A coloradói legfelsőbb bíróság kimondta, hogy Donald Trump a 2021. január 6-i zavargásokban való részvétele miatt nem töltheti be ismét az elnöki tisztséget – számolt be a Politico.

Nem szerepelhet a republikánus előválasztás coloradói indulói között Donald Trump volt amerikai elnök

- erről döntött Colorado állam legfelsőbb bírósága kedden.

Döntött a bíróság: Trump nem indulhat az elnöki székért

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én. Az elnökválasztást 2024 őszén tartják az Egyesült Államokban. Jelenleg a republikánus szavazók 69 százaléka támogatja Trump jelöltségét, míg a második legnépszerűbb Ron DeSantis floridai kormányzót 13 százalék. Az elnökjelöltségről döntő előválasztási folyamat január közepén kezdődik Iowa államban, az elnökválasztást 2024 őszén tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Charlie Neibergall

Az állam legfőbb jogi fóruma helyt adott annak a kezdeményezésnek, amely az amerikai alkotmány 14. kiegészítésére hivatkozva kezdeményezte az előző elnök eltávolítását a republikánus előválasztás indulói közül.

A 4 igen és 3 nem szavazattal meghozott határozat végrehajtását felfüggesztették a január 4-i fellebbezési határidő lejártáig, ameddig az érintettek az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé vihetik az ügyet.

Az állam közigazgatásának demokrata vezetője közleményben erősítette meg eltökéltségét, hogy érvényt szerez a bíróság döntésének.

Colorado állam legfelsőbb bíróságának mind a 7 tagját demokrata kormányzó nevezte ki.

Donald Trump kampányszóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságánál fellebbeznek és egyúttal visszautasította a határozatot, amelyet teljes mértékben hibásnak és antidemokratikusnak minősített.

Colorado választási hatósága azt közölte, hogy az ügyet január 5-ig le kell zárni, mert akkor véglegesíti az előválasztásokon indulók listáját.

A döntés alapjául szolgáló 14. alkotmánykiegészítést a polgárháború után hozták, ami eltiltja a további közhivatal viselésétől azt az alkotmányra esküt tett tisztségviselőt, aki "zendülésben érintett". Az ügyben Donald Trump ellen a 2021. január 6-i eseményeket hozzák fel. Trump tagadja, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el a Washingtonban tartott tüntetések idején.

Colorado állam legfelsőbb bírósága az ügyben ősszel tartott meghallgatásán is megosztottak voltak a bírói tanács tagjai, többen azon a véleményen voltak, hogy nem a testület feladata annak eldöntése, hogy Donald Trump érintett volt-e zendülésben.

