Jézus evangéliuma címmel jelent meg a Püski kiadónál Vígh Tibor elgondolkodtató kötete Istenről és rólunk, emberekről. A könyv szokatlan és újszerű nézőpontból segít választ kapni az élet makacsul vissza-visszatérő mindennapi kérdéseire. A szerző "Mit is tanított Jézus?" előadásai alapján készült kötet alcíme: Az ébredés. A honlapon elolvasható az előszó, a tartalomjegyzék és a könyv első két fejezete. Egy gondolat a könyvből: "A boldogsághoz nem hiányzik semmi, ami rajtunk kívül van. Ha hiányzik valami, annak az az oka, hogy magunk vágjuk el magunkat attól a valamitől. "

Forrás: csipetnyi.hu
Feltöltő: konyvajanlo
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
konyvajanlo
Ez a kedvenc könyvem, szívből ajánlom mindenkinek, akit ez a téma érdekel.
marlin
Javítsatok ki, ha nem jól tudom, de Jézusnak nem volt evangéliuma!! Ez valami hülyeség!! Négy evangélista írta az evangéliumokat!! Közűlük máté és János tanítványok is voltak!! A többi hülyeséget ki találta ki??
csutak
@marlin: Az evangélium alatt Jézus életének leírását értjük.
12 lehetséges író lehetett, a 12 tanítvány.
konyvajanlo
@marlin: Természetesen igazad van, a négy evangelista által lejegyzett evangélium olvasható a Bibliában. Ebben a könyvben a szerző nem egy újabb evangéliumot írt, hanem ezt a négy evangéliumot (és magát a Bibliát) értelmezi egy szokatlan nézőpontból.
Hogy miért teszi, arról az alábbi könyvrészletben olvashatunk:

...
:Egy gondolat a szövegismeretről. Könyvem legfőbb célja: kedvet ébreszteni az Evangéliumok olvasásához, hogy mindenki megtalálhassa a kifogyhatatlan erőt Jézus tanításában. Én ebben annyit tudok segíteni, hogy elmondom a saját tapasztalatomat, milyen sarokpontokon kaptam erőt, és hogyan „ismertem fel” bizonyos dolgokat. Nálam a valóságban a „felismerés” úgy zajlik, hogy egyszer csak „világossá válik” valamelyik szövegrész. Amikor történik velem valami, hirtelen „eszembe jut”, hogy az éppen zajló esemény melyik „evangéliumi helyzetnek” felel meg, és abban Jézus mit mondott. A nyelv kimondja: „eszembe jut”. Ennek előfeltétele: a szöveget ismerni kell. Magyarán: el kell olvasni néhányszor. Apránként. Nem kell megijedni a Bibliától. Bár egy ijesztően vaskos könyv benyomását kelti, de az Evangéliumok (Máté, Márk, Lukács, János) együttesen is csak száz oldalt tesznek ki belőle, mindössze. Tanácsolom mind a négy olvasgatását, mert mindegyik egy kicsit másképpen írja le. Még az első ránézésre azonosnak tűnő részekben is van valami egyedi. Ugyanaz a tanítás szerepel bennük, de helyenként más szavakkal megfogalmazva. És ezek az egyediségek segítik elő a megértést.

Ne felejtsük el, ezeket valaki leírta. Vette a fáradságot, hogy odaírja azokat a szavakat. Például: Keresztelő János keresztelt a Jordán partján. Oda van írva: „mert ott sok víz volt” (Jn 3:23). Hát ekkora „szenzációt” minek ír le valaki? A Jordánnál... a folyónál....? Hol legyen sok víz? A sivatagban?! De vette a fáradságot. Régen nagyobb munka volt az írás, mint ma, mégis odaírta. Hát akkor ennek nyilván jelentősége van. Ilyenkor azt mondom magamnak: „Elég furcsa, de vajon mit jelent? Aki ezt odaírta, mit akart vele mondani?” Egyszer csak „eszembe jut” egy megoldás, és rájövök arra, hogy aki ezt leírta, az értette. Ezt a példát sem fogjuk végignézni, de a kenyérszaporításról szóló történetekben meg azt olvashatjuk az Evangéliumokban: leültette a népet „a fűre” (Mt 14:19), vagy ott „sok fű volt” (Jn 6:10). Hát annyi mindent lehetett volna leírni. Minek ilyet közölni velünk? Hát akkor ennek a „fű”-nek nyilván van valami különleges jelentősége, ebben az összefüggésben. Én ezekre próbálom felhívni a figyelmet, de mindenkinek magának kell megteremnie a „maradandó gyümölcsöt” (Jn 15:16), mert amit én mondok az más számára csak egy ismeret. Mindenkinek magának kell a tanítás hatását megtapasztalnia...
....
(részlet a belinkelt honlapon olvasható első fejezetből)
konyvajanlo
@marlin: Javítsatok ki, ha nem jól tudom, de Jézusnak nem volt evangéliuma!! Ez valami hülyeség!! Négy evangélista írta az evangéliumokat!! Közűlük máté és János tanítványok is voltak!! A többi hülyeséget ki találta ki??

