Nemkívánatos személynek minősítették és kiutasították Németországból a berlini orosz nagykövetség 40 diplomatáját – közölték hétfőn Berlinben.

Negyven orosz diplomatát paterolnak ki Németországból
Fotó: Tobias SCHWARZ / POOL / AFP

Annalena Baerbock külügyminiszter közleménye szerint az orosz megszállás alól felszabadított Bucsából érkező képek "az orosz vezetés és a propagandáját követők hihetetlen brutalitásáról, minden határt átlépő pusztítási szándékáról tanúskodnak".

Hozzátette, hogy "hasonló képektől kell tartanunk sok más, az orosz csapatok által megszállt ukrajnai településről is".

Kifejtette, hogy szembe kell szállni ezzel az embertelenséggel, és világossá kell tenni, hogy "kiállunk a szabadságunkért, és készen állnunk megvédésére".

A kormány ezért úgy döntött, hogy nemkívánatosnak nyilvánítja az orosz nagykövetség diplomáciai személyzetének jelentős számú tagját,

akik "nap mint nap a szabadságunk, a társadalmunk kohéziója ellen dolgoztak itt Németországban".

A Der Spiegel című hírmagazin beszámolója szerint a külügyminisztérium a szövetségi alkotmányvédelmi hivatallal (BfV) együttműködve készítette elő a döntést. A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat már március közepén összeállította a különböző orosz hírszerző szolgálatoknak Németországban közvetlenül vagy közvetve dolgozó orosz diplomaták listáját.

A berlini orosz nagykövetségen több mint 200 diplomata dolgozik, a német hatóságok szerint nagy részük valamelyik orosz nemzetbiztonsági szolgálatnak. A német szolgálatok szerint elképzelhető, hogy műveleteket tervezhetnek az orosz agresszió elől Németországba menekült ukránok ellen, vagy legalábbis kémkednek utánuk. Erre utalt Annalena Baerbock is, aki közleményében kiemelte, hogy a kiutasított orosz diplomaták tevékenysége "veszélyt jelent azokra, akik nálunk keresnek védelmet".

A miniszter hozzátette, hogy a kormány a nemzetközi partnereivel együtt további lépésekkel is reagál majd a bucsai vérengzésre, így megszigorítják az Oroszországgal szembeni szankciókat, tovább növelik az ukrán fegyveres erők támogatását és erősítik a NATO keleti szárnyát.

A Der Spiegel a hírportálján közölt beszámolóban rámutatott, hogy az orosz diplomaták kiutasításának ügye az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta napirenden van szerte az EU-ban. A német kormányban eltérő vélemények alakultak ki a kérdésről. A kancellária és a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) fenntartásokkal viszonyult hozzá, tartva attól, hogy a Kreml válaszlépésként német diplomatákat utasítana ki, ami a BND munkatársait is érintené. A bucsai vérengzés azonban felgyorsította a döntéshozatalt, amelynek eredményeként végül a berlini orosz diplomaták jelentős részének öt napon belül távozniuk kell Németországból.

Az ukrán fővárostól, Kijevtől mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsát a február 24-én elindított háború első napjaiban foglalták el az orosz csapatok, és a napokban foglalták vissza az ukrán erők. Az oroszok távozása után a helyi hatóságok beszámolói szerint több száz meggyilkolt civil holttestére bukkantak. Olaf Scholz német kancellár vasárnap elítélte és az orosz hadsereg háborús bűncselekményének minősítette a vérengzést.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Ehhez képest Oroszország éves szinten 50 milliárd Dollár értékben vásárol Németországból! Akkor innen az Rubelben értendő!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
r2d2
Ehhez képest Oroszország éves szinten 50 milliárd Dollár értékben vásárol Németországból! Akkor innen az Rubelben értendő!
Nyírfa
Ezzel ellentétben Orbán tegnap röhögve ellenfélnek nevezte Zelenszkijt, akivel, nem elég Soros, Brüsszel, a covid stb, harcolnia kell. És röhögött.
justhpeter
@Nyírfa: Normális és kultúrált emberek körében Putyint és Orbát már nem emlegetik.
Nyírfa
@justhpeter: Remélem, ez zavarja is annyira, hogy hibát hibára halmozzon.
ómió
Akkor, máris "ágyazhatnak" 40, Oroszországból "hazatérő" németnek is!
justhpeter
@ómió: ... ésakkor mi van, ha Putyin magára marad ?
kereső
@Nyírfa: magyarán gúnyolódott Zelenszkij elnökön.Ha ,valaki nem értené a röhögést.
kereső
A franciák 35-öt, a csehek is, a svédek, norvégok...etc. Mind. Csak Magyarországon nincsenek olyan attasék, bankemberek, akik nem putyin hirszerzői. Ezek itt mind diplomaták, bankszakemberek. Igaz, hogy a külügyben ki-be járnak a számitógépeken( ebből következik, hogy a többi minisztériumban is, jelszó/jelszavak megadva a druzsba által), de itt nincsenek. Sőt annyira sem, hogy jó néhányan magyar "aranyútlevelet" is kaptak .
Nyírfa
@kereső: 14.14

