Az orosz állami hírügynökség azt is kiemelte, hogy 45 ország küldött megfigyelőket, akik mindannyian elismerték a népszavazás nyitottságát és magasszintű szervezését. Az ENSZ nem küldött hitelesítő missziót, nyugati hatalmak pedig már előre jelezték, hogy nem fogadják el a népszavazások eredményeit.

Az MTI híre szerint az orosz állami TASZSZ hírügynökség közölte a megszállt ukrán területeken tartott "népszavazások" eredményeit a helyi választási hatóságokra hivatkozva: eszerint az ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén a szavazók 93,11 százaléka, a szakadár Luhanszki Népköztársaságban 98,42 százaléka, a Donyecki Népköztársaságban a 99,23 százaléka, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra a szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazáson.

Az oroszok szerint a többség Oroszországhoz csatlakozna a megszállt ukrán területeken tartott népszavazások alapján

A referendum szavazólapjai Donyeckben

Fotó: wikipedia Public Domain

Az MTI híre szerint a referendum részvételi aránya – az oroszországi szavazóhelyiségek adatait is beleértve – a donyecki régióban 94,15 százalékos volt, 1 662 607 jogosult vett rajta részt. A zaporizzsjai régióban a részvételi arány 85 százalékos volt, itt 541 093 ember, a donyeckiban 97,51 százalékos, 2 131 207 szavazó, a herszoniban pedig 78,86 százalékos, 571 001 ember részvétele mellett.

Az öt napon át tartó népszavazás négy napig – a helyi hatóságok biztonsági megfontolásai miatt – mozgóurnás volt, az ötödik napon pedig szavazóhelyiségekben lehetett személyesen voksolni. Oroszországban a menekültek mindvégig választóhelyiségben nyilváníthatták ki akaratukat.

A donyecki és a luhanszki régióban, ahol hasonló eseményen 2014-ben az önállósodás mellett döntöttek, arra a kérdésre kellett válaszolniuk a jogosultaknak, hogy támogatják-e "köztársaságuk" jogalanyként való belépését Oroszországi Föderációba. A Zaporizzsja és a Herszon megyében feltett kérdés arra vonatkozott, hogy a szavazó támogatja-e, hogy a terület elszakadjon Ukrajnától, önálló államot hozzon létre, és az Oroszországi Föderáció részévé váljon.

A népszavazást az összes régióban már a szavazás harmadik napján érvényesnek nyilvánították, mert a részvétel mindenhol meghaladta az 50 százalékot. A végleges részvételi arányt azon szavazók száma alapján állapították meg, akik a voksolás végéig felkerültek a szavazólistákra. Ezeket a listákat a régiókon kívüli szavazóhelyiségekben "a semmiből" állították össze, vagyis azok a választópolgárok kerültek fel rá, akik megjelentek a szavazáson és bemutatták a szükséges iratokat. A donyecki és a luhanszki régió február 24. után "felszabadított" területein előzetes szavazólistákat állítottak össze, amelyeket a voksolás folyamán frissültek, a nem regisztrál jogosultak érkezésével párhuzamosan.

A TASZSZ szerint a választásokat Oroszországén kívül öt kontinens 45 országának képviselői követték figyelemmel és mindannyian elismerték a népszavazás nyitottságát és magasszintű szervezését. Az ENSZ értésre adta, hogy nem tervezi hitelesítő misszió küldését a Donyec-medencébe. Vezető nyugati hatalmak közölték, hogy csakúgy, mint 2014-ben a Krím esetében, a népszavazást illegitimnek, az eredményét pedig érvénytelennek tekintik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én – egy nappal a Donyec-medencei, valamint a Herszon és Zaporizzsja megyei népszavazás meghirdetése után – kijelentette, hogy Oroszország támogatni fogja e régiók lakóinak döntését, amelyet a szavazáson fognak meghozni.

Oleg Zacepa jogász, a szentpétervári választási bizottság elnökhelyettese és orosz megfigyelő a TASZSZ-nak azt mondta, a csatlakozási eljárás a népszavazás eredményének megállapítása után azzal folytatódik, hogy az érintett régiók felvételi kérelmet küldenek az orosz elnöknek. Ezt követően kerül az orosz parlament elé az erre vonatkozó, valamint a csatlakozási nemzetközi megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezet.

Zacepa szerint az integráció folyamata egy-két évig is eltarthat. Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke bejelentette, hogy a kamara jövő keddre tűzi napirendre az ukrajnai régiók csatlakozásának kérdését.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Orbán mikor szervez már egy jó kis népszavazást Édeserdélyben arról, mely országhoz akarnak tartozni az ott élők? Aztán pedig Burgenlandban...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
telegdilaci
@Emmersson71:Az a leg hitelesebb közvélemény kutatás amit saját maguk hamisítanak,ENNYI!!
justhpeter
@rokker33: Vagyis ha Oroszországhoz tartoznak nem lesznek elnyomva.? A legszebb, hogy ezt megállod röhögés nélkül. Nem tudod hallottad-e, hogy még az Orbáni diktatúrában sem léphet fegyveres a választási helyszínre ? Pedig a NER-nek sincs semmi köze a demokráciához.
Szerintem ez az álnépszavazás csak az ukránok provokálára jó és Putyin csak arra vár, hogy az ukránok bevaduljanak. Ám mivel Putyin már egy vén ökör nem gondolja, hogy az ő demoralizált hadseregét a nyugat által felfegyverzett ukránok haza fogják zavarni.
117
Atommal is megvédened a megszállt területeket?
Véd meg atommal.
A következő 10 ezer évben be sem léphetsz oda!
verőce21
Az oroszok máris ráhúzzák az atomernyőt a területre. Ez volt a lényeg.
Egy puskalövés nélkül megakadályozni az ukránok Herszon-i húzását.
Peller Anikó
@justhpeter: Dájszen oroszországban nincs diktatúra, mindenki szabadon járhat kelhet (otthon a konyha és a klozet között), a választások szabadok (dá), a sorozás önkéntes, akiket az utcán kapnak el azok is önként mennek ukrajnába, Navalnij is önként ment haza, ecet.
kereső
És miután az orosz duma jóvá hagyja az annektálást, másnap szinre lép a sorozó bizottság- és mehet mindenki harcolni az ukránok ellen. Az ukrán is.
Egyáltalán, hogyan lehet,hogy egy nemzekzözi szerződést felrugó / 1994-Bpest/ agresszor "népszavazást tartson" az általa megszállt területen- és kinyilvánitsa, hogy nemzetközi szerződést szeg meg az, aki ezeket a területeket támadja. Milyen nemzetközi szerződésre hivatkozva teheti ezt meg?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.