Forrás: MTI, Portfolio

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Őrnagy: @KisTehen: @Shikari: @Philip Marlowe: Nektek nem számít a demokrácia, az USA alkotmánya, ami pontosan meghatározza ezt a cselekedetet, a zendülés ténye...
Nektek nem jó ez a döntés, habár személy szerint nektek totál érdektelen, de követitek a gazdátokat.
Megint egy dolog lett világos, hogy nagyon tájékozatlanok, befolyásolhatók és buták vagytok.
Ennyi!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Szargyártó azonnal hívassa be Pressmannt és tiltakozzon,egyúttal adományozzanak magyar állampolgárságot tramplinak :))))
Cherry
Ez igy nem helyes , egyenlőre csak egy államban Colorádó
Aki Én
@Maccska: Miért avatkozol mások belügyeibe???
ómió
Ilyesmi, ugye, a "demokratikusabbaknál" nem lehetséges!?
Nyírfa
Na, hála az égnek, egy pojácával kevesebb lesz a pódiumon. Olyan vezető lenne jó, mint amilyen Obama volt, de hasonlóan fajsúlyos politikus a demokratáknál sincs, nemhogy a republikánusoknál.
Aki Én
@ómió: @Maccska: Nem akartok privátban beszélgetni? Szerintem qrvára egy hullámhosszon vagytok.
C_3PO
Van helyette jobb, ez csak ilyen marketing-fogás volt!
Péter2
@ómió: A döntés alapjául szolgáló 14. alkotmánykiegészítést a polgárháború után hozták, ami eltiltja a további közhivatal viselésétől azt az alkotmányra esküt tett tisztségviselőt, aki "zendülésben érintett". Ez a törvény a polgárháború óta demokratikus , és az is marad , Trumpnak nem kellett volna lázítani , és megkérdőjelezni azt a választást amit ők bonyolítottak le , letagadni meg nem tudja mivel mindenről videóanyag van !
csak úgy....
trampli és 0rbán diliházba valók, nem elnöki posztra! - ebböl a kettöböl még soför sem lehetne ,mert nem mennének át a kötelezö pschiatriai vizsgálatokon!
Aki Én
@Őrnagy: @KisTehen: @Shikari: @Philip Marlowe: Nektek nem számít a demokrácia, az USA alkotmánya, ami pontosan meghatározza ezt a cselekedetet, a zendülés ténye...
Nektek nem jó ez a döntés, habár személy szerint nektek totál érdektelen, de követitek a gazdátokat.
Megint egy dolog lett világos, hogy nagyon tájékozatlanok, befolyásolhatók és buták vagytok.
Ennyi!
Peller Anikó
@Aki Én: Jajj minek simogatod őket, segghülyék, aljas propagandisták, hazaáruló bitang románok.
Aki Én
@KisTehen: Megint túlfuttatod mag, te ostoba vén bohóc.
rücsü41
Úgy látom hogy sokan nem veszik tudomásul, hogy ez nem egy állami döntés volt, hanem egy független bíróság döntése, amely megállapította Trump bűnösségét zendülésben, és ami miatt alkalmatlannak tartották az elnöki tisztségért való választási versenyben való részvételre.Tehát igenis , ez egy demokratikus eljárás eredménye volt, és nem a hatalom visszavágása .Itthon ha a bíróság egy ítéletében a közügyektől eltilt valakit mert bűncselekményt követett el, senki nem háborodik fel, s ezért nem érthető ,hogy a volt amerikai elnök esetében miért háborognak egyesek, a külügy miniszter és Schiffer András ügyvéd, akik még részben sem ismerik a per anyagát amiben a volt amerikai elnököt elítélték, de már is ráhúzták a vizes lepedőt az amerikai demokráciára, és felháborítónak tartották egy bíróság döntését!Mi ez ügyvéd úr, ezt a külügyminisztertől aki nem jogász már meg sem kérdem, nem tiszteljük annyira más állam bíróságának döntését, hogy azt ismeretek nélkül is támadjuk, és a demorácia működését kérjük számon, csak azért mert nálunk sem a kormányfőt sem az állam elnökét nem vádolta meg Polt úr például a covid járványban elhunyt miatt, illetve azért mert a kormány elnöke nem intézkedett időben és megfelelően a járvány idején a betegek ellátásáról, és volt olyan kórház ahol a betegeket haza küldték hogy legyen hely a covid betegek számára, és a hazaküldött beteg ezért elhalálozott?Miért nem háborodtak fel ekkor Önök? Csak nem azért mert puszi pajtások a kormányfővel és az állam elnökével, netán egy pártban is voltak valamikor, vagy ők különlegesek mint a tejbe tök, rájuk nem vonatkoztak a törvényeink??
Aki Én
@KisTehen: ...igen, erre te vagy a legjobb példa.
simmering73
@KisTehen: Te miért jössz a magyar btk-val, te segghülye. Úgy gondolod Amerikában is a zendülés definíciója megegyezik a magyaréval? Miért maszatoljátok ti mindig a szart?
simmering73
Gyászba borult a fidesz, meg az itt ajvékoló néhány debil.
csak úgy....
@KisTehen: csak nem a magyar btk.-t akarod ráhúzni az amcsikra,te szerencsétlen merha?!
különben se pofázzatok bele az amik dolgába, - pondrók vagytok ti ahhoz!
simmering73
Trump „kognitív fogyatékosnak” nevezte Bident, akit összekevert Obamával, majd azt mondta, hogy Biden a „II. világháborúba” vezet minket
nepszava.us/trump-kognitiv-serultnek-nevezte-bident-akit-osszekevert-obamaval-majd-azt-mondta-hogy-biden-a-ii-vilaghaboruba-vezet-minket/
Peller Anikó
@simmering73: A tramp simán fogyatékos. Ezért tetszik a románcsicskáknak mega bánatnak.
Sakk Matt
@KisTehen: Most komolyan a magyar BTK-t citálod egy USA belügyhöz?!

