A kinevezéseket és az új kormányt szerdán jelenti majd be a köztársasági elnök – írta meg a hvg.hu.

Megválasztották Donald Tusk-ot – programot is hirdetett

Fotó: Donald Tusk/Facebook

Donald Tuskot választották meg hétfőn Lengyelország miniszterelnökévé, miután elődje, Mateusz Morawiecki veszített a bizalmi szavazáson .

Tusk kedden délelőtt hirdette meg programját, amelyben hangsúlyozta a jogállamiság, a felelős költségvetési politika, és a tiszteletteljes kötelességvállalás jelentőségét.

A miniszterelnök demokratikus jogállamot, az állami tisztségek szakértelemmel való betöltését, és a korrupció elleni jogi fellépést ígérte.

Tusk célja egy összetartó, megosztottság nélküli társadalom megteremtése, elutasítva az állami intézmények pártpolitikai befolyását és az ügyészség politikai célokra való felhasználását.

Az új kormány nem a bosszú szándékával, hanem a törvényes felelősségre vonással foglalkozik azokkal, akik korrupcióval vagy más törvénytelenséggel vádolhatók.

Tusk kifejezte elkötelezettségét az Európai Unió iránt, ígérve, hogy visszaszerzi Lengyelország méltó helyét az EU-ban. Gyorsítani kívánja az uniós támogatások felhasználását és hangsúlyozza az ország szerepét Ukrajna háborújában.

A miniszterelnök a béremelésre is kiemelt figyelmet fordított, ígérve, hogy január 1-től 30 százalékos béremelést biztosítanak a tanároknak, anélkül, hogy veszélyeztetnék a költségvetési stabilitást.

Az azonos nemű párok jogi helyzetét a Emberi Jogi Bíróság döntése alapján rendezik, és tiszteletben tartják a korábbi kormány kötelezettségvállalásait.

A hvg.hu szerint kormány céljai között szerepel továbbá az oktatás és az igazságügy átalakítása, valamint a hadseregfejlesztés folytatása. A külföldi kapcsolatok terén Radek Sikorski tapasztalt külügyminiszter tér vissza a kormányba.

Az új kormány hivatalosan január 1-jén veszi át a feladatokat, és Tusk lesz az ország jogi értelemben vett miniszterelnöke.

Forrás: hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Jó az igaz barát, különösen, ha lengyel!
human
Orbán gondolom elsőként gratulált. Vagy ez a gesztus csak az illibbant vezetőknek jár?
ómió
Akkor, most a lengyelek is megszopják a bolsikat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.