Az orosz elnök az ortodox karácsony alkalmából üdvözletet intézett a hívőkhöz.

Putyin megköszönte az egyháznak, hogy támogatják az Ukrajnában harcoló katonákatMikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Az orosz ortodox egyház és más keresztény felekezetek óriási mértékben és konstruktív módon járulnak hozzá a társadalom egységéhez, a történelmi emlékezet megőrzéséhez, a fiatalok neveléséhez és a család intézményének megerősítéséhez – jelentette ki Putyin.

A Kreml honlapján megosztott üzenetében Putyin méltatta, hogy az egyházi szervezetek gondoskodnak a rászorulókról és támogatják az általa különleges katonai műveletnek nevezett, Ukrajna elleni agresszióban részt vevő katonákat. Szenteste Putyin a moszkvai Kremlben található Nagyboldogasszony-székesegyházban tartott liturgián vett részt.

Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája felhívása nyomán Putyin péntek déltől szombat éjfélig tartó fegyvernyugvást hirdetett az ortodox karácsony alkalmából, amelynek betartására Kijevet is felhívta. A tűzszünetet azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította, az ukrán hadsereg pedig nem tartotta tiszteletben.

Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarchátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva méltatta, hogy az orosz állam támogatásáról biztosította az Orosz Ortodox Egyház karácsonyi béketeremtő fellépését. Hozzátette, hogy a teljeskörű tűzszünet csak mindkét fél jóakarata esetén lehetséges.

Arról is szólt, hogy az orosz egyház erőfeszítéseket tesz a tábori lelkészek számának növeléséért a "különleges hadművelet" övezetében.

Kirill pátriárka a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, a karácsonyi nagyvecsernye után megtartott prédikációjában arról beszélt, hogy az Ukrajnában zajló egyházszakadások kihívást jelentenek magára az egyházra és arra, hogy méltó módon végezhesse szolgálatát. Az orosz egyházfő imádkozásra hívta követőit a keleti szláv kereszténység de facto legfontosabb központjának tekintett kijevi barlangkolostor-együttes, a Pecserszka Lavra felső kolostorának két templomából kiszorított, korábban a patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház (UPC) hívőiért és papjaiért.

A moszkvai patriarchátuson belül önigazgatással rendelkező Ukrán Ortodox Egyház (UPC MP) zsinatja májusban jelentette be, hogy olyan "kiegészítéseket és módosításokat vezetett az UPC kormányzási chartájában, amelyek teljes függetlenségét és autonómiáját tanúsítják". Az egyház azon vezetői, akik támogatták a zsinat döntéseit, a liturgia során nem tettek többé említést Kirill pátriárkáról.

A moszkvai patriarchátustól az orosz agresszió miatti elfordulása azonban nem mentette meg az UPC-t – a háború előtt legnépesebb ukrajnai felekezetet – attól, hogy az ukrán kormány megvonja tőle a szovjet időkben államosított Pecserszka Lavra bérleti jogát. A kijevi barlangkolostor Nagyboldogasszony székesegyházában az idei karácsonyelő szertartásait már az állami segédlettel egyesített, a konstantinápolyi pátriárkától 2019-ben autokefáliát kapott Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU) tarthatta meg.

Az TASZSZ hírügynökség összefoglalója szerint az ukrajnai papság és a hívők jelentős része nem ért egyet az UPC vezetésének a moszkvai patriarchátus fennhatóságát megtagadó döntésével. A kijevi zsinatot követően az Orosz Ortodox Egyház zsinata határozatot fogadott el, amely szerint "a megfelelő időben meg kell vizsgálni", hogy az UPC döntései megfelelnek-e az ukrajnai egyháznak autonómiát biztosító néhai II. Alekszij pátriárkának az UPC státuszáról kiadott okiratának és az orosz ortodox egyház chartájának.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Érdekes gondolatmenet. A katonák meghallgatják a misét, az igehirdetést, meggyónnak, azután meg mennek a frontra embereket ölni. Derék egy karácsony, derék egy ünnep. A kereszténység, mint a szelídség, megbocsátás vallása, a papok megáldják a halálthozó fegyvereket, mindezt a megváltó Jézus nevében.
Tanítások: enyém a bosszú, ima: és bocsásd meg a mi vétkeinket, mint ahogy mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.
Jól mondta Koppány, szemforgató, hamis papok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Kirill meghirdeti a keresztes háborút Ukrajna ellen és a muzsikok kiegyenesített kaszával,karókkal és szenteltvízzel megindulnak sátántalanítani +
Giovanni Alba
Érdekes gondolatmenet. A katonák meghallgatják a misét, az igehirdetést, meggyónnak, azután meg mennek a frontra embereket ölni. Derék egy karácsony, derék egy ünnep. A kereszténység, mint a szelídség, megbocsátás vallása, a papok megáldják a halálthozó fegyvereket, mindezt a megváltó Jézus nevében.
Tanítások: enyém a bosszú, ima: és bocsásd meg a mi vétkeinket, mint ahogy mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.
Jól mondta Koppány, szemforgató, hamis papok.
Giovanni Alba
@Nyírfa: ma, 11:38
Akik azt mondják, hogy Zelenszkijnek nem lett volna szabad ellenállnia, mi több, visszavágnia, azok vajon mit tanácsoltak volna Dobó Istvánnak a mérhetetlen túlerő láttán?
Horizont
@Nyírfa: jajj istenem szívbe markoló.

Ahol így csűrik csavarják a vallást aztán mennek rombolni embert öni azoknak egy szavát se hiszem el.
Nyírfa
@Giovanni Alba: Ha Orbánon és rajongó táborán, illetve érdekközösségén múlna, akkor már nem lenne Magyarország. Már így is aggasztó mértékben vetette meg a lábát a kínai, orosz , türk anyagi tőke és szellemi irányzat.
Nyírfa
@Horizont: A vallások zöme arra lett kitalálva, hogy manipulálni tudják az embereket, így a szellem halálos ítéletévé váltak.
A szívvel-lélekkel élő pap ritka mint a fehér holló, méltó is a megbecsülésre. Pedig csak normális. :)
jáger laszló
Az orosz Napóleon most az egyházat is igyexik bevonni az Ukrajna LNI háborúba!!
Kvázi keresztes háborút folytat Kijev LN!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Néro2
Jézus ! meg az Úr is köszöni a sok hullát.
Máglyát mikor raktok megint rohadt csuhásaitokkal ?
kereső
Én ezt az eredetileg ukrán Coralt küldöm Ukrajna népének, az ortodox karácsony alkalmából . ( a közhiedelemmel ellentétben ez nem angolszász dal, hanem ukrán).
youtu.be/f2cKBWFmnxU
Néro2
Hogy rohadnál meg az összes csuhásoddal együtt akik támogatják a gyilkolásaidat.
Lepényleső
Ergo; ahogy az lenni szokott: az egyház áldását adta a gyilkolászáshoz!
(Senkit ne érjen meglepetés,ha adott esetben a bán kérésének eleget téve az
összes magyarnak,és vagy kereszténynek modott galeri is ilyen áldásokat oszt?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.