Minden idők legnagyobb választási veresége fenyegeti a kormányzó brit Konzervatív Pártot a vasárnap ismertetett legfrissebb felmérés szerint.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi lap közlése szerint, ha most tartanák a brit parlamenti választásokat, a konzervatívok kevesebb mint 150 mandátumhoz jutnának csupán. Jelenleg 348 tagból áll a konzervatív frakció.

Katasztrofális választási vereség várhat a Konzervatív Pártra idén Nagy-Britanniában

Rishi Sunak konzervatív brit miniszterelnök. Fotó: MTI

Az ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt ugyanakkor több mint 400 mandátumot szerezne, mintegy megduplázva a mostani 200 helyét a 650 fős alsóházban.

Ha így történik, a toryk a párt fennállása óta nem tapasztalt katasztrofális vereséget szenvednének. A Konzervatív Párt eddigi legnagyobb választási veresége 1906-hoz kötődik, amikor mindössze 156 képviselői helyet szereztek a londoni parlament alsóházában.

A Munkáspárt a hivatalos közvéleménykutatások többsége szerint elsöprő, közel 30 százalékos előnyben van támogatottságát tekintve a konzervatívokkal szemben – írja az MTI.

A brit törvényi előírások szerint legkésőbb 2025 januárjára ki kell írni a következő parlamenti választást az Egyesült Királyságban, ugyanakkor általános várakozások szerint a választásra még az idén sor fog kerülni Rishi Sunak tory miniszterelnök döntését követően.

Az Ipsos legfrissebb közvéleménykutatása szerint a választók csupán mintegy 20 százaléka adná szavazatát a konzervatívokra, miközben a Munkáspárt jelöltjei a szavazatok 47 százalékát szereznék meg.

Nagy-Britannia gazdasága recesszióba süllyedt, a megélhetés egyre nehezebb sokak számára, az országban gyakoriak az esetenként teljes ágazatokra kiterjedő sztrájkok.

A konzervatívok mélyrepülésének kezdete Boris Johnson miniszterelnöksége idejére datálódik, a világjárvány idején kirobbant Partygate-botrány indította meg a pártot a lejtőn, a lejtmenet pedig egyre feltartóztathatatlanabbnak tűnik.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Elég pepita lett az egész monarchia...a királyi családtól a kormányig...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.