hajlamos az öntökönszúrásra!
libellle
@lusta: Na prima, akkor nem kellene annyira ragaszkodnia a ruskinak Europához.
lusta
@libellle: Egyelőre sok választása nincs. Ugyanis a Power of Siberia 2 csak papíron létezik csakúgy, mint a jamali LNG terminál. Miután a kis kínaiak a széntől szintén búcsút akarnak venni, nagy felhasználók leszen a közeljövőben. Na itt is látható a jelen és a jövő időbeni különbség.
libellle
@lusta: Természetesen van más választás csak utánna kell nyulni. Katar mindenkor minden mennyiségat szállitana. A mult héten már meg is érkezett az elsö 140 tankhajó Europába Katarbol,Nigeria és Algeria is szállit. Ezenkivül a megujuló energiát sokkal jobban kellene kiépiteni. Igaz a nyugat már teszi de a többi államoknak is maximálisan kellett volna abba az energiába investalni.
lusta
@libellle: És haza is érkeztünk. 12 év alatt hány szélerőmű épült Magyarországon? A mostani szeles időben a lengyelek napi villamos energia szükségletének 30%-t adták a szélerőművekj.
kissé felnőttem
gázszállitás ha leáll atttól az orosz muzsik is meg a hatalom is pénz nélkülivé vállik ezt tudja Putyin is ha reálisan nézi. és a + +++ gazdasági szankciók azért visszarettentő eszközök ám 20 nap és az élelemkészlet is akadozik a seregnek is a népének is csak hát a felelősség vagy a felelőtlenség a diktátor ez a kérdés a gép is megáll ha az ember éhes vagy éhezik akkor ki vezeti a tankot és hová lő ??? ugye,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.