A NATO tagjának lenni nemcsak előnyökkel, hanem megnövekedett felelősséggel és kötelezettséggel jár.

Hatalmas öngólt lőhetett az Orbán-kormány: A svédek NATO csatlakozás nélkül is védettek lehetnek
Kép: 123rf

A Dagens Nyheter című svéd napilap szerint Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt közölte az Orbán Viktorral lezajlott brüsszeli találkozó után, hogy gyakorlatilag semmilyen érdemi választ nem kapott arra, Magyarország miért választotta külön a svéd és a finn NATO-csatlakozás elfogadását.

Orbán csupán azt hangoztatta, hogy nincs szándékában késleltetni egyetlen állam felvételét sem

– így Kristersson arra jutott, hogy alapvetően Törökországtól függ Stockholm csatlakozása a NATO-hoz.

Ám Svédország könnyedén védett lehet akkor is ha a finn csatlakozást elfogadja a magyar parlament, ugyanis gyakorlatilag minden oldalról NATO-tagok veszik körül Svédországot.

Ha valaki meg akarja Svédországot támadni, annak át kell verekednie magát egy NATO-tagországon

Ugyan az országok NATO-taggá válásukkal jelentősen megnövekedett biztonságot kapnak, és részei lehetnek az európai stabilitás és biztonság – a régi és az új típusú kihívások ellen egyaránt garanciát nyújtó – kiterjesztett övezetének.

Hatalmas öngólt lőhetett az Orbán-kormány: A svédek NATO csatlakozás nélkül is védettek lehetnek

Ugyanakkor az országoknak részt kell venniük a szövetség közös védelmi stratégiájának, a céloknak és a feladatoknak az alakításában, a lényeget kifejező tervezési és egyeztetési folyamatokban, a NATO jövőjének alakításában, mely hatalmas anyagi terhet jelenthet egyes esetekben.

Úgyhogy most a finn csatlakozás után védve lesznek, de őket semmiféle kötelezettség nem terheli, hogy

segítséget kellene nyújtaniuk baj esetén más NATO-országoknak.

Svédország katonailag semleges ország, de saját hadiiparral is rendelkezik, mely világszínvonalat képvisel, és mivel szinte teljesen körbe vannak véve NATO tagállamokkal, így egy rakéta kilövése után már más NATO-országoknak is lépnie kellene.

Katonai költségvetésük éves szinten 5,6 milliárd USD, a GDP 1,5%-a.

Teljes személyi állománya 2017-ben: 55 000 fő volt, melyhez tartozik még 262 000 fő tartalékos és a Nemzeti Gárda 22 000 fővel. A megnövekedett orosz fenyegetettség miatt 2018-tól visszaállították a kötelező sorkatonai szolgálatot, így négyezer 18 éves férfi és immár nő számára írják elő, hogy 9-12 hónapig szolgáljon a királyság hadseregében.

A szárazföldi és tengerészgyalogos csapatok mellett jelentős a Svéd Királyi Légierő melynek állományát 203 db harci gép alkotja, ebből 5 század több feladatú és összesen 116 db JAS 39 Gripen A, JAS 39 Gripen B-vel rendelkeznek.

A svéd haditengerészet és tengerészgyalogság egységei és katonái számos nemzetközi műveletben vettek részt Boszniában, Koszovóban, Afganisztánban és Csádban, valamint az Ádeni-öböl vizein.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegény hazám
Ennyire együgyű a kolostor malac. Ezek után nem tudom a svédek meg engedik e a grippenjeink további lízingelését, amely ismereteim szerint rövidesen lejár. Öngóljaikat már számolni sem lehet. Irány a zárt osztály egy következő agyfrissítésre! Puttonnyal, és válra vetett nyakkendővel, mert az úgy lezser, elegáns.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Havanagi
@szegény hazám: .és zsebredugott kézzel.Szotyolát sem felejtsük ki.
Nessy
@Maccska: Mit gondol, Afganisztánban, Irakban az oroszok emberbaráti szeretetből harcoltak az USA oldalán?
szegfue
@Maccska: 12:30 Szerintem először is Te félrebeszélsz! Jó lenne, ha elolvasnád @Sakk Matt: 9:19 hozzászólását a Salgóállványról, mert én azon nevettem. Továbbá én még sohasem minősitettelek még ugy sem, hogy másnak irtam volna Rólad, ugyhogy Te se tedd!
David
@szegény hazám: - A svédeknél nagyon komoly jogállamisági problémák vannak, igy nem lehet valaki a mi szövetségesünk. Tegyék rendbe a szennyest!
David
@Havanagi: - Azt is emlisd meg amikor megerőszakolta Rácznét a Parlamentben a miniszterelnök úr szeme láttára.
kulabombaafityiszre
@Maccska: március 26., 10:55
Az,hogy be akart lépni,vagy belépett két különböző dolog.
Aki lopni akar de nem lop,soha nem tudják élítélni.
Ez a probléma az érveléseddel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.