A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei támadásának eddig legkevesebb huszonkét izraeli halálos és több mint ötszáz sebesült áldozata van az izraeli mentőszolgálat és a kórházak szombat kora délutáni közlése szerint.

Netanjahu: Háborúban állunk – a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek már ki Izraelre
Fotó: MOHAMMED ABED / AFP

Rakéták tucatjait lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, s fegyveres csoportok hatoltak be izraeli településekre.

A meglepetésszerűen támadó fegyveresek elhurcoltak ismeretlen számú izraeli túszt a Hamász uralta Gázai övezetbe.

A szárazföldi támadásban a fegyveresek több mint tíz olyan izraeli települést támadtak meg, amely közel van az övezethez. Ezek közül hétben még helyi idő szerint délben is bent voltak.

A szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek már ki Izraelre szombaton.

Izrael teljes mozgósítást rendelt el, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael "háborúban áll".

Elmarad a hétfőre tervezett a cseh-izraeli közös kormányülés

Az izraeli belpolitikai helyzet miatt elmarad a hétfőre Prágába tervezett cseh-izraeli közös kormányülés – jelentette be Václav Smolka cseh kormányszóvivő szombaton Prágában.

Izraelt szombaton délelőtt összehangolt terrortámadás-sorozat érte a palesztin radikális mozgalom, a Hamász részéről, az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az ország háborúban áll.

Vezető cseh politikusok azonnal elítélték a terrortámadást és támogatásukról biztosították Izraelt.

Elítélem az Izrael elleni terrortámadásokat. Az erőszak ártatlan áldozataira gondolok, azt kívánom izraeli barátainknak, hogy mihamarabb úrrá legyenek a helyzeten, békében és biztonságban élhessenek. Ezt az igyekezetüket Csehország mindig támogatta és támogatja

– írta az X közösségi platformon Petr Fiala kormányfő.

Petr Pavel cseh államfő nyilatkozatában szintén elítélte az Izraelt ért támadást. Úgy véli, hogy ezek a terrorista cselekmények hosszú időre akadályozhatják a palesztin-izraeli konfliktus megoldására tett bármiféle erőfeszítéséket.

Ezek az agresszív akciók kiváltják Izrael jogos és kemény válaszát, amely sok áldozattal fog járni. A problémák megoldása nem az agresszív fegyveres akciókon keresztül vezet. A megoldásokat a tárgyalóasztalnál kell keresni, nagy adag jóakarattal

– áll a cseh elnök nyilatkozatában.

Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szintén támogatásáról biztosította Izraelt.

Hétfőn Prágába várták Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és kormányának több tagját, hogy a cseh-izraeli kapcsolatok időszerű problémáiról és az együttműködés megerősítéséről tárgyaljanak. Netanjahu a cseh államfővel, és a parlament két házának elnökeivel is találkozott volna.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
@KisTehen: Izrael van annyira erős,hogy nem szorul ebben az esetben sem amerikai katonai segítségre,szóval ne reménykedj. Tovább döglenek a ruszki elvtársaid. Hamarosan te is következel ne aggódj.
izéke
Csikari már jelentkeztél önkéntesnek? Hív a hamasz vár a( na nem a máv ) halál!
izéke
@KisTehen: Izrael van annyira erős,hogy nem szorul ebben az esetben sem amerikai katonai segítségre,szóval ne reménykedj. Tovább döglenek a ruszki elvtársaid. Hamarosan te is következel ne aggódj.
izéke
@KisTehen: baszod ha az a többezer raketa csak ekkora kárt tud okozni...de az oroszok nem a palesztinoknak adnák ha lenne ennyi rakétájuk hanem Ukrajnára lőnék. Ennxire buta vagy,változtass nevet,légy inkább kismajom
simmering73
"Ahogy Putyin Ukrajna ellen indított háborúja pontosan megmutatja az illiberális keresztény állam lényegét, úgy a Hamasz mostani tömeggyilkos támadása világossá tette, mi az ügy, amiért az ún. palesztinok harcolnak: Izrael megsemmisítése, a zsidók elüldözése, megölése és a földjük elfoglalása. Ezért támogatja az „ügyüket” Irán és minden zsidóellenes hatalom és szervezet. Ezt várják tőlük, ez a cél.

Az emberi jogi maszlagnak bedőlt liberálisok jóhiszeműségét nem lehet kétségbe vonni, a palesztin törekvések miatt keletkezett konfliktus békés megoldásának igyekezetét értékelni lehet, de most szembe kell nézni azzal, hogy minden ilyen próbálkozás és engedmény csak újabb lépés volt a valódi cé legitimálása felé. Az Európai Unió is hibát követett el, amikor nagy pénzeket öntött a korrupt palesztin hatóság kezébe. Pénzzel akartak vásárolni békét."
nepszava.us/a-hamasz-gyilkolasa-veget-vetett-a-palesztinok-un-ugyenek/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.