Az oroszok egyre inkább rászorulnak a fehérorosz kiképzési kapacitásra a harctéri veszteségeik miatt.

Az egyesült államokbeli Institute for the Study of War (ISW) egy friss (november 28-ai) bejegyzésében arról számolt be, hogy a november közepétől készített Maxar-műholdfelvételek alapján az orosz felszerelések – elsősorban harcjárművek – számának növekedését lehet megfigyelni a lengyel és ukrán határhoz is közel fekvő Breszt (Fehéroroszország) egyik gyakorlóterén – számolt be a hírről a portfolio.hu.

Orosz erőket csoportosítottak át Fehéroroszországba – de nem támadás készülAz orosz támadóerők az orosz-ukrán háború első napjaiban egy ukrán közlekedési kamera felvételén. Az elöl lévő harcjárművön jól látható egy szovjet zászló.

Fotó: Illusztráció/Twitter/Nexta TV

Az ISW bejegyzésében olvasható, hogy egy független fehérorosz megfigyelő szervezet hétfőn arról számolt be, hogy az orosz csapatok 15 darab Tor-M2 föld-levegő rakétarendszert és 10 darab meg nem határozott berendezést szállítottak Breszt felé. 

Az ISW szerint ezen eszközök telepítése a katonák kiképzése céljából történt, nem pedig egy Fehéroroszországból induló, Ukrajna elleni támadás előkészületei. 

A bejegyzésben hozzátették, hogy  mozgósítással járó feszültségek, illetve az orosz kiképzők veszteségei miatt Oroszország egyre jobban függ a fehérorosz kiképzési kapacitástól, emellett pedig az ilyen egységek telepítésével a Kreml ukrán erőket is le tud kötni a határ másik oldalán, amelyek így nem a frontvonalon harcolnak. Hétfőn az ukrán vezérkar is úgy nyilatkozott, hogy nem észleltek orosz támadócsapatokat Ukrajna északi határvidékei közelében.

Az ISW szerint bár a Kreml egy közelgő, fehérorosz támadásról szóló hírt terjeszt, egy ilyen fejleménynek kicsi a valószínűsége.

Forrás: ISW, portfolio.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.