Igen. Jó viccnek gondolta, azt hitte, szellemes, ellőtt egy poént. És a riariahungária vele röhögött. Azért is használom ezt a kifejezést, mert abban a nyerítésszerű nevetésben olyan elfojtott , eddig meg nem élt revansvágy , és a választások miatti rettenetes feszültség tört elő, ami egy átlagemberhez is méltatlan, nemhogy egy miniszterelnökhöz.
Ez az ember a győzelem utáni percekben olyan boldog volt, mint talán még sosem, és mindenkire, akivel harca van, kilőtte a nyilait, fizetett, bosszút állt a maga szokásos kicsinyes, röfi-módján. Aztán majd felszólítja az EU-t, hogy ide a lóvéval, mert nem tudja kifizetni az embereit, akik hatalomban tartják.

Tudod, ezt a jelenetet azért nem tudom elfelejteni, mert, akin röhögtek, az annak a népnek a vezetője, amely élet-halál harcot vív a nap minden pillanatában. Eddig is sokat bíráltam Orbánt, elmondtam mindennek, de, ez volt az a pont az i-n, amikor leereszkedik a függöny, és vége az előadásnak.
kereső
@Nyírfa: Nálam orbán már régen nem ember, csak ember alakú- abból is torzabbik fajta.
Nyírfa
@kereső: Igazából hasonlóan érzek, de mindig van egy hajszálnyi rés - mindenkinél -, hogy hátha kiderül róla, ő is ember. De lehet róla tenni, hogy az a rés bezáruljon. Orbánról már annyiszor írtam le, hogy veszélyes a társadalomra, hogy súlyos mentálhigiénés problémái vannak, amelyek mellett nem szabad, nem lenne szabad felelősséggel járó feladatokat végeznie, de vasárnap láttam is azt az arcot, hallottam azt a hangot, azt az artikulációt, amely már nyíltan, felfokozottan jelezte a közveszélyt.
kereső
"Az egész vasárnap este megrendítő volt, de számomra a legfájdalmasabb az volt, hogy amikor Orbán Zelenszkijt is a legyőzött ellenfelek között említette, akkor a közönség ezt hangos röhögéssel és lelkes ovációval ünnepelte. Miközben Ukrajnában szabályos népírtás folyik, az utcákon civilek elhagyott holttestei hevernek, a képeken fiaikat gyászoló zokogó anyák, tolószékben ülő menekülők és porig rombolt épületek fotói láthatók, Magyarországon a választásokon elsöprő győzelmet arat az a párt , amelynek vezetője a dicsőség táblára írja, hogy mindenféle szolidaritást megtagad a szenvedő ukrán néppel és vezetőjükkel. És a közönsége nemcsak elfogadja ezt, hanem önfeledten tapsol is ehhez. Nem azért mert mind gonosz, hanem mert fogalmuk sincs arról, hogy mi történik. És rettegnek a háborútól, attól, hogy megfagynak télen, elviszik a fiaikat katonának. A félelem megeszi a lelkeket! És mi most közvetlen szemtanúi vagyunk annak, ahogyan ez megtörténik. Orbán negyedszer nyer választást ezzel a lélekgyilkos félelemkeltéssel. Persze azok, akik ott tapsoltak és röhögtek az eredményváróban, ők pontosan tudják, hogy mi történik Ukrajnában. Ugyanúgy látják a borzalmas felvételeket és hallják a híreket, de az útszélen fekvő hullahegyeknél, a népirátásnál számukra fontosabb a gucci táska, a 120 milliós óra, a jachtozás és helikopterezés és a hatalom szélvédett árnyéka. Ők igazi gonosz emberek és Orbánban megtalálták azt, aki a gonoszságukat politikai erővé tudja formálni. Szegény Magyarország!"
/Vásáárhelyi Mária/

Micsoda elfajzott, eltorzult személyiségúek orbán szavazói.Pedig bizonyára egzisztenciálisan stabillak, és nem kétszer járták az első négyet az iskolában.
Nyírfa
@kereső: És zúgott a riariahungária. Mint a stadionokban, mint az utcákon, amikor az ultrák az öklüket rázva, náci szimbólumokat magukra festve demonstrálják a valaha létezett legprimitívebb erőt. Rettenetes volt. Mintha Hitler került volna hatalomra.
ómió
@justhpeter: Kína meg India pl. már rég jelezték, hogy nem fog...!
justhpeter
@ómió: Kína biztosan szarik Putyinra, ő többet veszíthet a szankciókkal.
ómió
@justhpeter: Szarni valamire Mutyigeri efftársatok szokott! Kína épp az ellenkezőjét nyilatkozta!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.