A 14. módosítás ezt mondja: "A harmadik pont a Konföderáció volt tisztségviselőinek azt a jogát korlátozza, hogy szövetségi hivatalt viseljenek. A pont úgy fogalmaz, hogy aki egyszer hivatali esküt tett arra, hogy az Egyesült Államok Alkotmányát védelmezni fogja, majd később segítséget nyújtott az Egyesült Államok ellenségeinek, az nem viselhet hivatalt a szövetségi államapparátusban."

Tehát nem a kormány ellenségéről van szó, hanem az Egyesült Államok ellenségéről!
Ráadásul január 6-án 2 hete volt vissza a hivatal leadásáig, mivel Bident már megszavazták a választáson!

Ma hasonló aljasságokat művel Orbán. Hatalomban támogatja Magyarország ellenségeit!
csak úgy....
@KisTehen: segghülye az anyád,aki óvszer nélkül feküdt össze az ismeretlen katonával, apáddal!
csak úgy....
@Shikari: tibim,rólad még a jó istenetek ,0rbán viktor sem bírja lemosni az elhíresült gyogyósságod! :)
izéke
@Shikari: hé te kishitler ezeket te magad sem hiszed el :)))))) inkább számold újra a szavazatokat,hátha trampli győz
csak úgy....
@Shikari: igen tibim,sajnos az vagy! :) egy buta elszabadult,garázda majom!
Nyírfa
@Horizont: 12.54

Amikor Biden kezet fog a láthatatlan partnerrel, az legalább olyan kínos, mint Orbán kényszermozgásai. Jövőre 82 éves lesz, ideje visszavonulnia. Az USA-ra is ráfér egy alapos frissítés, de minden szempontból. Hol van a Kennedy-klán? Csak akad köztük egy elnöki talentum.
justhpeter
Jó Viktorunk törölgetheti a könnyeit.
csak úgy....
@Nyírfa: frissítés már az egész világra ráférne!
erre van egy hofi poén: "Jézus fent van a keresztfán, és a sebéből folyik a vér, a seben különböző bogarak meg legyek ott… A katona, aki ott áll őrséget, megsajnálja Jézust, és a dárdájával elhessegeti a legyeket meg a bogarakat. Azt mondja neki Jézus: “Hagyjad, fiam. Csak éhesebbek jönnek.”
Másol
ez a sárga haju demens is egy hatalommániás
Péter2
@Őrnagy: Te épp olyan gyagyás vagy ,mint gazdád a kolostori varánusz , te is öltögeted pörgeted a nyelved ? Feszengsz mikor írogatsz ? Nyakkendőd is rángatod, és vokálisan is tikkelsz ?
jesz
Trump elnök úr! Rá teccett pacsálni...de van még idő...jövő ősszel már más lesz a helyzet(vagy nem)
Yoda69
Nagyon helyes. Remelem a bortont se ussza meg. Az amit muvelt, ot ember eletebe kerult.
Nessy
Egy szuverén állam, független bírósága iítéletet hozott! Közünk hozzá? Hiszen mi is szuverén állam vagyunk, és nem tűrjük, hogy beleszóljanak kritizáljanak mások! Akkor úgy illik, hogy mi se kritizáljuk más államok belügyeit!
Nyírfa
@csak úgy...: 13.43

Ahogy mondod: az egész világra. Vannak is próbálkozások, csak a többség úgy ragadt rá a bejáratott útra mint légy a légyfogóra. Igaz, hogy a kitaposott út a pokolba vezet, de azt gondolják, ha az elődöknek jó volt, nekik is megteszi.
izéke
@Őrnagy: milyen szerencse,hogy te itt vagy és ( kialudt ) fáklyaként utat mutatsz :))))))))
csak úgy....
@Őrnagy: te a gondolataidat az értelmedet egy trágyadomb kellös közepén tarthatod dugiban ,gondolván onnan nem lophatja el senki! :)
sok bunkó parasztot láttam már életemben,de hozzád foghatót idióta,beteget még sosem!
Péter2
@Őrnagy: Megint fosod itt magadat te libnyák liberális elvek mentén élsz , használod az internetet te marha, ez liberális vívmány , megint nem az elveitek mentén éltek , miért nem ? Mert amit én nem szeretek, vagy utálok, azt nem használom te véglény ! Ti ott, és oda szartok ahonnét zabáltok . Igazi nemzethyek vagytok, ez az ismertetőjeletek .
koszpeko
@Maccska: "Mi lenne ha Magyarországon minden bírót a fidesz jelölne ki?"

