Németország alig egy év alatt megteremtette a függetlenséget az orosz földgáztól – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter hétfőn.

Németország levált az orosz gázról
Fotó: Youtube

A Zöldek politikusa a Berlin melletti Meseberg kastélyban – a szövetségi kormány vendégházában – tartott kétnapos kihelyezett kormányülést záró tájékoztatón felidézte, hogy 2022 elején Németország még 55 százalékban orosz forrásból fedezte a földgázszükségletét. Alig egy év elteltével ez a függőség teljesen megszűnt, legfeljebb a cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó külföldi terminálokról Németországba továbbított földgázban lehet némi "orosz molekula", és német vállalatok már egyáltalán nem vásárolnak orosz gázt – mondta.

A váltást azért kellett végrehajtani, mert az Ukrajna ellen háborúzó orosz elnök, Vlagyimir Putyin a kínálat "mesterséges szűkítésével" rákényszerítette az országot

- tette hozzá az alkancellár. Az orosz szállítások elmaradása miatt súlyos gondoktól, ellátási nehézségektől kellett tartani, de mindezt sikerült elhárítani, ami "gigantikus teljesítmény" – fogalmazott Robert Habeck.

Mint mondta, a válságot nem csupán új beszerzési források bevonásával és az infrastruktúra bővítésével, az ország első három LNG-termináljának felépítése révén sikerült elkerülni, hanem a háztartások és a vállalatok szolidaritása is kellett hozzá.

A függetlenség "árát mindenki megfizeti", ez mutatkozik meg a magas inflációban és az energia drágulásában is, de a következő fűtési szezonra már nyugodtabban lehet készülni.

A tárolók ugyanis az egy évvel korábbi 20 százalék körüli szinttel szemben 60 százalék körüli töltöttséggel zárják a telet, és lehetségesnek látszik, hogy újabb nagymértékű áremelkedés nélkül töltsék fel őket – fejtette ki a miniszter, rámutatva, hogy a földgáz világpiaci ára a megawattóránkénti 50 euró körüli, vagyis az Ukrajna elleni orosz háború előtti szintre süllyedt.

A mintegy 23 milliárd köbméter kapacitású – az EU gáztároló kapacitásának negyedét kitevő – németországi földgáztárolók üzemeltetőinek szakmai szervezete (Initiative Energien Speichern – INES) már egy februári állásfoglalásában is jelezte, hogy a vezetékes orosz gáz kiesése ellenére egyre valószínűbb, hogy a következő télen sem lesznek ellátási gondok, és október elejére ismét sikerül elérni a 100 százalékos töltöttségi szintet.

Moszkva az Ukrajna elleni háború 2022 februári kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot, annak ellenére, hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával 2022 szeptembere volt az első hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

A kormányzati adatok szerint az orosz import kiesését sikerül ellensúlyozni a diverzifikációval, új beszerzési források bevonásával. Az első számú importpartner – azaz Oroszország – helyére Norvégia lépett, és felépítették az LNG fogadására alkalmas első három tengeri terminált.

Mind a három úgynevezett úszó terminál, amelyek legfőbb eleme egy különleges hajó, hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvény (floating storage and regasification unit – FSRU).

Ezen a hajón alakítják gázhalmazállapotúvá a tartályhajókon érkező LNG-t, hogy betáplálhassák a szárazföldi vezetékrendszerbe. A berlini vezetés tervei szerint három tengerparti LNG-terminált is építenek majd. Ezek a beruházások legkorábban 2025-ben vagy 2026-ban készülhetnek el.

A szövetségi kormány 2022 tavaszán, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás után határozta el az LNG-terminálok fejlesztését, hogy felszámolja Németország függőségét az orosz földgázimporttól.

