Hét európai uniós tagország rendelt lőszert az Európai Békekeret keretében jóváhagyott uniós programon keresztül Ukrajna fegyverkészleteinek biztosítására – erősítette meg az MTI-nek Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője pénteken.

Hét uniós ország rendelt lőszert Ukrajna megsegítéséreFotó: Pixabay

Az uniós szóvivő által megerősített információk szerint ez idáig hét tagállam élt azzal a lehetőséggel, hogy az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) keresztül, az Európai Békekeret keretében 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszert és rakétákat szerezzen be Ukrajna katonai erejének biztosítására.

Az uniós ügynökség nem nevezte meg az érintett országokat, ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a vonatkozó tárgyalások állása szerint az elkövetkező hetekben és hónapokban további megrendelések várhatók.

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácsa május elején hagyta jóvá, hogy a tagországok közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára. A rendelet meghirdetett célja az, hogy a tagországok hozzájárulhassanak Ukrajna ellenállóképeségének megerősítéséhez, ahhoz, hogy az ország képes legyen megvédeni függetlenségét, önállóságát és területi egységét, valamint ahhoz, hogy védelmet nyújthasson a polgári lakosság számára az orosz agresszióval szemben.

Az uniós programon keresztül megvalósuló támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők ellátását 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal. Ezeket az eszközöket az uniós tagállamok szerezhetik be az Európai Unióban, illetve Norvégiában telephellyel rendelkező vállalatoktól. A finanszírozás továbbá lehetővé teszi e lőszerek és rakéták gyártását az EU-ban, illetve Norvégiában.

Információk szerint a hét érintett ország között van Litvánia és Luxemburg. A luxemburgi védelmi minisztérium a Reuters megkeresésére megerősítette, hogy 2 millió eurót (mintegy 800 millió forint) különített el a vonatkozó vásárlásra.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Helyes a döntés és a cselekedet, hogy - " az ország képes legyen megvédeni függetlenségét, önállóságát és területi egységét, valamint ahhoz, hogy védelmet nyújthasson a polgári lakosság számára az orosz agresszióval szemben " -hozzáteszem egész Európának káros volna hogyha az orosz horda a kontinens közepe fele nyomulna területet szerezne !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: téged kedves tetves dadogós tehén , Dobó - eger várkapitánya a hegedüs mellé aggatna!
jáger laszló
Természetesen ezek kizárólag békés lőszerek az ukrán emberek védelmét szolgálják!
Ennyit a cinizmusról is!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
vacsi
"Az uniós ügynökség nem nevezte meg az érintett országokat" - na, itt a lényeg!
Péter2
@Maccska: Nem kell sok honvédő , csak jó fegyver ,ami kompenzálja a mennyiséget ,és az van, mert az amerikai fegyverek fényévekkel jobbak mint az orosz , és jól működnek mint Afganisztánban a szovjet horda és szövetségesei ellen , ráadásul az elhibázott stratégiával az Ukránoknak kerültek nagy helyzeti előnybe , mert az oroszok jó táptalajt teremtettek a gerilla háborúhoz , ami mindig a támadó fél hatalmas hátrányát jelenti , nem véletlen nem tudnak már lassan 2 éve az orosz komcsi haverjaitok előre törni , az ilyen helyzetekbe , egy szakasz , ami 15-20 fő akar meg tud állítani akár 300 vagy több embert is ennyit számít a helyzeti előny , ember meg mindig lesz annyi , hogy ezt a nyomást és kisebb sikereket elérjenek , ráadásul rengetegen utálják az oroszokat a világban így zsoldos is van bőven , közelebb laknék Ukrajnához ,nem az ország ,másik felébe egy fél évre beszállnék melléjük .
ómió
Hát, ha a "mészárszékpártiak dolgoznak"...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.