Vasárnap tartották meg Fehéroroszországban azt a népszavazást, amely úgy módosítja az alkotmányt, hogy újra lehessenek atomfegyverek az ország területén.

Az orosz hírügynökségek szerint több mint 60 százalékos többséggel szavazták meg a belaruszok a vasárnap megrendezett népszavazáson, hogy megváltoztassák az ország nem-nukleáris státuszát – írja a Blikk a Reuters cikke nyomán, amely szerint ezzel Putyin orosz elnök akár atomfegyvereket is telepíthet az Ukrajnával, Lengyelországgal és a Baltikummal határos Fehéroroszországba.

Lukasenka arra készül, hogy újra atomfegyvereket állomásoztasson Fehéroroszországban

Fotó: wikipedia CC BY 4.0/kremlin.ru

A lap arról számolt be, hogy a népszavazás eredményének kihirdetését követő 10 nap múlva léphet életbe az alkotmánymódosítás.

A Blikk idézte Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök vasárnapi szavait is – melyet a Reuters is közölt –, aki a következőket mondta a fordításuk szerint:

Ha [a nyugat] nukleáris fegyvereket szállít Lengyelországnak vagy Litvániának, a határainkhoz, akkor Putyinhoz fordulok, hogy adja vissza az atomfegyvereket, amelyeket feltétel nélkül odaadtam.

Igor Karpenko, a fehéroroszországi központi választási bizottság vezetője szerint 65,16 százalék szavazott az alkotmánymódosításra a népszavazáson. 

Nyugati hatalmak kijelentették, hogy nem ismerik el a népszavazás eredményét. A népszavazás ellen több belarusz városban is tüntettek, több száz embert tartóztatott le a rendőrség.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati szankciókra válaszul jelentette be vasárnap, hogy elrendelte az orosz nukleáris erők készültségét.

Forrás: blikk.hureuters.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.