A coloradói legfelsőbb bíróság kimondta, hogy Donald Trump a 2021. január 6-i zavargásokban való részvétele miatt nem töltheti be ismét az elnöki tisztséget – számolt be a Politico.

Nem szerepelhet a republikánus előválasztás coloradói indulói között Donald Trump volt amerikai elnök

- erről döntött Colorado állam legfelsőbb bírósága kedden.

Döntött a bíróság: Trump nem indulhat az elnöki székért

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én. Az elnökválasztást 2024 őszén tartják az Egyesült Államokban. Jelenleg a republikánus szavazók 69 százaléka támogatja Trump jelöltségét, míg a második legnépszerűbb Ron DeSantis floridai kormányzót 13 százalék. Az elnökjelöltségről döntő előválasztási folyamat január közepén kezdődik Iowa államban, az elnökválasztást 2024 őszén tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Charlie Neibergall

Az állam legfőbb jogi fóruma helyt adott annak a kezdeményezésnek, amely az amerikai alkotmány 14. kiegészítésére hivatkozva kezdeményezte az előző elnök eltávolítását a republikánus előválasztás indulói közül.

A 4 igen és 3 nem szavazattal meghozott határozat végrehajtását felfüggesztették a január 4-i fellebbezési határidő lejártáig, ameddig az érintettek az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé vihetik az ügyet.

Az állam közigazgatásának demokrata vezetője közleményben erősítette meg eltökéltségét, hogy érvényt szerez a bíróság döntésének.

Colorado állam legfelsőbb bíróságának mind a 7 tagját demokrata kormányzó nevezte ki.

Donald Trump kampányszóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságánál fellebbeznek és egyúttal visszautasította a határozatot, amelyet teljes mértékben hibásnak és antidemokratikusnak minősített.

Colorado választási hatósága azt közölte, hogy az ügyet január 5-ig le kell zárni, mert akkor véglegesíti az előválasztásokon indulók listáját.

A döntés alapjául szolgáló 14. alkotmánykiegészítést a polgárháború után hozták, ami eltiltja a további közhivatal viselésétől azt az alkotmányra esküt tett tisztségviselőt, aki "zendülésben érintett". Az ügyben Donald Trump ellen a 2021. január 6-i eseményeket hozzák fel. Trump tagadja, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el a Washingtonban tartott tüntetések idején.

Colorado állam legfelsőbb bírósága az ügyben ősszel tartott meghallgatásán is megosztottak voltak a bírói tanács tagjai, többen azon a véleményen voltak, hogy nem a testület feladata annak eldöntése, hogy Donald Trump érintett volt-e zendülésben.

Forrás: MTI, Portfolio

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Őrnagy: @KisTehen: @Shikari: @Philip Marlowe: Nektek nem számít a demokrácia, az USA alkotmánya, ami pontosan meghatározza ezt a cselekedetet, a zendülés ténye...
Nektek nem jó ez a döntés, habár személy szerint nektek totál érdektelen, de követitek a gazdátokat.
Megint egy dolog lett világos, hogy nagyon tájékozatlanok, befolyásolhatók és buták vagytok.
Ennyi!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Alfa
a kibaszott magyar kormány mit pofázik bele a nagy USA belügyeibe??? csak nem beállt a majré a kurva fideszesekbe???
ómió
@Péter2: Szóval, rájuk kell hazudni, viszont "efftársiasan", mert egyébként "bíróságon nem áll meg", az adott, még ilyen létező tagállamban! Ott, aztán, még "dübörög a haladás"!
ómió
@Aki Én: Mit nem értettél, bolsiék szarfaszúja!? Már megint semmit!?
surdilloFUJT
@m73: Lehet,hogy paszkonca,de,hogy idióta az biztos!!!
surdilloFUJT
@ómió: na orbánszoppancs,az egyik legidiótább fitkány a fidess beltenyészetből!!!
ómió
@surdilloFUJT: A Böszmeánuszból óbégatsz, bolsi szarospofa!? Legalább az ünnepekre pucold le a szart a képedről!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.