A Kijevtől északra található Irpinyiben történt az eset, a CNN szerint két aknavető-, vagy tüzérségi löcedék csapódott be, a támadásban hárman haltak meg. Az ENSZ szerint már másfél millióan hagyták el Ukrajnát.

Ellenőrzőpontot ért el a tüzérségi tűz, két gyerek meghalt

A Telex a CNN-re hivatkozva arról számolt be, hogy vasárnap Kijevtől északra, Irpinyiben találat ért egy evakuációs ellenőrzőpontot, a támadásban hárman haltak meg, az áldozatok közül ketten kisgyerekek voltak az ukrán hatóságok és más médiatermékek szerint.

Találat ért egy evakuációs ellenőrzőpontot Kijevtől északnyugatra, két gyerek meghalt

Irpinyi lakosok kelnek át egy lerombolt hídon március 5-én

Fotó, címlapkép: AFP/Aris Messinis

Az Anadolu hírügynökség fotósa a helyzínen tartózkodott, ő ezt rögzítette:

Ferenc pápa: ez nem különleges katonai hadművelet, hanem háború

A katolikus egyház feje a BBC cikke szerint elutasította z orosz narratívát az ukrajnai háborúval kapcsolatban, szerinte ez nem "különleges művelet", hanem egyértelműen háború – olvasható a Telex cikkében.

Ferenc pápa elutasítja az orosz „különleges művelet” narratívát, szerinte egyértelműen háború zajlik Ukrajnában, amelyet mártírországnak nevezett, ahol ahol „könnyek és vér folyik”. A pápa vasárnapi mondatai a Moszkva által terjesztett hivatalos orosz narratívát támadják, amely szerint az ukrajnai invázió egy „különleges katonai művelet”, amelyet Ukrajna „demilitarizálása” érdekében indítottak.

A pápa a múlt héten a konfliktus befejezésére szólított fel, és humanitárius folyosók megnyitására szólított fel, hogy a civilek elmenekülhessenek. (BBC)

Heves harcok kezdődtek a donyecki területen

A 444 a Guardian-re hivatkozva arról sszámolt be, hogy heves harcok kezdődtek meg az ukrán vezérkar legfrissebb jelentése szerint a donyecki műveleti terület keleti részén. A donbaszi fronton, a kelet-ukrajnai szakadár államok határán 2014 éve zajlanak harccok változó intenzitással, a bő egy hete kirobbant orosz-ukrán háborúban azonban eddig viszonylagos nyugalom uralkodott ezen a szakaszon. A cikk szerint a mostani harcoknak orosz részről a célja az lehet, hogy a Krímből és Luhanszk irányából indított támadásokkal az ukrán főerőt katlanba zárják és bekeríthessék.

Az ukrán vezérkar szerint Csernyihivnél, Kijevtől nem messze is harcok zajlanak, ott az ukránok kezdtek harcokba a város felszabadítása érdekében.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint Kijev térségében, Csernihivnél is harcok dúlnak, itt az ukránok kezdtek műveletet a város felszabadítására. (444)

ENSZ: már 1,5 millió ember hagyta el Ukrajnát

A Telex cikke szerint az ENSZ menekültügyi szervezetének közlée szerint már meghaladta az 1,5 milliót az Ukrajnából elmenekültek száma. A menekültügyi ügynökség vezetője, Filippo Grandi a második világháború óta a leggyorsabban növekvő menekültválságnak nevezte emiatt a konfliktust.

"A szervezet honlapján utoljára március 4-én frissítették az Ukrajnát körülvevő országba megérkezett menekültek számát, a Guardian viszont friss rendőrségi adatok alapján arról ír, hogy Lengyelországba már 922 400 menekült érkezett meg, csak szombaton 129 ezer ember, ami a legtöbb egy nap alatt a háború kirobbanása óta"

- olvasható a Telex cikkében, amely szerint a román hatóságok 227 446 ukrán menekültet fogadtak be mindeddig, Magyarországra pedig 163 ezren érkeztek.

Németország mindenkit befogad, aki az orosz agresszió miatt menekül

Németország állampolgárságtól függetlenül mindenkit befogad az orosz invázió miatt Ukrajnából elmenekülő emberek közül – mondta a szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat a menekültek elosztása az Európai Unió tagországai között.

"Életeket akarunk menteni, az útlevéltől függetlenül" – mondta Nancy Faeser a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban, rámutatva, hogy a menekültek túlnyomó többsége ukrán állampolgár, vagy ukrajnai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi, akik ezt a jogállást "magukkal hozzák", így mentesülnek a hosszadalmas menekültügyi eljárás alól.

