Az oroszországi felkelés nyomán kialakult helyzet folyamatosan fokozódik.

A Wagner-csapatok Moszkva felé menetelnek – A körzetben elhalasztják a ballagásokat, lemondják a rendezvényeketSTRINGER / AFP

Ahogy mi is megírtuk, Jevgenyij Prigozsin szerint az orosz állami hadsereg tegnap megtámadta a Wagner egyik táborát. Erre válaszul fegyveres felkelést robbantottak ki: a hadsereg és a nemzeti gárda egy része átállt, nagyon úgy tűnik, hogy az 1,1 millió fős Rosztov-na-Donu központját most a lázadók ellenőrzik.

A brit katonai hírszerzés a napi helyzetértékelésében arról ír, hogy szombat hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya – szemléz az MTI.

A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy Rosztovban biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.

Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is.

A Wagner további alakulatai a Voronyezsi területen vonulnak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése

– áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében.

A szolgálat értesülése szerint "nagyon korlátozott" azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak. A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak.

A helyzetértékelés szerint a válság további fejlődési irányát a következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az orosz nemzeti gárda lojalitása határozza meg döntő mértékben.

A brit katonai hírszerzés szerint az utóbbi időkben ez a legjelentősebb kihívás az orosz állammal szemben.

A telex.hu értesülései szerint a Voronyezs és Moszkva között félúton fekvő Tula városában is törölték a nyilvános rendezvényeket, írja a TASZSZ. Korábban a Moszkva irányába vonuló Wagner-katonák hírére több városban is hasonlóan döntöttek a katonák feltételezett útvonala mentén. Néhány órával azután, hogy Moszkvában különleges terrorellenes biztonsági intézkedéseket vezettek be, az orosz Terrorellenes Tanács kiterjesztette az intézkedéseket a teljes moszkvai régióra és a voronyezsi régióra is. 

Arról is beszámoltak, hogy a terrorellenes hadműveleti rendszer bevezetése miatt egy héttel elhalasztották a diplomaosztó ünnepségeket, és az iskolai ballagásokat is a moszkvai Gorkij parkban. A rendezvények jövő szombaton, július 1-én ugyanebben az időben lesznek megtartva.

Forrás: MTI, telex.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az origó szerkesztőségében még várják, mi az Orosz Tájékoztatási Hivatal Rogán Művek hivatalos álláspontja az éjjeli sajnálatos eseményekről. Az origóban már írják a cikket hogy a pironkodó Prigozsin ukrán felmenőkkel rendelkező Soros ügynök, Karácsonynak meg másodunokatestvére! A Wagner párti dollárbaloldal, Wagner békemenetel. Ha nem most van itt az ideje egy békemenetnek egészen Moszkváig, akkor soha. Mindegyik vigyen magával egy fa keresztet. Én alig várom, hogy a fideszes, megafonos bohócok elkezdjék terjeszteni a konteót, hogy a NATO meg Biden meg az öreganyám térdekalácsa beleavatkozott a háborúba azzal, hogy megvette Prigozsint, de mi, mi aztán a béke pártján álkunk. És ezek a szellemi világítótornyok nem értik, hogy ha mi a ruszki f@szt szopjuk egy olyan konfliktusban, ahol a másik oldalon ilyen spílerek vannak, akkor a dagadék hazaáruló.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
A magyar kormány kijelenti, hogy szükség esetén minden védelmet megad Vladimir Putyinnak, akinek már elő is készítették a szálláshelyét Budapesten, Nikola Gruevszki apartmanjában. Elindult már a diplomáciai autó? Hosszú az út Moszkvába főleg, hogy Ukrajnát ki kell kerülni. Most elképzeltem ahogy Viktor és Putyin valahol szibériában kapálgatja a kis kertjében a paradicsomot és kútról hordják a vizet. Meg a pottyantósra járnak a kert végében...és a Don Vétó azon lamentál,hogy régen nem a budi volt a telek végén, hanem egy stadion.
ocdn.eu/pulscms-transforms/1/VtNktkpTURBXy82MTJjNzU0ZDUwNTcyNTgxMDM3YWE3YWE3ZDMyNDM0Ny5naWaRlQLNAugAwsM
Eladott Ország
@Horizont: nma, 12:29 ♦ Eddig nem értettem, mitől speciális katonai művelet. Hát ettől lett az! Vlagyimir Iljicset a Putyilov gyár felé látták menni, mikotr megszólat az Auróra církálóágyúja. Na ez érdekes lesz, kiváncsian várom mit hoz a holnap, amúgy üssék csak egymást az orkok, minden pofon jó helyre megy, gondolom a moszkvai elitet is veri most a víz. Még egy fagyi visszanyalt a kágébésnek. Végül is, igaza lesz Putyinnak abban, hogy győzni fognak. Az egyik orosz legyőzi a másikat.
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 11:57 ♣ A guruló dollárokat most akarja elvenni a csúti geci az ellenzéktől. Semmi sem elég neki, pedig Putler és a kínaiak is pénzelik a dagadt pingvint.
kereső
@sgl: 12:39 Lukasenka éppen török honban nyaral!!!- mostanra szólt a "beutalója"...
kereső
Az orosz hatóságok nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le Jevgenyij Prigozsin szentpétervári irodájában, írja a Guardian. Az orosz média szerint körülbelül 4 milliárd rubelt - átszámítva körülbelül 16 milliárd forint - találtak Prigozsinnál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.