A német vendéglátóipar zsinórban negyedik éve veszteséges. Idén eddig nem tapasztalt szintre emelkedett a bejelentett csődök száma.

Csődhullám szüntetheti meg sok magyar munkahelyét

Mal oben, mal unten. Forrás: Pixabay

Az érintettek a kedvezményes áfa meghosszabbítását szeretnék – írja az Economx.

A kétmillió embert foglalkoztató német vendéglátóipar annak érdekében lobbizik, hogy az értékesített ételekre, italokra érvényes jelenlegi, 7 százalékos áfakulcs jövőre is megmaradjon a kovid előtt alkalmazott 19 százalék helyett. A németek 82 százaléka támogatja a kedvezményes adókulcs fenntartását, négyből hárman aggódnak, hogy a mostani gazdasági nyomás miatt éttermeket, kocsmákat, kávézókat kell bezárni.

A Német Szálloda- és Éttermi Szövetség (Dehoga) ügyvezető igazgatója Ingrid Hartges szerint a 19 százalékos áfával ​​elkerülhetetlenek lesznek a további csődeljárások a területen.

Egy exkluzív felmérés szerint a lakosság 60 százaléka a mostaninál több pénzt nem hajlandó fizetni az éttermi szolgáltatásokért, mert nem engedhetik meg maguknak az élelmiszerek, az energiaárak és a bérek masszív inflációja miatt.

Márpedig, ha visszatér a 19 százalékos áfa, kénytelenek lesznek árat emelni a vendéglátósok, holott már a mostani, kedvezményes adókulcs mellett is olyan drága az éttermi időtöltés, amely meglátszik a statisztikákon is. A vendéglátóipar eladásai és vendégszámai az idén ismét várakozáson alul maradtak, ráadásul messze elmaradnak a járvány előtti szinttől.

A németországi vendéglátóipar értékesítése a januártól júliusig tartó időszakban 9,8 százalékkal maradt el a 2019-es évtől, vagyis a szektor zsinórban negyedik éve veszteséges, ami eddig 36 ezer vállalkozás elvesztését jelentette.

A németeknél jelenleg is mintegy 14 200 éttermet, sörözőt, büfét és kávézót fenyeget a fizetésképtelenség rém. Iparági szakértők szerint számos csendes bezárás is történik, még azelőtt, hogy fizetésképtelenné válna egy cég.

A döntéshozók viszont még nem döntöttek, mivel csak október végén készül el az az adóbecslés, amelyből látható lesz, hogy mekkora anyagi lehetősége van az államnak az évente mintegy 3,4 milliárd euróba kerülő hét százalékos áfakulcs meghosszabbítására. A döntés várhatón novemberben születik meg.

Forrás: Economx
Fotó: Pixabay

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
Ezeket a műsorokat nem nézem csak tudok róluk más okból.
szaboria1
@KisTehen: Mit gondolsz kinek van több tapasztalata neked vagy nekem?
Én már robogok a 80 felé de te még szerintem nagyon messze vagy tőlem.
verőce21
A német vendéglátóiparban, idén eddig nem tapasztalt szintre emelkedett a bejelentett csődök száma...!
bence
@KisTehen: Az a fajta a te családodban található ! Érted buzikám ?!
Juhász István
Németországban mikor kezdi el a magyar kurmány az agitációját, a honi aksigyárakban végzendő, JÓL FIZETETT MUNKAHELYEK felé ? Gondolom, a németek, a nyomorgató helyzetük miatt rohannának szerződéseket kötni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.