Az ENSZ jelentése szerint a következő öt évben várhatóan átlépi majd a bolygónk hőmérséklete a „másfél százalékos” határt, ami a klímaváltozás elleni harcban súlyos vereséget jelent.

Az egész emberiség jövőre veszélybe került – Az ENSZ szerint elvesztettük a harcot a klímaváltozás elleni harcban

Illusztráció: 123rf.com

A Világmeteorológiai Szervezet (WMO) úgy látja, 80%-os esély van arra, hogy 2024 és 2028 közt – egy évre – át fogjuk lépni a „másfél százalékos küszöböt.” Ez azt jelenti, hogy a bolygó átlagos hőmérséklete 1,5 Celsiusfokkal meghaladja majd az iparosodás előtti átlaghőmérsékletet – írja a Portfolio.

A jelentés azért aggasztó, mert 2015-ben még „szinte 0%-ot” adott a szervezet annak, hogy ez az esemény bekövetkezik. Az idén aláírt Párizsi Klímaegyezmény egyik fontos célja lett volna szavatolni, hogy a felmelegedés ne lépje át a másfél százalékos küszöböt.

A tudományos konszenzus arról, ha hosszabb távon is tartósan marad a Föld átlaghőmérséklete, a bolygón előforduló természeti katasztrófák gyakorisága és ereje is növekedni fog. Hőhullámokra, extrém viharokra, szárazságra, emelkedő tengerszintre, a jégsapkák elolvadására lehet számítani.

Forrás: portfolio.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Ez azért van mert nem tudtak elég repülőgépet mozgósítani a klíma csúcsra...
verőce21
Nem is harcolt senki a klímaváltozás ellen, csak elteszi a szervezet a pénzeket, ami a termékekben "klímavédelmi adó"-ként megjelenik...! :)
Peller Anikó
A Föld bolygó túlnépesedett. Klimaxcsúcs ide vagy oda, nem a petpalackok okozzák a legnagyobb problémát. Népességszaporulat drasztikus elvágása, a bűnözők likvidálása, a betegen születő gyermekek kiirtása spártai módon lehet talán az első lépés, a halálbüntetés tabu újragondolásával.

Ha ez nem megy akkor a természet megoldja és a háborúk elkerülhetetlenek. Az atom a legrosszabb megoldás, mert attól senki sem menekülhet, hacsak nem segítem ki az emberiséget. A sugárzó izotópok gyorsított lebontásával, igen.
Peller Anikó
"'"ENSZ: A világ úton van a klímakatasztrófa felé"'"

index.hu/kulfold/2024/06/06/ensz-fotitkar-antonio-guterres-bolygo-hoseg-katasztrofa/

A 40 fokot már elértük, a következő lépés 50 fok, a 60 fok már kopogtat.
Peller Anikó
A legmelegebb talajhőmérsékletről ismert iráni Lut-sivatag 2003-ban érte el először a 70,7°C-ot.

img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/BB1m4Xk9.img

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.