Szűkül a kör sötét anyagot alkotó részecskék búvóhelye körül. A tudósok szerint 3-4 éven belül választ kaphatunk a kozmikus rejtélyre. A sötét anyag egy ma még szinte megfoghatatlan szubsztancia, ami egyrészt láthatatlan, másrészt alig észlelhető, csupán gravitációs vonzásából következtetnek a jelenlétére, a csillagászok szerint mégis ez az anyag teszi ki a világegyetem negyedét. Múlt héten a Nagy Hadronütköztető (LHC) fizikusai megingatták a szuperszimmetria elméletét, ami számot ad a sötét anyagot felépítő lehetséges részecskékről. A felfedezés jelentősen lekorlátozta a lehetséges szuperszimmetrikus részecskék számát, azonban nem söpörte le teljes egészében az asztalról a szuperszimmetria magyarázatát. Aggodalomra amúgy sincs ok, a szuperszimmetrikus részecskéken kívül is akadnak elméleti részecskék, melyek megmagyarázhatják a sötét anyagot. Évtizedek óta kutatják ezeket és más elméleti részecskéket, eddig azonban még egyet sem sikerült észlelni.

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
A sötét anyag legkülönösebb magyarázata a dimenziókból, illetve a világegyetem tér-idő dimenzióiba csomagolt parányi, rejtett dimenziókból eredeztethető.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.