Őrizetbe vette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Medvedcsuk ukrán vezető politikust – közölte kedden este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon.

Zelenszkij bejelentette: elfogták Putyin ukrán jobbkezét, Viktor Medvedcsukot

Az államfő fotót is közzétett, amelyen a megbilincselt Medvedcsuk látható. A politikust oroszbarátként tartják számon ukrán földön. Zelenszkij nem közölt részleteket, csupán azt írta, hogy a politikust “különleges művelet” keretében tartóztatták le. További részleteket későbbre ígért.

Medvedcsuk az Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője. Hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború kezdete óta nem tartózkodott abban a lakásában, ahol lennie kellett volna, ezért időközben az ügyészség elrendelte a letartóztatását.

Az illetékes kijevi bíróság tavaly májusban rendelte el Viktor Medvedcsuk házi őrizetbe helyezését. A politikus-üzletembert “hazaárulással” és “Ukrajna gazdasági érdekeinek aláásásával” gyanúsították meg a hatóságok. Az ügyirat szerint a politikus egyik vállalata 2012-ben engedélyt kapott a Krím félsziget partjainál, a Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére.

A lelőhely tartalékainak értékét mintegy 38,85 milliárd hrivnyára becsülik.

Miután 2014-ben Oroszország elcsatolta a Krímet Ukrajnától, Viktor Medvedcsuk 2015-ben tárgyalásokat folytatott Oroszország képviselőivel e vállalkozás újbóli bejegyzéséről és az ásványkincsek kitermeléséről, amelyet Ukrajna továbbra is saját erőforrásának tekint.

Hazaárulással pedig azért vádolják Medvedcsukot, mert a gyanú szerint titkos katonai információkat adott át 2020-ban egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak.

Tavaly októberben az ellene felhozott vádakat még terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették a Donyec-medencei oroszbarát szakadárokkal meglévő kapcsolatai miatt, akikkel a gyanú szerint szénnel kereskedett. Viktor Medvedcsukot a bírósági tárgyalása előtti időszakra kötelezték házi őrizetre.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
Farsangi bál van a maradék Ukrajnában?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bástya Béla Elvtárs
Forgatókönyv szerint... kicsit késve!
Mire vártak ennyit?!
CsipkeRózsa
@Shikari: 08:09

Zelenszkíj nem terrorista!
CsipkeRózsa
@Shikari: S háborús bűnös is Putyin, ő támadta meg Ukrajnát, ahol gyilkolnak gyerekeket, felnőtteket ok nélkül, városokat rombolnak le.
CsipkeRózsa
@Shikari: 17:59

Róluk most hallottam előszőr, de ne hogy elhitesd velem, hogy ők a hibásak.

"Mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, először szólalt meg közösségi oldalán az ukrán nemzeti gárda „Azov” zászlóalja. Mariupol megvédését és az orosz betolakodók megbüntetését ígérték. A notórius hírű, többnyire erősen szélsőjobboldali érzelmű harcosokból álló Azovval való összecsapást már az oroszok is várják."

www.portfolio.hu/global/20220227/uzent-az-oroszoknak-a-rettegett-azov-zaszloalj-529455

Egyébként nem foglalkozom náci szervezetekkel, személyekkel, elég nekem a véletlenül elém kerülő cikkek és az azokra adott hozzászólások olvasása is. Amikor nem akarom szó nélkül hagyni, akkor válaszolok azokra.
CsipkeRózsa
@Shikari: Mondtam, hogy a utamba kerülő cikkeket olvasom.

Nem kedvelem az általad idehozott szervezetet sem, a többi hasonszőrűt sem, a most , oroszok által kirobbantott háborút nem ők okozták, hanem Putyin.
C_3PO
Farsangi bál van a maradék Ukrajnában?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok