Volt olyan múzeum, ahol az orosz csapatok biztosították a terepet addig, amíg a szakértők felmérték a gyűjteményt és elvitték azt, ami kellett nekik. Melitopolból pédául a szkíta időkre datált aranytárgyak tűntek el.

A megszállt ukrán területeken szervezetten műkincseket és múzeumi tárgyakat gyűjtő orosz csapatokról számolt be a New York Times nyomán a Telex

Szervezetten lopják a múzeumok kincseit a háború sújtotta területeken az oroszok

Fotó: Illusztráció/Twitter/Nexta TV

A cikk szerint a melitopoli múzeumból orosz katonai segítséggel vittel el értékes kiállítási tárgyakat, többek között többszáz éves aranytárgyakat is. 

A város polgármestere a lap fordítása szerint a következőképp kommentálta a New York Times-nak a múzeum kifosztását, amely Ukrajna legnagyobb és legdrágább múzeumi gyűjteményének számított:

Az orkok meglógtak a szkíták aranyával!

- orkoknak az orosz katonákat nevezik az ukrán szlengben. 

Az amerikai lap cikke szerint nem egyszerű fosztogatásról van szó, a műtárgyakat ugyanis fehér köpenyes, gumikesztyűs szakértők vitték el a helyi múzeumból, akiket fegyveres orosz katonák biztosították a terepet. 

Az ellopott múzeumi tárgyak közül az egyik egy időszámításunk szerint a 4. századra datált szkíta aranytárgy. 

A cikk szerint a lassan porig rombolt Mariupolban is ügyeltek arra az orosz csapatok, hogy az értékes műtárgyakban ne essék kár a helyi múzeumból festményeket, szobrokat, keresztény ikonokat vittek el. Más településeken ugyanakkor ortodox templomokat, nemzeti műemlékeket, kulturális örökségnek számító helyszíneket pusztítottak el a megszálló csapatok. 

A cikk szerint ukrán hivatalnokok legalább 250-re teszik azon múzeumok vagy hasonló intézmények számát, amelyben az orosz agresszió miatt komoly károk keletkeztek.

A New York Times-nak a melitopoli múzeumigazgató is nyilatkozott, aki többedmagával elrejtette az oroszok érkezése előtt a legértékesebb műkincseket, majd elmenekült a településről. Később a múzeum gondnoka hívta, hogy egy új igazgató, az ukrán Jevgenyij Gorlacsev keresteti a szkíta aranyakat. Ő ezt természetesen nem árulta el, de az oroszok így is megtalálták az elrejtett kincseket, Gorlacsev pedig még nyilatkozott is az orosz tévének, hogy ez a gyűjtemény mekkora kulturális értékkel bír az egész Szovjetunióra nézve, és hogy a múzeum előző vezetése mennyi energiát ölt az elrejtésébe. 

A cikk szerint az ukrán szakértők és muzeológusok úgy látják, a fosztogatások és a kulturális intézmények rombolása arra mutat, hogy Oroszország a kultúrájával együtt akarja eltörölni az ukránokat.

Forrás: nytimes.com, telex.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
s képzeld Wazze ha még háború is lenne!!! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kapanyél
Amit 45 től csak Ukrajnáig vittek, most viszik tovább.
Nessy
Szeretik a kultúrát! Meg a műkincseket!
kereső
Ami mozditható azt viszik, ami meg nem- azt megsemmisitik. Ez a békefenntartó, felszabaditó "különleges " hadmozdulat a la putyin.
jesz
@Kapanyél: ez jó...és lehet, hogy igaz is...
Pági
@jesz: dehogy.Saját magukat rabolják ki!
RonaGyuri
s képzeld Wazze ha még háború is lenne!!! =))
nezelodo
@Kapanyél: ma 14:10. Jé akkor lehet, hogy előkerül a faterom vekkerje is!?
Kapanyél
@nezelodo: Szerintem ne bizakodj! Hacsak a tarajos csávó nem családi barát! :))
Nessy
@nezelodo:Esetleg az én pici gyerek fülbevalóm is. :-))
Clavigo
Szegény Orbán elvtárs... Megint lemaradt a fosztogatásról ...
nezelodo
@Kapanyél: Még szerencse, hogy nem családi barát, mert lenyúlná a nyugdíjamat is, aztán pedig háborogna, hogy kevés neki egy fél órai költségére.
Kapanyél
@nezelodo: Nyugdíjat lenyúlni a mieinknél jobban senki nem tud!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.