Két, mélyen orosz területeken fekvő bázist támadtak meg drónokkal az ukránok hétfőn, az egyik támaszpont mindössze 170 kilométerre fekszik Moszkvától. A támadásokban három orosz katona halt meg.

A Magyar Hang a New York Times nyomán arról számolt be, hogy többszáz kilométerre a frontvonaltól, mélyen orosz területen támadtak meg ukrán drónok hétfőn egy orosz katonai repteret, a támadást pedig az ukránok el is ismerték.

Elismerték: orosz területet támadtak az ukránok, dróntámadásokkal "kopogtattak be" Putyin hátsókertjébe hétfőn

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO/DimitroSevastopol

A cikkek szerint a pilóta nélküli drónokat ukrán területekről indították, és legalább az egyik csapást a bázishoz közeli különleges erők segítségével hajtották végre, akik segítettek a drónokat célba juttatni. Ezt a New York Times-nak egy neve elhallgatását kérő ukrán tisztviselő nyilatkozta. A cikk szerint az orosz illetékesek úgy látják, ez volt "az orosz területeket ért legpofátlanabb támadás" a kilenc hónapja tartó háborúban. 

Ez viszont az amerikai lap szerint új fejezetet nyit a háborúban, mert ezzel a csapással Ukrajna megmutatta, hogy képes és mer is nagy távolságból támadni, vagyis akár Oroszország szívében is kész az ellencsapásra, ha kell. Az oroszok egyébként a támaszpontot ért támadás után nem sokkal rakéták sorát indították ukrán városok ellen.

A New York Times egy Szaratovhoz közeli lakópark felvételét is bemutatta, melyen egy nagy robbanás látszik, a hírek szerint az Engels-2 légibázison robbant fel valami. 

Az oroszok szerint az ukránok szovjet időkból származó sugárhajtású drónokat indítottak, amiket ugyan lelőttek, ám azok zuhanás közben két repülőgépet enyhén megrongáltak. Az incidensben ugyanakkor három orosz katona meghalt, négy másik megsebesült. Ők egy másik bázison, a Moszkvától mindössze 170 kilométerre fekvő Djagilevo katonai támaszponton szolgáltak.

A cikkek szerint a dél-oroszországi Engels-2 bázison állomásozik néhány nagy hatótávolságú, nukleáris töltet hordozására is képes orosz nehézbombázó, köztük Tupoljev Tu-160-as és Tupoljev Tu-95-ös típusúak. Az ukránok szerint erről a bázisról irányítják az Ukrajna civil infrastruktúrája elleni rakétacsapásokat, maik miatt az ukránok milliói kénytelenek a téliesre forduló időjárás közepette víz, áram és fűtés nélkül élni.

Az ukrán források szerint egyébként a támadást követően néhány órával a légitámaszpontról több mint egy tucat orosz bombázó szállt fel.

Forrás: nytimes.com, hang.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Németh István
Remélem Putyin Úr szétbombázza a maradvány energia központokat és Kijevet; az 1945-ös Warsóhoz és Berlinhez hasonlóan kiegyengeti! Moslék szemét usa ás a nató a geci szemét ribanc ursulával rohadjanak szana-széjjel! !! Mielőbb!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pacal
Ha az ukránok támadják az oroszokat saját területükön, az terrorizmus, ha az oroszok ukrán teróületen, az rendben van...

Beteg szar ez az egész !!!
Az orosz barbárokat ki kell vonni a jövőből - minden áron !!!
pacal
A barbár geci oroszok beleavatkoztak az amerikai választásokba, és ők kérik, hogy Amerika ne terjeszkedjen keleten?
Egy egész hadászati hackergépezettel próbálják szétzilálni a nyugatot gazdaságilag?
A barbár oroszokat meg kell állítani, minden áron !!!

A náci fasiszta, revizionista, de még kommunista tempóban nyomuló Oroszország és a nyíltan kommunista Kína jelenti a legnagyobb fenyegetést az egész szabad világra !!! !!! !!!
Meg kell ezeket állítani
Csizmás Kond
@csipetke: Én mindig azt gondolom amit írok, az amit te abból megértesz vagy leszűrsz a a te értelmed, és a kettőt bár előszeretettel teszed civilizált ember nem kavarja. Nem érdekel kit imádsz vagy mi a véleményed neked a bohócról vagy Orbánról vagy akárkiről, nekem attól még megvan a sajátom, és ha akarod felfogod hanem tőlem fújhatod tovább a propagandádat de tudni kéne hogy itt nem térítő tanfolyan van hanem véleménycser...szóval ha lehet tartsd ahhoz magad.
Németh István
@pacal: tessen gondolkozni és menten más lesz az álláspontod!
Más!> a Putyin ha alszik és nem tesz kemény, hangsúlyozom nagyon kemény csapásokat a moslék usa -ukrán szemetekre akkor megérdemli, hogy akár Moszkvát is szétverjék! Ennek a lövöldözgetésnek, egy orosz hatalomnak már régen véget kellett volna vetnie!
Az usa meg takarodjon ki Európából és nagyon gyorsan ukrán területről is! Az ellopni elidegeníteni kívánt vagyonokat azonnal adja vissza az ukrán -orosz népnek! Zelenszkíjt háborús bűnökért az usa-val együtt - nem kevésbé a moslék ursula kurva ribancot is felelősségre kell vonni!
pacal
@Németh István: "Kéz kezet mos, de ha mind a kettő sáros, vakaróval se tudják lekaparni egymásról." /Mihail Solohov/
Németh István
@pacal: De azért gondolom, hogy Putyin Úr, amolyan gentlemanus stílusban, elküld Kijevbe egy talajegyengető technológiát, miként Warsót és Berlint is PONT a moslék ukránok semmisítették meg! Csak úgy emlékeztetőül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.