Májusban az asszisztált halálról kerül törvényjavaslat a francia parlament elé, jelentette be Emmanuel Macron köztársasági elnök. A francia társadalom többsége támogatja az asszisztált halál legalizálását, az egészségügyi dolgozók széles köre és a katolikus egyház viszont ellenzi.

A France 24 tudósítása szerint az elnök közölte, a jogszabály lehetővé tenné, hogy az orvosok halálos szert írjanak fel azoknak, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, fájdalmuk nem csillapítható, ugyanakkor még képesek önálló döntéseket hozni.

Macron legalizálná az asszisztált halál intézményét

Fotó: AFP

Az asszisztált halál csak szigorú ellenőrzés mellett lenne lehetséges. Erős feltételek teljesülése esetén az emberek saját kezűleg adhatnák be maguknak a halálos anyagot, vagy ha cselekvőképtelenek, hozzátartozót vagy egészségügyi dolgozót hívhatnának segítségül. Kiskorúak és neurodegeneratív betegségben, például demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedők számára nem lenne elérhető az asszisztált halál.

Macron szerint ez nem egy új jog vagy új szabadság, de mégis olyan utat jelöl ki az érintettek számára, ami eddig nem létezett.

Az eutanázia arra utal, hogy valaki életének a beleegyezésével vagy a beleegyezése nélkül vetnek véget, és itt nem ez a helyzet. Nem is asszisztált öngyilkosság, mert ez esetben az ember szabadon és feltételek nélkül eldobhatja az életét – tette hozzá az elnök.

Gabriel Attal miniszterelnök az X-en azt írta, a törvénytervezet május 27-től kerül a francia parlament elé. "A halál nem lehet többé tabutéma, amelyről hallgatni kell" – tette hozzá.

Több egészségügyi dolgozói csoport azonban "megdöbbenését, dühét és szomorúságát" fejezte ki a terv miatt.

Macron "nagy erőszakkal jelentett be egy olyan rendszert, amely távol áll a betegek igényeitől és az egészségügyi dolgozók mindennapi valóságától, és amely súlyos következményekkel járhat az ellátási viszonyokra nézve" – fogalmaztak közös nyilatkozatukban a palliatív ellátásért, a rákbetegek támogatásáért és a szakápolókért felelős egyesületek.

A katolikus egyház sem ért egyet az elnök törvényjavaslatával. "Egy ilyen törvény, bármi legyen is a célja, az egész egészségügyi rendszerünket a halál mint megoldás felé hajlítja" – mondta Eric de Moulins-Beaufort, a francia püspöki konferencia vezetője a La Croix-nak.

A közvélemény-kutatások szerint a franciák 70 százaléka támogatja a törvényjavaslatot.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
0rbán egy lóhosszal megelözte ,hiszen a magyar kórházakban a tétlen,tehetetlen eutanázia már vagy 10 éve müködik..
namihami
Kivánok a sok ellenzőnek hasonló állapotot vagy családon belüli helyzetet!
Élje át vagy nézze végig és akkor hangoztassa a keresztényi vagy egyéb tiltakozását!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.