Nikolaj Pankov, az orosz védelmi miniszterhelyettes szerint Oroszország úgy döntött, hogy drasztikusan elkezdi csökkenteni a katonai tevékenységét Kijev és Csernyihiv környékén, ám az ukránok is engedtek.

Isztambuli béketárgyalás: Oroszország fontos bejelentést tett – de valóban behúzta a féket Putyin?

Az elmúlt napok orosz nyilatkozatai optimizmusra adnak okot, a nyugati vezetők arra figyelmeztetnek, hogy csak akkor kell komolyan venni a orosz kijelentéseket, amikor valós intézkedéseket látunk a katonai erők csökkentéséről Ukrajnában.

Ukrajna a semleges státusz elfogadását javasolta biztonsági garanciákért cserébe.

Ez azt jelenti, hogy nem csatlakoznak katonai szövetségekhez és nem engedik külföldi katonai támaszpontok létesítését

- közölték az ukrán tárgyalók újságírókkal.

Ebben a folyamatban olyan országok, mint Törökország, Lengyelország és Kanada tekinthetők a garanciavállalóknak. A tárgyalók hozzátették, hogy valószínűleg népszavazást tartanának az orosz feltételekről. Ukrajna beleegyezne a semleges státuszba, ha elfogadják a javaslataikat.

A Fehér Ház szerint Joe Biden elnök kedden telefonbeszélgetést folytat Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel. Az amerikai kormány szerint az államfők megvitatják majd az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos legutóbbi kérdéseket. 

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője kedden egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Európai Unió részt vett a G7-ek megbeszélésén, ahol megvitatták az orosz gáz rubelben történő kifizetését. A megbeszélés résztvevői elutasították az orosz fél követelését.

A mi álláspontunk ugyanaz, mint a G7-eké

– mondta Mamer, majd hozzátette, hogy az Európai Unió szerint az orosz gázszállításokat dollárban vagy euróban kell teljesíteni, talán ez enyhíthette a nyomást és végül Oroszország is konstruktívnak minősítette a tárgyalásokat, az eredményekről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fognak egyeztetni. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban azt közölte: Ukrajna fő célkitűzése a tűzszünet elérése Oroszországgal.

A minimális program a humanitárius kérdések megvitatása, míg a maximális program a tűzszüneti megállapodás elérése lenne

– mondta az ukrán diplomácia vezetője az ukrán állami televíziónak nyilatkozva.

Forrás: Mfor.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Baszki én csak akkor hiszek az orosznak, hogy ha egy darab oroszt nem látok Ukrajnában, de még csecsent és fehéroroszt sem!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
És mi lesz a szétbombázott országgal, a földönfutóvá tett emberekkel?
Orosz ""testvér"" fizeti? Mert az ő sara! Vagy erre is az idegenek (nemorosz) pénzét várják?
'45-ben az akkori szovjet állam behajtotta a jóvátételt. Most mi lesz?
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 17:50 ♦ UKrajnában, nemcsak oroszok vannak, hanem lengyelek, románok, moldávok, krími tatárok és magyarok stb.
kereső
@KisTehen: 17%- a 44 milliós országban, 7 millió az orosz ajku. Különben Zelenszkij elnök is az.
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 17:58 ♦ A többi tagállamok időben léptek és kivették a pénzüket, csak a bűnöző román cigány Putyin kurvája nem. Így a Sberbank ellopott milliárdjait is a magyar adófiztetők fizetik meg, hiába ugatja Orbán, hogy a háború árát ne a magyarokkal fizetessék meg. Sőt minket sújt legjobban az Unión belüli pénzromlás, infláció. Még az ukrán hrivnya sem romlott annyit mint a forint.
kereső
@KisTehen: Azt a 203 milliárdot, amely egyébként mészáros, szijj, meg a többi orbán "nemzethy oligarchájának" pénze? Az elsősorban az ország pénze- amit egyébként is ellopatok tólünk,- igy az csak nektek fáj. Nekünk meg csak fájt. Majd kárpótol putyin benneteket. Ja, ezek az urak és hölgyek már a tiborcz bankban bankolnak azóta. Úgyhogy nem hiszem, hogy veszteség érte őket, hiszen a sberbank mérlegfőösszege és tőkefedezete biztositékot kellene, hogy nyújtson ezekre az összegekre. Gyanitom, hogy igy van- mert végelszámolás van, és nem felszámolás. Persze lehetséges, hogy azért hangoztatják ezt a 203 milliárdot, hogy az állam!!MI majd kárpótoljuk a "veszteségeket, miközben az nem is igaz.
kereső
Putyin eddig is nemzetközi szerződési kötelezettségei tömkelegét szegte meg Ukrajnával kapcsolatban, miért kéne hinni neki?? Majd ha az utolsó orosz katona, meg a zsoldosok is elhagyják Ukrajnát, és visszavonulnak a nagy orosz szteppére. Nem ám belaruszba. És én megéértem az Ukránokat, hogy ragaszkodnak a dombaszi és luhanszki területekhez, a krimhez. De tartsanak népszavazást- de ne putyin módra, hanem demokratikusan, nem akadályozva azokat, akik mégis inkább Ukrajnához tartoznának. Ja, és vissza azokat a civileket, akiket elhurcoltak, elraboltak malenkij robotra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.