Forrás: MTI

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Gáz hogy mi nem tudunk leválni erről a gázról, bár gyanúm szerint vezetőink nem a gázról nem akarnak leválni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
And mennyivel jobb a fűtőértéke az USA és a norvég gáznak mint az orosz CH4-nak,mert az ára kicsit borsosabb!!!??
csak kérdezem?
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
Gáz hogy mi nem tudunk leválni erről a gázról, bár gyanúm szerint vezetőink nem a gázról nem akarnak leválni...
Péter2
Helyes ! A hidegháború alatt sem volt, semmilyen energetikai kereskedelem a nyugat és Szovjetunió között , mégis nyugat volt fényévekkel előbbre ,gazdaságilag , technikailag , és technológiailag , és most is így van , a posztkommunisták vizionálják csak tovább , a " haldokló nyugat " már 75 éve ,ez a mantra , 1 éve , meg , hogy a németek megfagynak ruszki gáz nélkül , csak nehogy fordítva legyen , soknak már most melege van a magyar gázszámlák láttán , vagy hidege , mert nem meri használni .
Dr. Proktor
@Péter2: Pontosítok: "mi egy nagy ugrással érjük utol a szakadék szélén álló Nyugatot!" :-)
Az élet ismétli önmagát, bele is roppantunk a nagy igyekezetbe...
polgarb
Amelyik országban éhen fagytak az emberek oda nem is kell gáz!
Terminátor
@Maccska: A csővezetékes gáz olcsóbb lenne, ha a vevők észnél lennének, s nem az átverő díjat fizetne érte.
Kell az oroszoknak a pénz!
Beb..szott a szankció!
Mi fizetjük a háborút, drága gázárrat.
Mi nem érezzük az olcsó csővezetékes gáz olcsóságát!
Csizmás Kond
Azonkívül hogy sokkal drágábban veszik máshonnan még azért is kéne büntetni, mert visszaindították a szénerőműveiket amit ők zárattak be egész európában és büntették aki nem fogadott szót...na de ez a jólét meglátjuk meddig tart...mert propagandának minden megfelel.
Dr. Proktor
@Shikari: Óh, a gazdád háborúja nem szennyezi a környezetet?
ómió
Miután a jenki "szövetségese" felrobbantotta az Északi Áramlat vezetékét!? Ezt a "meglepit"!
verőce21
Levált...? Pontosabban az amerikaiak "lerobbantották őket" az orosz gázról...! :)
csak úgy....
@Csizmás Kond: @Shikari: @ómió: @verőce21: 0rbán leg szagértöbb gárdája,akik mindent tudni vélnek, közben buták mint a segg! :)
csak úgy....
@verőce21: vergödszke,ez csak egy beteg ember fölösleges erölködése ! :)
verőce21
@csak úgy...: A te állításaid semmire sem bizonyítékok Hugyos, te egy szellemi kódis
...!
csak úgy....
@verőce21: nem is az én állításaim a mérvadók a te esetedben! itt már mindenki észrevette a rohamos szellemi leépülésedet, te szerencsétlen elmebeteg! :)
Nessy
Lehet itt gorombáskodni, a tény akkor is tény marad! Magas áron veszi kis hazánk az orosz gázt, majd itthon aztán többszörös áron kapják a közületek, a "többet fogyasztó" lakosság! Plusz a kormány száméra előnyös 27% ÁFA.
verőce21
@csak úgy...: Lári-fári, te szerencsétlen...!
csak úgy....
@verőce21: ezen majd 1 órát gondolkodtál? :) -te szerencsétlen!
Péter2
@Maccska: Ha drágább is a gáz nyugaton , ott a fizetések is a magyar 5x a gáz meg biztos , hogy nem lett 5 x drágább , de én szívesen kifizetném az 5x árat ha ITT IS ANNYI VOLNA A FIZU MINT NYUGATON , de viszont majd nektek lesz rossz , mikor jön a nyugati termék az országba , ti már annyival drágában kapjátok amennyivel az előállítása ! Mo-ra mennyiért is jön a ruszki gáz ?? Mert úgy hallani 7x drágában mint nyugatra a Norvég !
rokker33
Majd vissza sírják a zorosz gázt! Lehet mi magyarok drágán vesszük, de nem támogatjuk a háborút elinditó usát és a szaros Bident! Rövid távon jó megoldás, de megint függnek valakiktől és ha vége lesz a nagy barátságnak,akkor nyugatról sem fog jönni semmi :( Sakk matt
Csizmás Kond
@Nessy: ...légyszives mutass valami konkrét írást, ahol igazolja hogy drágábban vásároljuk a zorosztol mint ahogy másnak adja...mert így csak hogy mondunk egy nagyot az nem sokat ér.
csak úgy....
@rokker33: te elmebeteg cigánygyerek, szerinted az usa támadta meg ukrajnát? :)
te idiótább mint azt gondoltam!
Nessy
@Csizmás Kond: A tőzsdei árnál vesszük drágábban, a megkötött szerződés alapján.. Ezt már párszor elregélte még a királyi média is. Hogy más mennyiért veszi tőlük nem érdekel, itt fizetek gáz és villanyszámlát,magyar nyugdíjból.
Csizmás Kond
@Nessy: ...valami bizonyíték, mert ez csak komámasszonybeszéd...mennyi a tőzsdén és mennyit fizetünk ...
...pl te mennyit fizetsz köbméterenként vagy kilowattonként ?
verőce21
Németország úgy vált le az orosz gázról, hogy az amcsik felrobbantották a gázvezetékét...!
Ezt a "leválást" meddig akarják még maguknak hazudni...?
csak úgy....
@verőce21: ezt hány hétig gyakoroltatta veled a fideszes idomár, mire ilyen szépen betanultad? :)
csak úgy....
@verőce21: érveid mint egy 8 éves hülyegyereknek! :)
verőce21
@csak úgy...: kb. te vagy nyolcéves szinten, az egy "elmebeteg" mondatoddal...!
Kellett a németeknek egy ilyen idióta, mint te vagy...?
csak úgy....
@verőce21: én mindenhol kellek, nem úgy mint te , te szerencsétlen buta elmebeteg! :)
te már a kutyának sem!
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...tehát nem mosogatsz hanem kurváskodsz...azok kellenek mindenhol...
verőce21
@csak úgy...: Veled aztán kint vannak a vízből a németek, hülyegyerek...!
csak úgy....
@Csizmás Kond: @verőce21: az elmebeteg duett! :)
csak úgy....
@verőce21: több hasznot hozok nekik, mint te és a rühes macskád 0rbánnak! :)
csak úgy....
@Csizmás Kond: anyád mennyiért csináltatott téged magának? :) lyukas kotond esete csizmásanyuval?
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...tehát beletrafáltam...nagyon fájdalmas lehet...
jesz
Ez a német leválás pont olyan, mint Svájc semlegessége a második világháborúban...titokban halálra keresték magukat fegyverkereskedelemmel..
...a németek is titokban veszik az orosz gázt, csak másik országból..
csak úgy....
@Csizmás Kond: anyádba trafáltál bele te barom ,gumi nélkül és ezért a sok testvér -tesó! :)
kurogatod még az öreg szülédet, te elvetemült dög?
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...mongyuk azért ezen a cigó dumádon még sokat kéne változtass ...mert igy csak egy rongy kurva maradsz...
csak úgy....
@Csizmás Kond: ezt mint anyagyalázó tahó mondod? cirmi, te egy rohadék cigány!
ómió
@m73: Látom, megdugtad már a bárcáskurva anyádat! Akkor, most jöhet az, hogy Bite efftársadat leszopd! Tudod: "efftársi programod" szerint!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.