Az orosz invázió elől elmenekült, és ukrajnai tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiek valószínűleg igen kevesen vannak, ők menedékjogot kérhetnek és védelmet kaphatnak az EU-ban – tette hozzá a miniszter.

A szociáldemokrata (SPD) politikus kiemelte, hogy közösségi szinten a legfontosabb a menekültek ellátása és elosztása az EU-tagok között. Így kerülhető el, hogy túlterhelődjön bármely tagország menekültügyi rendszere.

Nancy Faeser rámutatott: első alkalommal fordul elő, hogy az összes uniós ország háborús menekülteket fogad be, "különösen keleti szomszédaink". Ez "teljesen más helyzet, mint ami eddig Európában volt" – mondta.

A tagországok belügyminisztereinek megállapodása az ukrajnai menekülthullám közös kezeléséről "történelmi jelentőségű" – tette hozzá, kiemelve: "remélem, hogy ez a szolidaritás a közös menekültügyi rendszer felé tett következő lépések során is segíteni fog minket".

A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatai szerint az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kezdete óta 27 491 menekült érkezett a kelet-európai országból Németországba. Ez a szám az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint meredeken emelkedhet a következő időszakban, és akár a 225 ezret is elérheti.

A szövetségi kormány és a menekültek ellátásának gyakorlati ügyeiért felelős tartományi kormányok jól felkészültek az újabb menekülthullámra – nyilatkozott Reem Alabali-Radovan, a szövetségi kormány menekültügyi és társadalmi integrációs kérdésekkel foglalkozó megbízottja az ARD országos köztelevízió egy szombati összeállításában.

A szociáldemokrata (SPD) politikus – aki államtitkári beosztásban, a kancellári hivatal szervezeti keretében látja el feladatait – elmondta: a szövetségi kormány lehetővé kívánja tenni, hogy minden Ukrajnából Németországba menekülő ember részt vehessen egy integrációs tanfolyamon. Kifejtette, hogy ha egy ember nem tud visszatérni a hazájába, akkor ösztönözni kell az integrációt, a németországi beilleszkedést, ami azt is jelenti, hogy meg kell nyitni a munkavállalás és a szociális támogatások, juttatások megszerzésének lehetőségét. (MTI)

Honvédelmi miniszter: a NATO nélkül nem tudjuk megvédeni az országot

A honvédelmi miniszter a Telexnek beszélt arról, hogy a NATO nélkül Magyarország nem tudja megvédeni magát. Arra is kitért, hogy azért vannak a magyar honvédek az ukrán határon, hogy a menekültek segítése mellett az esetleg áttévedő katonáktól is megvédjék a magyar lakosokat.

A miniszter szombat délután Kiskunhalason egy lakossági fórumon beszélt mindezekről, ahová Bányai Gábor fideszes országgyűlési képviselő meghívására érkezett.

Forrás: telex.hu, cnn.com, bbc.com, mti.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Mariopulban meg szétlőtték az oroszok azokat a buszokat, amelyekkel evakuálták volna a lakosságot. Barbárok, gyilkosok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Csizmás Kond: Putyin azt mondja nincs háború, és Oroszországban, ha valaki háborúnak mondja a "különleges hadműveletet", az 15 év börtönt kockáztat. Te nem is macsek vagy, mert azok sokkal értelmesebbek. Tudom az enyéimről. A harcos kacor király jelmez, meg- nem igazán illik hozzád.
Csizmás Kond
@kereső: ...szerintem te csak szaporitod itt a beírásaidat.
-nem vagyok oroszországban és ezért jogomban áll annak nevezni aminek akarom
-nem érdekel más mit gondol mert nem a más beírásán vacilálok hanem az adott témán
-és kacor király...ez csizmás kandúr...csak a pontosság kedvéért.
Nessy
@Csizmás Kond: Remek! Akkor nekem is jogomban áll, egy területszerző, mocskos inváziós háborúnak nevezni!
Csizmás Kond
@Nessy: Mindenki úgy nevezi ahogy akarja...és még a te változatodnak van is rációja...ugyanis azt a területet az ámerikai dögkeselyük vásárolták fel és akarják megszerezni nem az orosz... az orosz csak azért háborúzik hogy azok nem tudjanak beköltözni.
evacica
Putyin egy gyilkos aki egy szuverén államot támadott meg, mert nem az ő kottája szerint játszik! Gyilkol és emberek ezreit teszi földönfutóvá! Háborús bűnös, csak egyet felejt el, hogy minden ilyen agresszor aki a világgal áll hadba veszíteni fog! Ja és ez Orbán jó barátja, madarat tolláról embert barátjáról!
csak úgy....
@Csizmás Kond: te egy ütödött buta szekus pötsch!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.