Álruhába öltözött fegyveresek automata fegyverekkel nyitottak tüzet péntek este Moszkva közelében koncertlátogatókra, közülük legalább 60 embert megöltek és 145-öt megsebesítettek a támadás során. A terrorakciót az Iszlám Állam vállalta magára. Putyin még nem szólalt meg a brutális támadással kapcsolatban.

A beszláni iskola 2004-es ostroma óta a legvéresebb oroszországi támadásban a fegyveresek civileket gyilkoltak halomra, közvetlenül azelőtt, hogy a Piknik nevű rockegyüttes telt ház előtt lépett volna fel a fővárostól nyugatra fekvő, 6200 férőhelyes Crocus City Hallban – a Reuters híradása szerint.

Újabb részletek derültek ki a moszkvai terrortámadásról: az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget – Putyin hallgat

Fotó: AFP/Stringer

Egy videófelvételen látható, amint az emberek elfoglalják helyüket a teremben, majd hirtelen a kijáratok felé rohannak, miközben a sikolyok közepette ismétlődő lövések visszhangzanak. Más videókon férfiak lövöldöztek emberek csoportjaira. Megrázó felvételek tanúsága szerint több áldozat is mozdulatlanul feküdt a vértócsában.

"Hirtelen csattanások hallatszottak mögöttünk – lövések. Egy lövéshullám – nem tudom, mi volt az"

- mondta a Reutersnek egy szemtanú, aki neve elhallgatását kérte.

Tülekedés kezdődött, mindenki a mozgólépcsőhöz rohant" – mondta a szemtanú. "Mindenki sikoltozott, mindenki futott".

Az orosz nyomozók szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a hatvanat. Egészségügyi tisztviselők szerint mintegy 145 ember sebesült meg, közülük mintegy 60-an válságos állapotban vannak.

A tűzoltók hatalmas tűzzel küzdöttek, a mentőszolgálatok több száz embert evakuáltak, miközben a helyszín tetőszerkezetének egyes részei beomlottak.

Ez volt a legvéresebb terrorakció orosz földön a 2004-es, beszláni iskola elleni támadás óta. A kaukázusi iskola ostromakor iszlamista fegyveresek több mint 1000 embert, köztük több száz gyermeket ejtettek túszul húsz évvel ezelőtt.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt a biztonsági vezetők tájékoztatták a helyzetről, közölte a Kreml.

Az orosz nyomozók képeket tettek közzé egy Kalasnyikov automata fegyverről, több tartaléktárat tartalmazó mellényről és töltényhüvelyeket tartalmazó zsákokról.

Az Iszlám Állam fegyveresei követhették el az akciót

Az Iszlám Állam nevű militáns csoport vállalta magára a támadás elkövetését – közölte a csoport Amaq nevű ügynöksége a Telegramon. Az Iszlám Állam egykor Irak és Szíria jelentős része felett gyakorolt ellenőrzést, a terrorista képződmény felszámolásában a Szíriába vezényelt orosz erők is részt vettek.

Egyes orosz médiumok szemcsés képet tettek közzé a feltételezett támadók közül kettőről, akik egy fehér autóban ültek. A támadók sorsa egyelőre tisztázatlan.

Az Iszlám Állam azt közölte, harcosai Moszkva külvárosában támadtak,

"több száz embert megöltek és megsebesítettek, majd biztonságban visszavonultak a bázisukra".

Washington figyelmeztette Moszkvát a terrortámadás előtt

Az Egyesült Államoknak hírszerzési információi vannak, amelyek megerősítik, hogy az Iszlám Állam lehet felelős a lövöldözésért – közölte pénteken egy amerikai tisztviselő. A tisztviselő elmondta, hogy Washington az elmúlt hetekben figyelmeztette Moszkvát a támadás lehetőségére.

"Megfelelően figyelmeztettük az oroszokat" – mondta a névtelenségbe burkolózó tisztviselő, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

Oroszország egyelőre nem közölte, kit tart felelősnek a terrortámadásért, orosz sajtóértesülések szerint a támadók szakállas férfiak voltak, öten lehettek, kaukázusi kinézetűek voltak.

Forrás: Reuters

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

xanax
Az ukrán határ közelében elfogtak néhány kondásnak álcázott terroristát, akik fegyvernek látszó malacokat terelgettek. Mielőtt tarkón lőtték volna magukat, bevallották, hogy minden úgy történt, ahogy Putyin mondani fogja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Billibácsi
Majd addig verik az elfogott terroristákat amíg azt nem vallják, hogy Ukrajna küldte őket.
G.Freeman
@KisTehen: Nem az aggresszor, hanem az orosz kisemberek miatt.
KisTehen
@G.Freeman: a szankcióknál nem néztétek az orosz kisembereket
G.Freeman
@KisTehen: Gratulálok, szépen egy kalap alá vetted a gazdasági nehezítést, ártatlan emberek meggyilkolásával.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.