Az előző hosszú bejegyzésem "marlin" fenti hozzászólására volt válasz.
luciferi
@konyvajanlo: "Mit is tanított Jézus?" és Te ott voltál, hogy ilyen bizonyossággal állítasz tényként bizonyos dolgokat!??
konyvajanlo
@kevijeni: A "Jézus evangéliuma" a Bibliában olvasható négy evangélium szövegének mélyebb értelmét fejtegeti. Én egyetértek a könyvben olvasható szöveg-értelmezéssel (ezért ajánlom másoknak is elolvasásra), de ha szerinted nem ezt tanította Jézus, hát akkor szerinted nem ezt tanította.
luciferi
@konyvajanlo: és mi van a többi evangéliummal, amit "kicenzúráztak"???
Mert ugye, azok is léteznek, csak okosan kivették, kellemetlen voltuk miatt. És ott van még Júdás evangéliuma is, amit nemrég találtak meg, és restauráltak. Egészen más megvilágításba helyezve a mostani tanokat. Kicsit kínos, de igaz. Nos, ha az igazat hirdeted, akkor ezekkel a történésekkel szted mi van? Vagy hazudjunk itt is? Most is? mindörökké?
barnan
Ha érdekel Benneteket a téma (Júdás evangéliuma), a téma boncolgatása, ajánlom figyelmetekbe a belinkelt anyagot, talán a feltett kérdésekre is választ adhat:
www.felfedezesek.hu/media/mp3/judas_evangeliuma-eloadas.mp3
csutak
@kevijeni: A római katolikus egyház választotta ki azt a négy evangéliumot amely KIZÁRÓLAG az egyház létét köteles igazolni!
Semmi més célja nem volt vele.
Ha elolvasod a bibliát, akkor meglátod, hog ki és mikor mondta, hogy alapíts egyházat.
János evangélista, ha jól tudom, orvos volt. TEhát egy képzett elme, nála szerepel aza bizonyos: "Rád építem a jövőt Péter" mondás.
A többi evangélistát kiszórta az Rk. egyház, mert ellentmondott fő tanának:
Ők az "anyaszentegyház" és punk tum.
barnan
A történelmi egyházak közül csak egy a római katolikus egyház (valóban, sokszor sebeiből vérző testként, de testként). A történelmi egyházakon kívüli keresztény egyházak, gyülekezetek, akár protestáns irányzatok, megújulási mozgalmak finoman szólva nehezen tudnák befogadni azt a fajta központosított struktúrát, amivel a római katolikus egyház rendelkezik. Ezt illetően ellenkeznek nézeteik.
Ha a négy evangélium csak a római katolikus egyház fennmaradását, kitüntetett szerepét szolgálná Jézus tanításának hirdetésében, akkor az elsők között lennének, akik kihátrálnának ezen szerep mögül. De nem ez történik s ennek magyarázata a tartalomban van.

Pál apostol: "A teljes írás Istentől ihletett ..." (Tim.I.3,16. - Károli fordítás)

"Tudván először azt, hogy az írásban egy prófétai szó sem támad saját magyarázatból. Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Lélektől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei." (Pt.II.1,19-21. - Károli fordítás)

Ha hisszük ezen kijelentések valódiságát, akkor nem állíthatjuk párhuzamban ezek mellé a gnosztikus írásokat, mert tartalmilag ellentmondásokat fogalmaznak meg a négy evangélium tanításaihoz viszonyítva. Olyan történéseket fogalmaznak meg, amelyek ellentmondanak ezen evangéliumokban szereplő Jézus tanításokkal, akár Isten szerepéről is. Ha nem hívő szemszögből is nézzük a dolgokat, azzal egyet kell értenünk: együtt nem férhetnek meg ezen írások. Megbízhatóságukról (akár tudományos, archeológiai alapokon is), teológiai értékük összehasonlításáról, külön topic-ot lehetne indítani.

