A vártnál nagyobb mértékben, 75 bázisponttal 1-50-1,75 százalékra emelte az alapkamatot az amerikai jegybank. Az ok a 41 éve nem látott infláció. A forint árfolyama 398 forint körüli szinten állt a döntés bejelentése után.

Olyat lépett az USA amire 30 éve nem volt példa – De mit szól ehhez a forint?

Idén már a harmadik alkalommal emelt kamatot az amerikai jegybank, márciusban 25 bázisponttal, májusban pedig 50 bázisponttal szigorított, most pedig 75 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot.

Ilyen mértékű szigorításra 1994 óta nem volt példa, hiszen az elemzők eredetileg 50 bázispontos szigorításra számítottak.

Múlt pénteken azonban a vártnál magasabb, 8,6 százalékos inflációs adat közlése után azonban felerősödtek a vélemények, hogy a Fed 75 bázisponttal fog emelni, emiatt eladási hullám alakult ki a tőzsdéken.

Utoljára a második olajválság idején, az 1980-as évek legelején mértek olyan magas inflációt az Egyesült Államokban, mint most.

A legdurvább emelkedés az energiárakban látszódik, éves szinten 34,6 százalékkal nőttek az árak, ami 2005 óta nem látott mértékű drágulás.

A döntéshez fűzött magyarázatában a Fed kifejtette, hogy az első negyedévi visszaesés után az általános gazdasági tevékenység élénkülni látszik

- írja az MTI.

Az elmúlt hónapokban erőteljes volt a munkahelyek számának növekedése, és a munkanélküliség alacsony maradt.

A Fed bejelentette, hogy folytatja a kincstárjegyek, kötvények és jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését.

Este nyolcra új lokális csúcsra, 1,0360-ig ugrott a dollár a 75 bázispontos Fed-kamatemelés hírére az eurőval szemben, aztán visszakorrigált, a forint viszont stabilan 398 körül ragadt az euróval szemben, a dollár ellenében pedig most 384-nél jár. 

Ám kilenc óra körül a dollár erősödése megállt, és gyengülés irányába mozdult el. Ez a Portfolio szerint Powell azon megjegyzéseit tükrözi, hogy a jegybank nem tér át 75 bázispontos kamatemelési ütemre.

Az euró/dollár jegyzések 1,0450-ig ugrottak, közben a forint is picit erősödött az euróval szemben 397,5 körülig, emiatt a dollár/forint jegyzések 382 alá buktak.

Forrás: MTI, Portfolio

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
nem az usa lépett, hanem a disznófejű nagyurak, akik a grítresetet irányítják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.