Oroszország utoljára 1998-ban volt ilyen helyzetben, még Borisz Jelcin elnöksége alatt, mivel Moszkva jelenleg nem a szerződések szerint teljesíti a hiteleit, így kijelenthető: technikailag államcsőd van.

Beütött a krach: technikailag államcsőd van Oroszországban

Ahhoz, hogy többet tudjon költeni, mint amennyi bevétele van, folyamatosan állampapírokat bocsájt ki, vagy esetleg hitelt vesz fel. Probléma akkor van, ha egy államnak nem érkeznek meg a bevételei. 

A cikk szerint ugyan szét kell választani azt, hogy egy nemzetgazdaság gyakorlatilag teljesen, vagy technikailag megy csődbe. Az előbbi esetet könnyebb megérteni, hiszen itt arról beszélünk, hogy az államnak egyszerűen szó szerint nincs pénze, hogy fizesse a kintlévőségeit. Az utóbbi, amiről most Moszkva esetén beszélhetünk, akkor áll fenn, ha egy állam az előre megállapodott feltételek szerint nem fizeti a tartozásait:

vagy késik; vagy nem abban a devizában fizeti, amiben megállapodtak; esetleg tudná, de politikai okokból nem fizeti kötelezettségeit; és az ezekhez hasonló verziók.

Virovácz Péter, az ING vezető makróközgazdásza az Indexnek azt mondta, Oroszország esetében most arról van szó, hogy nem előre megadott feltételek szerint fizetnek.

Ez nem jelenti azt, hogy nem képes finanszírozni a tartozásait. Az oroszok a fennálló dollártartozásukat nem dollárban, hanem rubelben fizették ki. Mivel a szerződésekben nem ez volt, technikailag beállt az államcsőd.

Mind a Fitch, mind a Moody’s hitelminősítők lereagálták az orosz–ukrán konfliktust:

leminősítették az Orosz Föderáció államadósságának besorolását, az utóbbi adósosztályzata már csődközeli helyzetre utal.

Befagyasztották az orosz eszközöket így az arany- és devizatartalékok egy részéhez nem férnek hozzá, a rubel elképesztő módon meggyengült, 20 százalékra emelkedett az alapkamat mértéke, bezárt a tőzsde, a külföldi befektetők és a tőke folyamatosan menekülnek Oroszországból.

A hitelminősítők soha nem politikai befolyás alapján végzik a munkájukat. Teljesen transzparens modell alapján sorolnak be államokat, rengeteg mutatót számszerűsítenek, amik alapján kijönnek ezek az osztályzatok.

Az, hogy gyakorlatilag is csődbe megy az orosz gazdaság több dolog együtt állásának kell egyszerre történnie, de arra az elemző felhívja a figyelmet, hogy a csődkockázati biztosítások már nagyon drágák, és jelenleg 50 százalék felett járnak. Ez az jelenti, hogy egy orosz befektetés esetén, a felét biztosításra kell költeni, ha pénzt helyeznének bele.

Lényegében a piac már felkészült és beárazott egy gyakorlati orosz államcsődöt is

– mondta az Indexnek Virovácz Péter.

Ha beáll egy ilyen államcsőd, minden megváltozik Moszkvával kapcsolatosan. Egy láncreakció indul el, bedől az egész orosz piac, amiből egy bankpánik, majd egy bankválság is következik. Itt már nagyon nehéz kontroll alatt tartani a befektetéseket.

Forrás: Index

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Na Viktor, eljött a te időd, beérett a munkád gyümölcse! Még néhány hét és felkérheted a kanyarszemű barátodat, hogy némi pénzecskével segítse már ki orosz gazdidat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@Gyurka80: 22.00: Kérlek, mondd már el néhány szóban, hogy miért is?
Hiszen, ha bármelyik gazdasági lótusz-faktuszunk magasröptű értekezését hallgatod, semmi másról nem áradoznak, mint a Matolcsy-Orbán tandem fantasztikus képességeiről és az ország gazdasági szá(A)rnyalásáról és rohamos javulásáról. Egyre kevésbé értem, hogy a Mi Istenünk miért alázkodik meg és kuncsorog azoknál a brüsszeli mocskos libsiknél pénzért. Hiszen az MNB is robbantott.
Főbb vonalaiban-ennyi...
namihami
@KisTehen: 07.21: Az, hogy egy devizában felvett hitelt a felvevő ország a saját valutájával fizet ki, azzal csupán annyit bizonyít, hogy a bankóprései még stabilan üzemelnek. Hiszen a pengőre is rányomtattaták a mill- meg a billpengő feliratokat. De csak dekoráció volt és értéktelen.
Esetleg Oroszországban talán(!!!) még értékelhető, de a nemzetközi piacon a bank előtt söpri össze a kukásautó.
Gyurka80
@namihami: Mert nem vagy normális! Az oroszokat nem kell kisegíteni.
kereső
Nagy lelkendeztek itt egyesek, hogy mennyi "aranytartaléka" van az orosz jegybanknak. Cseszheti, ha nem tudja mobilizálni, hogy az esedékes adósságszolgálatot teljesiteni tudja. A rubel meg? Ablakon kihányt pénz, egyedül Oroszországban képvisel "értéket".
namihami
@Gyurka80: 10.14: Tényleg nem! Önerőből is éhen tudnak halni. Miként azt már a '20-as, '30-as években bebizonyították.
Vajon, mit ér az a rubel, amiből ugyan annyit nyomtat, amennyi papírja csak van, de nem ér semmit? Nem lehet érte venni semmit? Ha kifogy a gép, a technika, a gyártás kapacitása akkor hiába áll ott a nyersanyag.
Gyurka80
@namihami: Akkor pont a komcsik voltak hatalmon.Soha többé balodalt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.