Egyszer már hivatkoztam egy evangéliumi részletre, ami sokszor a fejemben motoszkál Péteréktől: "Ezüstöm és aranyam nincsen, de amim van, azt adom neked: a názáreti Jézus Krisztus nevében, kelj fel, és járj!" (ApCsel 3:1-6)
Megfogalmazódhat bennünk gyakran kapcsolódva: persze szép, de ennyi és nem több, erkölcsi mítosz pénzközpontú világunkban.

Egy valós történetet szeretnék csatolni, egy bandavezérről (ha még nem olvastátok), ez nekem valahol segített korábban rávilágítani arra, mi az a hit ereje, miért keresik sokan Jézust:

images.kegyelem.multiply.multiplycontent.com/attachment/0/R9YvpwoKCqsAAEGh@mU1/Rep%C3%BClj%2C%20kicsim%2C%20rep%C3%BClj%20-%20Nicky%20Cruz.doc?nmid=85781650
konyvajanlo
@marlin írta: "Kösz!! Elolvasom!!"
-----

Örülök neki, és jó olvasást kívánok a "Jézus evangéliuma" könyvhöz.
barnan
erre véletlenségből böktem most rá, szeretném megosztani Veletek a néni bejegyzéseit :)
eloviz.epk.hu/node/887
konyvajanlo
@barnan: Igen, a "Jézus evangéliuma" egy rendívüli könyv ebben a témában. Amikor az ember olvassa, rendeződnek gondolatai, sok minden érthetővé válik a saját életében is. Olyan, mint egy magyar-magyar szótár. Ráadásul közérthehető a nyelvezete, érződik belőle az élő beszéd svungja.
konyvajanlo
@konyvajanlo: Álljon még itt az első fejezet záró bekezdése:

"A két példa alapján mindenkit arra biztatok, olvasgassa az Evangéliumokat. Meg fogja találni bennük az életében éppen most erőt adó szavakat, ha azzal a gondolattal olvassa a szöveget, hogy Jézus tanítása arról szól, hogyan legyünk boldogok. A boldogsághoz nem hiányzik semmi, ami rajtunk kívül van. Ha hiányzik valami, annak az az oka, hogy magunk vágjuk el magunkat attól a valamitől."

www.csipetnyi.hu/gondolatok/vigh/vigh.htm
ria677
Már rég foglalkoztat ez a téma. Feltétlenül elolvasom!
ajanlo
A "Jézus evangéliuma" című könyv első két fejezete ezen az új linken olvasható:
jezusevangeliuma.bodorweb.hu
Jó olvasást!
JAJMÁR
Az evangélium szó magyar jelentése jó hír, örömhír. Egyébként az Újszövetség első négy könyvére, a kánon evangéliumokra mondják elsősorban. A négy evangélista Máté, Márk, Lukács és János, akik a jó hírt, Jézus születését, keresztre feszítését és feltámadását hirdetik. Mind, ugyanazt, más-más aspektusból. Összeszedték másoktól és a saját tapasztalataikat is, majd leírták ezeket a történeteket. .
A Biblia egészét jóval többen írták: tanítványok és főurak, és szegény halászok.. de mind azt állították, hogy sugallatot kaptak és nekik muszáj volt leírniuk,
A Biblia értelmezését hosszú évszázadok óta, életet feltéve rá, sokszor az eredeti nyelven írottak tanulmányozásával, tudós életűek vizsgálták, de még ma is sokszor eltérő módon gondolják.
Érdekes, hogy valaki, aki pár éve még nem is hitt, most könyvet ír, hogyan is kell ezt jól értelmezni. Hm, érdekes...
ajanlo
@JAJMÁR: Valóban "érdekes", de hát látod van ilyen. Mindeki írhat könyvet arról, hogy ő hogyan értelmezi a Bibliát, hogy mit tanít személyesen neki a Biblia. A könyv írójának is ez a nézőpontja: "Az Ige csak nekem szól és csak rólam szól, hiszen bennem kell testet öltenie!"
konyvajanlo
A "Jézus evangéliuma" című könyv első két fejezete ezen az új linken olvasható:
web.archive.org/web/20150330174312/http://jezusevangeliuma.bodorweb.hu/
Jó olvasást!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.