Az Európai Parlament (EP) képviselői kedden Brüsszelben tartott rendkívüli plenáris ülésükön állásfoglalást fogadtak el, amelyben Ukrajna megtámadása miatt szigorúbb európai uniós szankciókat sürgetnek Oroszországgal szemben, és Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megadásáról is haladéktalanul tárgyalnának.

Rendkívüli döntéseket hozott az EU – Magyarország számára is következményei lesznek
Kép: Pixabay

Az EP közleménye szerint a témáról szóló keddi vitát követően 637 szavazattal, 13 ellenében és 26 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők arra kérték az uniós intézményeket, hogy törekedjenek Ukrajna tagjelölti státuszának megadására.

Az eljárást azonban továbbra is az Európai Unióról szóló szerződés vonatkozó cikkével összhangban és az adott ország érdemeit figyelembe véve kell lefolytatni

- hangsúlyozták. Addig is az EU-Ukrajna társulási megállapodás alapján folytatódhat az ország integrálása az uniós egységes piacba – emelték ki.

A képviselők továbbá szigorítanák az Oroszországgal szemben meghozott szankciókat, és további korlátozásokat sürgettek az orosz gazdaság és ipar stratégiai gyengítésére. Véleményük szerint a legfontosabb orosz exporttermékek, így a kőolaj és a földgáz behozatalának korlátozására lenne szükség.

Felszólították az EU-tagállamokat, hogy a nukleáris területen szüntessenek be minden együttműködést Oroszországgal, különösen a Roszatom céggel és leányvállalataival, és vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét. Kijelentették:

az összes orosz bankot ki kellene zárni az európai pénzügyi rendszerből, magát Oroszországot pedig a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből. A szankciók legtöbbjét pedig szerintük Fehéroroszországra is ki kellene terjeszteni.

Arra kérték a tagállamokat, hogy mihamarabb adjanak védelmi fegyvereket Ukrajnának, és fokozzák a hírszerzési együttműködést az ukrán szervekkel. Azt is kérték, hogy a tagállamok vonják vissza a vagyonos orosz magánszemélyek és családtagjaik, különösen a szankcionált emberekhez és vállalatokhoz kapcsolódó kedvezményezettek uniós tartózkodási engedélyeit.

Véleményük szerint a tagállamok között egyenlően kell elosztani az EU külső határaira érkező menekültek befogadásával kapcsolatos felelősséget.

A képviselők felkérték az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy az ENSZ humanitárius ügynökségeivel és más nemzetközi partnerszervezetekkel együttműködve nyújtsanak további sürgősségi humanitárius segítséget Ukrajnának.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Most azt hiszi Nyugat, még meg sem mozdította egyetlen katonáját sem, pusztán gazdasági szankciókkal visszalőtték kb. 100 évvel ezelőtti állapotba a ruszkikat? :DD

Kínából pont megvehet mindent, szarik a nyugatra! Annyi palagázt, meg a büdös életbe nem bír idehozni usrael amennyire Európának szüksége van, a fricceknél már konganak a tározók, és még ennek a télnek sincs vége! Vágod ballibbant?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@nemkati: Nem elképzelhetetlen...
Mindenesetre én úgy látom, az oroszok nem számítottak ilyen "hosszú" háborúra és erre nem készültek fel logisztikailag, utánpótlásban és étkezési ellátmányban...

Van itt erről egy nagyon szemléletes pf. cikk:

www.portfolio.hu/global/20220302/5-sulyos-strategiai-hiba-ami-szetverte-a-rettegett-orosz-hadero-mitoszat-530385
nemkati
@verőce21: Ezek mind csak találgatások vagy következtetések, de még az is lehet, hogy mind igaz. Az mindenesetre érthetetlen, hogyha az oroszok évek óta tervezték Ukrajna megszállását, akkor milyen a hírszezésük, hogyhogy nem tudták előre kiszámítani, milyen erőkkel fogják magukat szembe találni?
Én az utolsóra tippelek leginkább. Putyin azzal kezdte, hogy hadgyakorlatok folynak az ukrán határnál. Orosz katonák ezrei, tízezrei abban a hiszemben táboroztak ott, hogy harcolni nem kell, és lám, egyszercsak élesben megy a harc, ráadásul a testvérnép ellen. Másokat viszont azzal tévesztettek meg, hogy azt mondták nekik, Ukrajna támadta meg Oroszországot.
verőce21
@nemkati: Azért az orosz katonák többsége valószínűleg nem azt hitte, hogy Szuez-nél van... :) - mint '56-ban...

De mindenesetre nem egy jól előkészített háborúnak tűnik (így utólag), az oroszok részéről... Főleg ami az üzemanyag- és élelmiszerellátást illeti...nem hosszú távra terveztek ők sem, az látszik...
Sámannus
Kína igen szeretne kijutni az Északi tengerre, ezért az oroszok veszte, nagy űrt teremtene számára. Talán még nekünk is jobb lenne, ha nem így történne.
verőce21
Aki továbbra is viszket a tettvágytól, ajánlom a favágói munkát..., természetesen egy szál fejszével...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.