Alekszandr Fomin az ukrán féllel Isztambulban folytatott tárgyalási fordulót követően kijelentette, hogy az orosz hadsereg a bizalom erősítése érdekében radikálisan csökkenti a katonai tevékenységét Kijev és Csernyihiv térségében.

Egyes orosz alakulatok kivonulnak Kijev és Csernyihiv térségéből- indulhat a támadás a Donyec-medencében

Az ukrajnai "különleges hadművelet" (vagyis a háború) első szakaszának fő feladatait végrehajtották, az ukrán fegyveres erők harcképessége jelentősen csökkent, ami lehetővé teszi a fő célra, a Donyec-medence "felszabadítására" történő összpontosítást

– jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca keddi vezetői konferenciáján.

Az orosz fegyveres erők mindaddig folytatni fogják a különleges katonai műveletet, amíg a kitűzött célokat el nem érik

– mondta Sojgu.

Míg Sojgu elért hadműveleti célokról beszél, addig a nyugati elemzők szerint alig tudnak előrejutni az orosz erők. A brit védelmi minisztérium például hétfőn arról írt, hogy

az orosz hadsereg morálját az utánpótlás hiánya mellett a lendület megtörése, valamint az agresszív ukrán ellentámadás is folyamatosan rombolja.

Jack Watling, a londoni Royal United Services Institute szárazföldi hadviseléssel foglalkozó szakértője úgy látja, az oroszok nem képesek a haderőik átcsoportosítására Ukrajnán belül. 

Az ukrán vezérkar kedd délutáni helyzetjelentésében megerősítette, hogy az orosz erők egyes alakulataikat elkezdték visszavonni Kijev és az ország északkeleti részében lévő Csernyihiv megyéből Fehéroroszországba.

Harkiv városát változatlanul blokád alatt tartják, az északkeleti országrészben fekvő Szumi környékéről pedig csapatokat vontak el, de Ukrajnán belül más területekre csoportosítják át azokat

– írta jelentésében a vezérkar.

Ukrán katonák újabb magas rangú orosz katonai vezetővel végeztek, a Harkiv térségében folyó harcok közben megölték Gyenyisz Kurilo ezredest, a 200. gépesített lövészdandár parancsnokát.

Szvjatoszlav Palamar, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolt védő Azov ezred parancsnok-helyettese keddi videóüzenetében válaszolt arra, miért nem hagyták el az alakulat tagjai Mariupolt, miután erre Volodimir Zelenszkij elnök engedélyt adott nekik. Kijelentette, hogy azért nem távoztak, mert nem hagyhatták hátra elesett és megsebesült társaikat.

Továbbra is megvédjük a várost, minden házat, utcát. Mindent megteszünk a sebesültek megmentése és halott katonáink eltemetése érdekében

– hangoztatta a parancsnokhelyettes. 

Forrás: hvg.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Miután rommá lőtték fél Ukrajnát, erősíteni akarják a bizalmat? Sírjak, vagy röhögjek?...
Yoda69
Menekülnek a gyáva ruszkik. Most kell agyoncsapni őket egyszer s mindenkorra.
Toller Béla
@Shikari: Nem félsz, hogy egyszer csak visszalőnek, de ők nem hagyják majd abba ?
Toller Béla
Az oroszok nem vonulnak vissza, előbb veszítenek hatmillió katonát ! Azonban most egy jó kis trükkel kivonják a szakadtakat és újakat hoznak a helyükbe, miközben elvileg az ukránoknak állniuk kellene néma csöndben, kétoldalt ...A távolból minden szerződést megszegő rakéták meg erősen fogyóba vannak !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.