Őrizetbe vette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Medvedcsuk ukrán vezető politikust – közölte kedden este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon.

Zelenszkij bejelentette: elfogták Putyin ukrán jobbkezét, Viktor Medvedcsukot

Az államfő fotót is közzétett, amelyen a megbilincselt Medvedcsuk látható. A politikust oroszbarátként tartják számon ukrán földön. Zelenszkij nem közölt részleteket, csupán azt írta, hogy a politikust “különleges művelet” keretében tartóztatták le. További részleteket későbbre ígért.

Medvedcsuk az Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője. Hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború kezdete óta nem tartózkodott abban a lakásában, ahol lennie kellett volna, ezért időközben az ügyészség elrendelte a letartóztatását.

Az illetékes kijevi bíróság tavaly májusban rendelte el Viktor Medvedcsuk házi őrizetbe helyezését. A politikus-üzletembert “hazaárulással” és “Ukrajna gazdasági érdekeinek aláásásával” gyanúsították meg a hatóságok. Az ügyirat szerint a politikus egyik vállalata 2012-ben engedélyt kapott a Krím félsziget partjainál, a Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére.

A lelőhely tartalékainak értékét mintegy 38,85 milliárd hrivnyára becsülik.

Miután 2014-ben Oroszország elcsatolta a Krímet Ukrajnától, Viktor Medvedcsuk 2015-ben tárgyalásokat folytatott Oroszország képviselőivel e vállalkozás újbóli bejegyzéséről és az ásványkincsek kitermeléséről, amelyet Ukrajna továbbra is saját erőforrásának tekint.

Hazaárulással pedig azért vádolják Medvedcsukot, mert a gyanú szerint titkos katonai információkat adott át 2020-ban egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak.

Tavaly októberben az ellene felhozott vádakat még terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették a Donyec-medencei oroszbarát szakadárokkal meglévő kapcsolatai miatt, akikkel a gyanú szerint szénnel kereskedett. Viktor Medvedcsukot a bírósági tárgyalása előtti időszakra kötelezték házi őrizetre.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
Farsangi bál van a maradék Ukrajnában?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
GeoCravker
Első olvasatra, mintha az 50-es évek koncepciós letartóztatásairól olvastam volna.
Az ukránoknál is divat a poligon ló.Aminek csak túloldala van.
division
@Mirabilis: Lassan ideje lenne már szemüveggel olvasnod:-)
division
@Mirabilis: Ahogy elnézem, te nem értetted a viccet, és egyből a sajátos alpári stílusoddal reagáltál. Csak gratulálni tudok.
polgarb
Tartós tejet ne rendeljen! Vajon hány ártatlan honfitársának a halála szárad a lelkén?!
verőce21
Így járhat hamarosan, az összes magyar parlamentbe bekerült ellenzéki hazaáruló is...
division
@Mirabilis: Szerintem rád férne némi kufircolás, mikor volt utoljára? Azok ilyen agresszívak, akiknek régen volt már:-)
division
@Mirabilis: Ilyenkor érek rá, napközben dolgozom, meg a család. Aludni keveset szoktam. Te pont olyan vagy, mint egy agresszív nyugdíjas, bár lehet az is vagy. Hihetetlen, mennyi gyűlölet van benned, le sem tagadhatnád hogy magyar vagy.
jesz
ha tényleg ez a fazon Putyin jobbkeze, akkor nagy a baj...

...nem ártana tudni, ki hazudik?..lehet, hogy valamelyik firkász?...ááá..arra gondolni sem merek.
Csizmás Kond
...ez is mittudommi, a multkor az egyik tárgyalótagot csak úgy kilőtték mint a rókát, ennek meg ráolvasnak a fejére egy lutániáravalót és háziőrizet...
kereső
Nem az "ellenzékisége" a lényeg. Hanem az , hogy Ukrajna nemzeti vagyonát átjátszotta az oroszok kezére.
kereső
@KisTehen: MTI!!! Micsoda manipulátorok dolgoznak a magyar központi!!!, hivatalos hirszolgáltatónál. Olyan rogángoebbelsi.
kereső
@KisTehen: hazudtál putyin csicska, és lebuktál!
kereső
@KisTehen: MTI-től vette át a hirt a propi. Hogy valójában mit mondott zelenszkij, az nézze meg az Ukraine24, vagy a 1+1 Ukraine csatornákon.
Az MTI-re mondod, hogy manipulál? Mert a propi onnan vette át? Az MTI igazat mond, a propi meg manipulál- hát persze. Kapj már magadhoz.
Bástya Béla Elvtárs
Forgatókönyv szerint... kicsit késve!
Mire vártak ennyit?!
CsipkeRózsa
@Shikari: 08:09

Zelenszkíj nem terrorista!
CsipkeRózsa
@Shikari: S háborús bűnös is Putyin, ő támadta meg Ukrajnát, ahol gyilkolnak gyerekeket, felnőtteket ok nélkül, városokat rombolnak le.
CsipkeRózsa
@Shikari: 17:59

Róluk most hallottam előszőr, de ne hogy elhitesd velem, hogy ők a hibásak.

"Mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, először szólalt meg közösségi oldalán az ukrán nemzeti gárda „Azov” zászlóalja. Mariupol megvédését és az orosz betolakodók megbüntetését ígérték. A notórius hírű, többnyire erősen szélsőjobboldali érzelmű harcosokból álló Azovval való összecsapást már az oroszok is várják."

www.portfolio.hu/global/20220227/uzent-az-oroszoknak-a-rettegett-azov-zaszloalj-529455

Egyébként nem foglalkozom náci szervezetekkel, személyekkel, elég nekem a véletlenül elém kerülő cikkek és az azokra adott hozzászólások olvasása is. Amikor nem akarom szó nélkül hagyni, akkor válaszolok azokra.
CsipkeRózsa
@Shikari: Mondtam, hogy a utamba kerülő cikkeket olvasom.

Nem kedvelem az általad idehozott szervezetet sem, a többi hasonszőrűt sem, a most , oroszok által kirobbantott háborút nem ők okozták, hanem Putyin.
C_3PO
Farsangi bál van a maradék Ukrajnában?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.