Te sötét barom!
Ki nevezi ki Mo.-n a bírókat?
Nem az OBH?
Az OBH fejeseit ki nevezi ki?
Te egy hülye barom vagy.
Ezt napi szinten bizonyitod.
kereső
Miért lepődtök meg azon, hogy egy demokratikus jogállamban a független biróság ilyen határozatot hoz, és ez megkérdőjelezi a fideSS-es siserehad? Hiszen ezeknek természetes az is, ha a magyar kormány jogerős magyar, és nemzetközi birősági itéleteket nem hajt végre, ill szabotálja azokat.
"Ahogy arról beszámoltunk, a Fővárosi Ítélőtábla szeptemberi végzésében azonnali jogvédelmet rendelt el a főváros számára a szolidaritási hozzájárulás ügyében indított közigazgatási perben. A fővárosi önkormányzat éppen ezért meglepődve tapasztalta, hogy az államkincstár két hónap után, novemberben egyszerűen leemelt a számlájukról két havi összeget, 5,6 milliárd forintot és bejelentette, hogy decemberben további 3,87 milliárdra tartanak igényt, holott a per még nem zárult le. Karácsony Gergely főpolgármester szerint „ez egyszerűen lopás, hatalommal való visszaélés”, éppen ezért a főváros feljelentést fog tenni az ügyben. Hozzátette:– A bíróság kimondta, hogy a fővárosi közszolgáltatások további zavartalan működése előrébb való, mint a jogilag is vitatott kormányzati sarc kifizetése."
De hozhatnám példának Iványi Gábor egyháza részére magyar, és nemzetközi biróság által megitélt kártérités ki nem fizetését.
Ezeknek a demokrácia, a birói/igauságszolgáltatási függetlenség, a jogállam - szitokszü, /mert "liberális marhaság"- mondja orbán.
kereső
Aki meg azzal jön, hogy "demokrata párti kinevezés", az nincs tisztában azzal, hogy a birói szék, az ügyészi szék az USA-ban választással tölthető be- azaz az állampolgárok szavaznak. Na, ennyit a fejőstehén okosságáról.
csak úgy....
@Őrnagy: ma ismét krónikus magömlésed vagyon,te lefosott kilóméter kavics?
csak úgy....
@Őrnagy: te egy ritka buta bunkó munkásör közlegény lehettél! :) @Shikari: tibim te buzzancsnak is kaka, - téged leszar az egész családod mióta a lányaid bugyijában turkáltál,mikor nem volt otthon az asszony! ezért is menekültél zalába,te hígagyú!
csak úgy....
@m73: szereti a gyerekeket ,talán még a kaletánál is jobban! ;)
Alfa
a kibaszott magyar kormány mit pofázik bele a nagy USA belügyeibe??? csak nem beállt a majré a kurva fideszesekbe???
ómió
@Péter2: Szóval, rájuk kell hazudni, viszont "efftársiasan", mert egyébként "bíróságon nem áll meg", az adott, még ilyen létező tagállamban! Ott, aztán, még "dübörög a haladás"!
ómió
@Aki Én: Mit nem értettél, bolsiék szarfaszúja!? Már megint semmit!?
surdilloFUJT
@m73: Lehet,hogy paszkonca,de,hogy idióta az biztos!!!
surdilloFUJT
@ómió: na orbánszoppancs,az egyik legidiótább fitkány a fidess beltenyészetből!!!
ómió
@surdilloFUJT: A Böszmeánuszból óbégatsz, bolsi szarospofa!? Legalább az ünnepekre pucold le a szart a képedről!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.