Alig két hete derült ki, hogy Ókovács Szilveszter marad az Operaház igazgatója, de azóta csak egyre nagyobb a botrány.

Dagad a botrány az Operaházban, sorra adják be a felmondásukat a művészek – Most a legnagyobb hazai balettművész távozik

Fotó: MTVA/ Zih Zsolt

Tegnap derült ki, hogy Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgató azonnali hatállyal elbocsátotta Kesselyák Gergely első karmestert, aki – tíz másik jelölttel együtt – elindult a Kulturális és Innovációs Minisztérium által kiírt főigazgatói pályázaton. Információk szerint a szakmai bizottság egyhangú szavazással őt javasolta az Operaház élére, ez senkit nem érdekelt, a kulturális tárca vezetője újra Ókovács Szilvesztert nevezte ki. 

Rost Andrea is pályázott a Magyar Állami Operaház főigazgatói székére, de ma a közösségi oldalán tette közzé, hogy nem folytatja a munkát a Magyar Állami Operaházban.

„Már nyáron – a főszereplésemmel meghirdetett – A varázsfuvola-előadásokon sem lépek színpadra. A közeljövőben nyugodt, támogató közegben szeretnék értékes művészeti projekteket teremteni, minden ilyen színházi és koncertfelkérésnek örömmel teszek majd eleget” – írta az operaénekesnő.

Alighogy megjelent Rost Andrea bejelentése, hogy nem írja alá az Operaház által felkínált szerződést, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri irodáiból eljutott az Index szerkesztőségébe egy levél, amelyben a ma élő egyik legnagyobb balettművész, a Kossuth-díjas ifj. Harangozó Gyula koreográfus, balettmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze benyújtja Csák János kulturális és innovációs miniszterhez a lemondását. Döntésében csak megerősítette az, ami Kesselyák Gergellyel történt – írja az Index.

Mint írja, ő is sajnálattal hozta meg a döntést, hogy lemond a Harangozó Gyula-díj bizottságának elnöki tisztségéről és tagságáról. „Elhatározásomat elsősorban a Harangozó Gyula-díj, másodsorban

AZ OPERAHÁZ FŐIGAZGATÓI PÁLYÁZATA SZAKMAI BIZOTTSÁGÁNAK EGYHANGÚ AJÁNLÁSAINAK FIGYELMEN KÍVÜL HAGYÁSÁVAL INDOKLOM.

Méltatlannak tartom, hogy a különböző bizottságokba felkért, hatalmas tapasztalattal bíró és komoly sikereket felmutató, jelentős művészek egyhangú véleményét művészetszakmai kérdésekben ilyen módon ignorálják” – írja ifj. Harangozó Gyula.

A Harangozó Gyula-díjjal kapcsolatban szomorúan tapasztalja, hogy míg egy Liszt Ferenc- vagy Erkel Ferenc-díjjal kitüntetett művész minden nehézség nélkül meghallgathatja e kiváló művészek remekműveit – hiszen ezek a darabok több színházunk és zenekarunk repertoárján folyamatosan elérhetőek –, addig egy Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett művész csak csodálkozhat azon, hogy a magyar állam arra méltónak tartotta Harangozó Gyulát, hogy állami díjat nevezzen el róla, de arra nem, hogy műveit elérhetővé tetesse az utókor számára.

IFJ. HARANGOZÓ GYULA MINDEHHEZ HOZZÁTESZI, HOGY KESSELYÁK GERGELY OPERAHÁZI SZERZŐDÉSÉNEK VÁRATLAN MEGSZÜNTETÉSE CSAK MEGERŐSÍTI ABBAN, HOGY HELYESEN DÖNTÖTT.

Kesselyák Gergely főigazgatói pályázatában a nemzetközi tekintélyű ifj. Harangozó Gyulát kérte fel balettigazgatónak. Feladata a magyar balettszakma konszenzusának helyreállítása és az új vezetői generáció kinevelése – lett volna.

Forrás: Index.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ókovács magára maradt. Tipikus csicskasors.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Kirúgtad mert el mert indulni Kesselyák Gergely, az Operaház első karmestere ellened. Nincs itt mit szépiteni, meg magyarázni. Jó NER szolga vagy. Ókovács is csak egy senki a fidesz nélkül, megfelel a kormány elvárásainak, ízlésének. Egyébként meg tudható volt, hogy Orbánék csicskája és most a kinevezésével jól kinyílt a csipája is. Lókovács’ majd pisloghat, távozott Rost Andrea is, indul a dominó ... remélem elég sokan követik. Ókovács kis stílű és bosszúálló, pont mint a dagadt geci. Úgy szúrta hátba Kesselyákot, hogy közben fülig ért a szája. Csák János földjén. Nem Ady, nem vers, a valóság.
jáger laszló
Ókovács majd helyettesíti a művészeket minden szinten
légyen az opera,balett,vezénylés...
Ebben biztosak lehettek!!
Ha nem akkor tévedtek
A Kutya ugat a karaván halad!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
esperanza
@Nessy: " Ha úgyis tudták, hogy Ó Kovács lesz az általuk kinevezett vezető továbbra, mi a csudának kellett ez a pályázat bolha cirkusz?" Ez O V-ra is ervenyes...
drrotf
Ebben az Ó kovács Szilveszterben semmiféle önérzet nem szorult!Nem tartja dehonesztálónak hogy a szakmai bíráló bizottság nem őt tartotta a legalkalmasabbnak az Opera főigazgatói tisztségének betöltésére, és most úgy csinál mint aki tisztességes versenyben lett a kiválasztott, a nyertes!Lesülne a bőr a pofámról ha nap mint nap azok közé az emberek közé kellene mennem dolgozni akik nem tartottak alkalmasnak a főigazgatói pozícióra és most mégis nekem kellene irányítanom ezeknek az embereknek a munkáját!Ó Kovácsnak kellett volna azonnal elhagyni a főigazgatói széket amikor kiderült, hogy nem kerül az első három jelölt közé, mert ő már vezető állás betöltésére nem lesz alkalmas mostanában! Nem lesz meg szakmai tekintélye a dolgozóknál, mert nem azt választották meg akit a bírálók a legalkalmasabbnak találták.Most újra felerősödnek azok a hangok hogy Ő a hatalom eltartottja, csak politikai és újságírói pártossága miatt tudott az Operánál vezetői beosztásba kerülni és főképpen maradni, és végül is az Opera főigazgatói állása nem is művészeti állás és munka hanem csak politikai!Ezt már senki le nem mossa róla!!
Nessy
Ókovacs továbbra is megőrizheti az Operaházat a magas jegyárakkal az "el prolisodástól". Majd olyan műsorok,olyan szereplőkkel lesznek, melyek megfelelnek hazánk nagyjai, és új gazdagék kényes ízlésének.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.